Αυστηρότερες πολιτικές για το κλίμα απειλούν τις εταιρείες με απώλειες 2,3 τρισ. δολαρίων

Ο πιο εκτεθειμένος είναι ο τομέας των ορυκτών καυσίμων, που θα μπορούσε να χάσει το ένα τρίτο της τρέχουσας αξίας του.
ASSOCIATED PRESS

Οι αυστηρότεροι κανονισμοί των κυβερνήσεων για το κλίμα μέχρι το 2025 θα μπορούσαν να προκαλέσουν σε εταιρείες και βιομηχανίες - από παραγωγούς ορυκτών καυσίμων έως κατασκευαστές αυτοκινήτων, απώλειες της τάξης των 2,3 τρισ. δολαρίων της αξίας τους, προειδοποιεί νέα μελέτη που εκπονήθηκε από ομάδα επενδυτών.

Οι κανόνες που αποσκοπούν στη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα αναμένεται να επιταχυνθούν τα επόμενα χρόνια, καθώς οι χώρες παλεύουν να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους βάσει της συμφωνίας του Παρισιού για το κλίμα (2015) και τον περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Οποιαδήποτε απότομη μετατόπιση της πολιτικής κινδυνεύει να διαταράξει σοβαρά τις τρέχουσες στρατηγικές επενδύσεων, τονίζει η υποστηριζόμενη από τον ΟΗΕ Αρχή Υπεύθυνης Επένδυσης (PRI) - μια ομάδα που εκπροσωπεί επενδυτές με περιουσιακά στοιχεία ύψους 86 τρισεκατομμυρίων δολαρίων στην διαχείρισή τους - αναφέρει η έκθεση.

ASSOCIATED PRESS

«Καθώς οι πραγματικότητες της κλιματικής αλλαγής πλησιάζουν, η κοινωνική πίεση ανεβαίνει και οι λύσεις χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα γίνονται φθηνότερες, είναι απίθανο να επιτραπεί στις κυβερνήσεις να αφήσουν τον κόσμο να συνεχίσει να υπνοβατεί σε ακόμη μεγαλύτερες αυξήσεις των θερμοκρασιών χωρίς να υποχρεωθούν να ενεργήσουν άμεσα», τονίζει η διευθύνων σύμβουλος της PRI, Φιόνα Ρέινολντς.

«Αυτό δημιουργεί τεράστιες απειλές για τα περιουσιακά στοιχεία και για το ευρύτερο σύστημα» εξηγεί.

Ο πιο εκτεθειμένος είναι ο τομέας των ορυκτών καυσίμων, που θα μπορούσε να χάσει το ένα τρίτο της τρέχουσας αξίας του, σύμφωνα με την έκθεση. Τα ορυκτά καύσιμα αντιπροσωπεύουν περίπου τα δύο τρίτα των παγκόσμιων εκπομπών αερίων θερμοκηπίου.

Οι εταιρείες άνθρακα θα μπορούσαν να απωλέσουν το 44% της αξίας τους, ενώ οι κορυφαίες εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου στον κόσμο κινδυνεύουν να χάσουν μέχρι και το 31% του σημερινού μεριδίου τους στην αγορά, σύμφωνα με την έκθεση που προβλέπει την ζήτηση πετρελαίου να κορυφώνεται γύρω στο 2027.

Η αλλαγή πολιτικής αυτή, ωστόσο, θα είχε και κάποιους κερδισμένους.

Οι κατασκευαστές αυτοκινήτων, που επενδύουν σε μεγάλο βαθμό σε ηλεκτρικά οχήματα, και οι επιχειρήσεις ηλεκτρισμού, που χρησιμοποιούν χαμηλής ενέργειας άνθρακα, θα μπορούσαν να διπλασιάσουν την αξία τους.

Η έκθεση δημοσιεύτηκε στο πλαίσιο της συνάντησης των ηγετών του κόσμου στη Μαδρίτη για τη διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα του 2019, γνωστή ως COP25.

Δημοφιλή