Για μεγάλο μέρος του 2020, η επιτυχία της Αυστραλίας στην αντιμετώπιση του κορoνοϊού έκανε τον υπόλοιπο πλανήτη να την ζηλεύει. Τον Μάρτιο του ίδιου έτους, καθώς τα ιταλικά νοσοκομεία κατακλύζονταν από ασθενείς και το Ηνωμένο Βασίλειο εμφανιζόταν αντίθετο με τους περιορισμούς, η Αυστραλία έκλεισε αποφασιστικά τα σύνορά της - και η τακτική αρχικά απέδωσε.
Μια χώρα 25 εκατομμυρίων ανθρώπων, έχει καταγράψει μόλις 918 θανάτους από Covid από την έναρξη της πανδημίας. Οι συνολικοί αριθμοί των κρουσμάτων είναι περίπου 32.600 - αριθμός που το Ηνωμένο Βασίλειο υπερβαίνει καθημερινά. Και η οικονομία της ανέκαμψε.
Αλλά 1,5 χρόνο μετά, οι Αυστραλοί παραμένουν κλεισμένοι μέσα στο «επιχρυσωμένο κλουβί» τους, παγιδευμένοι σε μια σειρά σύντομων, απότομων lockdown, με στόχο να ξεπεράσουν ένα ξέσπασμα της εξαιρετικά μεταδοτικής μετάλλαξης Δέλτα.
Πάνω από το ήμισυ του πληθυσμού - συμπεριλαμβανομένων εκείνων στο Σίδνεϊ, τη Μελβούρνη και την Αδελαΐδα - ζουν και πάλι υπό αυστηρά περιοριστικά μέτρα, μετά την εμφάνιση δεκάδων νέων κρουσμάτων.
Ενώ άλλες Δυτικές χώρες προχωρούν μπροστά με τους εμβολιασμούς και αρχίζουν να ανοίγουν ξανά, η Αυστραλία είναι πολύ αργή σε αυτό το κομμάτι. Μόνο το 11% των Αυστραλών έχουν εμβολιαστεί πλήρως - το χαμηλότερο ποσοστό από τις 38 χώρες του ΟΟΣΑ.
Το «Φρούριο Αυστραλία» αντιμετωπίζει τώρα άβολα ερωτήματα σχετικά με το πόσο μακριά αυτό το νησί - καταφύγιο είναι πρόθυμο να φτάσει για να προστατευθεί από εξωτερικές απειλές.
Οι Αυστραλοί μέχρι τώρα ήταν πρόθυμοι να «ανεχτούν περιορισμούς που αλλού στον δημοκρατικό κόσμο θα ήταν εντελώς πολιτικά αδύνατοι», λέει ο Μαρκ Στίαρς, διευθυντής του Εργαστηρίου Πολιτικής στο Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ.
Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι αυτοί οι περιορισμοί μιλούν για «μια βαθιά πολιτιστική αίσθηση ότι ο κίνδυνος κρύβεται στο εξωτερικό και το καλύτερο πράγμα που μπορεί να κάνει η Αυστραλία σε αυτές τις στιγμές είναι να αποκοπεί από τον κόσμο», εξηγεί ο Στίαρς.
Η πρόκληση τώρα είναι πώς θα επανενωθεί με τον υπόλοιπο πλανήτη.
Η καλή τύχη της Αυστραλίας διατηρήθηκε σταθερή στην αρχή της πανδημίας, όταν η χώρα έκλεισε τα σύνορά της ακριβώς την ώρα που έπρεπε. Επιπλέον, είχε μια αξιοσημείωτη τύχη, αφού δεν υπήρχε πολύ μεγάλη μετάδοση του ιού στην κοινότητα.
Για μεγάλο μέρος του περασμένου έτους, η ζωή στην Αυστραλία συνεχίστηκε σχετικά αμετάβλητη. Ο κόσμος μπορούσε να πηγαίνει σε γήπεδα και συναυλίες.
Εκτός από τη Μελβούρνη, η οποία υπέστη ένα από τα αυστηρότερα lockdown στον κόσμο, η υπόλοιπη χώρα δεν μπορούσε να πιστέψει την τύχη της.
Το κλείσιμο των συνόρων ήταν ένα κρίσιμο μέρος της στρατηγικής της, αλλά οι ειδικοί λένε ότι η πολιτική αυτή έχει επίσης προκαλέσει ένα ένστικτο φόβου και απομόνωσης.
