Η έλλειψη προόδου στις διαπραγματεύσεις για την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση αναδεικνύεται σε έναν από τους κινδύνους για την ανάπτυξη στις χώρες της ευρωζώνης, προειδοποίησε την Πέμπτη .η Γενική Διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, η Κριστίν Λαγκάρντ.
Απευθυνόμενη σε δημοσιογράφους έπειτα από συνομιλίες που είχε με υπουργούς Οικονομικών κρατών-μελών της οικονομικής και νομισματικής ένωσης στο Λουξεμβούργο, η Λαγκάρντ επισήμανε ότι το ΔΝΤ ετοιμάζεται να αναθεωρήσει ελαφρώς προς τα κάτω τις προβλέψεις του για την ανάπτυξη των χωρών της ευρωζώνης εξαιτίας αναδυόμενων κινδύνων, συμπεριλαμβανομένων των καθυστερήσεων στις συνομιλίες για το Brexit.
«Ο κίνδυνος του Brexit ως έχει ― νομίζω το έχουμε συζητήσει ήδη αρκετά αυτό», είπε η Λαγκάρντ.
«Είναι μάλλον η παράταση των διαπραγματεύσεων, και οι δυσκολίες ειδικά από πλευράς του Ηνωμένου Βασιλείου να παρουσιάσει μια σαφή θέση, που μοιάζουν να προσθέτουν περισσότερη αβεβαιότητα, κάτι που πιστεύουμε ότι μπορεί να αποτελέσει κίνδυνο», συνέχισε η Γενική Διευθύντρια του διεθνούς χρηματοπιστωτικού θεσμού της Ουάσινγκτον.
Σύμφωνα με την ίδια, η έλλειψη προόδου στις διαπραγματεύσεις του Λονδίνου και των Βρυξελλών ενδέχεται «να οδηγήσουν σε ένα σκληρό Brexit».
Η Λαγκάρντ χαρακτήρισε την εντεινόμενη αβεβαιότητα ως προς τις εντάσεις με τις ΗΠΑ για το εμπόριο και τις ανησυχίες για το ενδεχόμενο χώρες μέλη της ευρωζώνης να ανατρέψουν μεταρρυθμίσεις που έχουν συμφωνηθεί ως δύο ακόμη κινδύνους για τον ευρωχώρο.
Στο μεταξύ ο γερμανικός σύνδεσμος βιομηχανιών προειδοποίησε χθες πως η Βρετανία οδεύει προς μη συντεταγμένη αποχώρησή της από την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία θα είχε καταστροφικές συνέπειες για την οικονομία της και θα έπληττε επίσης τους ευρωπαίους εταίρους της.
Για να αποφευχθεί αυτή η έκβαση, το λεγόμενο «σκληρό Brexit», η βρετανική κυβέρνηση πρέπει να παραμείνει εντός της ενιαίας αγοράς της ΕΕ, να διατηρήσει σε ισχύ την τελωνειακή ένωση, και να αποδεχθεί τη δικαιοδοσία της ΕΕ για τη διευθέτηση μελλοντικών διενέξεων, τονίζει ο BDI σε ανακοίνωση που δίνει στη δημοσιότητα σήμερα.
Πρέπει επίσης να αποφευχθεί η επανεπιβολή ελέγχων στα σύνορα μεταξύ της Βόρειας Ιρλανδίας, επαρχίας του Ηνωμένου Βασιλείου, και της Ιρλανδίας μετά το Brexit, κάτι που αποτελεί μείζονα ανησυχία για την ΕΕ, η Σύνοδος Κορυφής της οποίας θα διεξαχθεί την 28η και την 29η Ιουνίου.
Tην πιο αυστηρή της προειδοποίηση μέχρι σήμερα απηύθυνε και η Airbus όσον αφορά τις συνέπειες που θα είχε η αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς να έχει υπάρξει συμφωνία ανάμεσα στο Λονδίνο και τις Βρυξέλλες για τους όρους, τονίζοντας πως σε τέτοια περίπτωση, θα θέσει υπό επανεξέταση τις επενδύσεις της και ακόμη και την ίδια την παρουσία της στη χώρα.