Και με τις επικείμενες εκλογές που θα διεξαχθούν το επόμενο έτος, ο σημερινός πρωθυπουργός Σκοτ Μόρισον δεν δείχνει διατεθειμένος να ανοίξει τις πύλες της χώρας σύντομα, επειδή δεν θέλει να διακινδυνεύσει ένα μεγάλο ξέσπασμα της επιδημίας στη χώρα, ακόμα κι αν όλοι έχουν κάνει το εμβόλιο τους, πιθανώς πριν από τις εκλογές.
Το κοινό μέχρι στιγμής υποστηρίζει σε μεγάλο βαθμό την απόφαση να κλείσουν τα σύνορα. Σύμφωνα με μια πρόσφατη δημοσκόπηση από τον δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό οργανισμό ABC, σχεδόν το 80% των Αυστραλών που ρωτήθηκαν συμφώνησαν ότι τα διεθνή σύνορα της χώρας πρέπει να παραμείνουν κλειστά έως ότου η πανδημία ελεγχθεί παγκοσμίως.
Εχουν δει πόσο γρήγορα μπορεί να εξαπλωθεί ο ιός, ακόμη και σε χώρες με προηγμένα συστήματα υγείας. Αξιωματούχοι υγείας δίνουν καθημερινές συνεντεύξεις τύπου με ενημέρωση για τους αριθμούς των κρουσμάτων, όσο μικροί κι αν είναι.
Ωστόσο, τα τελευταία lockdown δοκιμάζoυν την υπομονή των Αυστραλών, με χιλιάδες πολίτες να βγαίνουν στους δρόμους μεγάλων πόλεων το Σάββατο ενάντια στους νέους περιορισμούς.
Και η απογοήτευση αυξάνεται λόγω της αργής διάθεσης εμβολίων στη χώρα. Η κυβέρνηση σχεδίαζε αρχικά να εμβολιάσει πλήρως όλους τους ενήλικες έως τα τέλη Οκτωβρίου. Την Πέμπτη, ο ολοένα και περισσότερο υπό πίεση Μόρισον είπε ότι «λυπάται» που η Αυστραλία δεν μπόρεσε να επιτύχει τους στόχους της.
Η χώρα είχε προγραμματίσει να εμβολιάσει τους περισσότερους Αυστραλούς με δόσεις της AstraZeneca που παράγονται στη χώρα. Ωστόσο, οι φόβοι για τους θρόμβους αίματος άλλαξαν την επίσημη γραμμή, πράγμα που σημαίνει ότι οι περισσότεροι Αυστραλοί περιμένουν τώρα για εμβόλια Pfizer που δεν έχουν ακόμη παραδοθεί.
Τα μικτά μηνύματα έχουν υπονομεύσει την εμπιστοσύνη του κοινού στο εμβόλιο, με πολλούς ανθρώπους «να περιμένουν την Pfizer».
Εκτός της χώρας, η υπομονή επίσης εξαντλείται. Υπάρχουν περίπου 37.300 Αυστραλοί εγγεγραμμένοι στο εξωτερικό που θέλουν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους, σύμφωνα με το Υπουργείο Εξωτερικών και Εμπορίου (DFAT).
Από την έναρξη της πανδημίας, το DFAT βοήθησε περισσότερους από 50.400 Αυστραλούς να επιστρέψουν στο σπίτι τους - συμπεριλαμβανομένων περισσότερων από 22.400 σε 150 πτήσεις με κυβερνητικές διευκολύνσεις.
Ωστόσο, πολλοί παραμένουν ανήμποροι να λάβουν ταξιδιωτικές εξαιρέσεις ή να αντέξουν το κόστος, ύψους χιλιάδων δολαρίων, για τα αεροπορικά εισιτήρια και την υποχρεωτική καραντίνα.
Σε κάποιο σημείο, όσοι επέστρεφαν από την Ινδία αντιμετώπιζαν ακόμη και την πιθανότητα πέντε ετών φυλάκισης ή προστίμου 50.000 δολαρίων, εάν παραβίαζαν την προσωρινή απαγόρευση πτήσεων από την ασιατική χώρα κατά τη διάρκεια της κορύφωσης του δεύτερου κύματος Covid.
Οι αμέτρητες ιστορίες των ομογενών που δεν μπόρεσαν να αποχαιρετήσουν τους νεκρούς συγγενείς τους, να συναντήσουν τα νεογέννητα παιδιά τους ή να έχουν συζύγους στο πλευρό τους κατά τη διάρκεια της θεραπείας του καρκίνου, έχουν συμβάλει περαιτέρω στην ψυχολογική κούραση.
Πρόστιμα και προειδοποιήσεις για νέα lockdown
Πρόστιμα επιβλήθηκαν σε εκατοντάδες διαδηλωτές στο Σίδνεϊ ενώ σε ορισμένους ασκήθηκαν διώξεις, με την αστυνομία να κάνει λόγο για «βίαιη, βρώμικη, επικίνδυνη συμπεριφορά».
Ο Μόρισον, δήλωσε την Κυριακή ότι οι διαδηλώσεις ήταν «εγωιστικές και αυτοκαταστροφικές», προσθέτοντας: «Δεν επιτυγχάνουν κανένα σκοπό. Δεν θα τερματίσει το lockdowm νωρίτερα.
H πρωθυπουργός της Νέας Νότιας Ουαλίας, Γκλέιντις Μπερετζίκλιαν, δήλωσε «εντελώς αηδιασμένη» από τις διαδηλώσεις, λέγοντας: «Ράγισε η καρδιά μου, το γεγονός ότι οι άνθρωποι έδειξαν τέτοια περιφρόνηση για τους συμπολίτες τους».
Το προηγούμενο 24ωρο στη Νέα Νότια Ουαλία καταγράφηκε η δεύτερη μεγαλύτερη αύξηση κρουσμάτων του κορονοϊού φέτος, εν μέσω φόβων για ένα νέο κύμα μολύνσεων αφού χιλιάδες άνθρωποι στην Αυστραλία διαδήλωσαν κατά του lockdown.
Στις διαδηλώσεις οι συμμετέχοντες δεν φορούσαν μάσκες και δεν τηρούσαν τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης. «Ελπίζω να μην αποτελέσουν πισωγύρισμα, αλλά ενδέχεται να είναι», πρόσθεσε η Μπερετζίκλιαν.
Στη Νέα Νότια Ουαλία καταγράφηκαν το προηγούμενο 24ωρο 141 νέα κρούσματα covid-19, μείωση σε σχέση με τα 163 που είχαν ανακοινωθεί το Σάββατο. Τόσο υψηλοί αριθμοί μολύνσεων έχουν να καταγραφούν στην πολιτεία αυτή από το πρώτο κύμα της επιδημίας του κορονοϊού, την άνοιξη του 2020.
Το κύμα αυτό της επιδημίας ξεκίνησε τον Ιούνιο και επιταχύνεται λόγω της γρήγορης εξάπλωσης του παραλλαγμένου στελέχους Δέλτα του κορονοϊού, που είναι πιο μεταδοτικό. Μέχρι στιγμής 2.081 άνθρωποι στη Νέα Νότια Ουαλία έχουν μολυνθεί από αυτό.
Εξάλλου το προηγούμενο 24ωρο αυξήθηκε και ο αριθμός των ατόμων που νοσηλεύονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας, φτάνοντας τους 43, έναντι 37 μία ημέρα νωρίτερα.
Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων covid-19 παραμένει υψηλός στη Νέα Νότια Ουαλία, και κυρίως στο Σίδνεϊ, παρά το lockdown που επιβλήθηκε πριν τέσσερις εβδομάδες και το οποίο αναμένεται να παραταθεί πέρα από την προγραμματισμένη ημερομηνία άρσης του, στις 30 Ιουλίου.
Στην πολιτεία αυτή της Αυστραλίας ανακοινώθηκαν δύο νέοι θάνατοι ασθενών με covid-19, ανάμεσά τους και μία γυναίκα ηλικίας περίπου 30 ετών χωρίς υποκείμενα νοσήματα.
Ο Σκοτ Μόρισον, που δέχεται έντονες επικρίσεις για τη βραδεία εκστρατεία ανοσοποίησης, ανακοίνωσε ότι η κυβέρνησή του έχει εξασφαλίσει επιπλέον 85 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της Pfizer, αλλά αυτές θα παραδοθούν το 2022 και το 2023.
(με πληροφορίες από CNN, Reuters, Guardian)