Αυστραλία: Κάνουν ουρές για να δουν το βρομερό «λουλούδι-πτώμα» - Ανθίζει μια φορά τη δεκαετία

Πρόκειται για ένα λουλούδι το οποίο πρωτοανακαλύφθηκε στη Σουμάτρα της Ινδονησίας το 1878.
via Associated Press

Στην αυστραλιανή πόλη Geelong, λίγα χιλιόμετρα νότια της Μελβούρνης, χιλιάδες άνθρωποι περιμένουν στην ουρά για την σπάνια ευκαιρία να δουν - και να μυρίσουν - ένα ασυνήθιστο λουλούδι.

«Είναι απαίσιο», είπε ένας επισκέπτης στο Nine News, συνεργάτη του CNN, βήχοντας και προσπαθώντας να καλύψει τη μύτη του με το χέρι του.

«Μυρίζει σαν νεκρό πόσουμ», είπε πιο ένα παιδί.

Πρόκειται για το λεγόμενο «λουλούδι-πτώμα» ή Amorphophallus Titanum (Άμορφος φαλλός), το οποίο έχει πάρει το όνομά του από τη σάπια οσμή που εκπέμπει όταν ανθίζει για να προσελκύσει επικονιαστές όπως σκαθάρια και μύγες.

Ωστόσο, ανθίζει απρόβλεπτα, μερικές φορές μόνο μία φορά κάθε 10 χρόνια - και κάθε άνθιση διαρκεί μόνο 24 έως 48 ώρες , καθιστώντας το ένα εξαιρετικά πολυπόθητο γεγονός που προσελκύει μεγάλα πλήθη.

Αυτό το φυτό δόθηκε μόνο στον Βοτανικό Κήπο Geelong το 2021 από το State Herbarium στην Αδελαΐδα της Νότιας Αυστραλίας.

Το φυτό άρχισε να ανθίζει τη Δευτέρα, 11 Νοεμβρίου μετά από μέρες αναμονής, με περίπου 5.000 άτομα να φτάνουν για να το δουν την πρώτη μέρα, είπε ο διευθυντής πάρκων του Geelong Parks Reese McIlvena στο Nine News.

Μέχρι στιγμής, οι επισκέπτες περιέγραψαν τη μυρωδιά ως παρόμοια με αυτή ενός νεκρού ποντικού ή μιας δύσοσμης λίμνης, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της πόλης.

Ο βοτανικός κήπος θα είναι ανοιχτός όλη την ώρα μέχρι το βράδυ της Τρίτης, οπότε και αναμένεται να τελειώσει η άνθιση.

Για εκείνους που δεν μπορούν να το δουν από κοντά, ο κήπος προσφέρει επίσης ζωντανή μετάδοση του λουλουδιού-πτώματος, η οποία έχει συγκεντρώσει δεκάδες χιλιάδες προβολές μέχρι στιγμής, με θεατές από όλο τον κόσμο, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της πόλης.

Μερικοί επισκέπτες έχουν επιστρέψει πολλές φορές για να παρακολουθήσουν το φυτό στα διάφορα στάδια της άνθισής του.

Το φυτό είναι γηγενές στην Ινδονησία και κατατάσσεται ως «απειλούμενο» στην Κόκκινη Λίστα Απειλούμενων Ειδών της IUCN.

Το φυσικό του περιβάλλον, τα δάση της Σουμάτρας, έχει υποστεί σοβαρές ζημιές από την υποβάθμιση των εδαφών και την αποψίλωση, με μεγάλο μέρος της γης να έχει μετατραπεί σε φυτείες για ξυλεία, χαρτί ή φοινικέλαιο, σύμφωνα με την IUCN.

Το φυτό μπορεί να ζήσει πάνω από 30 έως 40 χρόνια – που σημαίνει ότι ανθίζει μόνο μερικές φορές σε όλη τη διάρκεια της ζωής του. Η IUCN εκτιμά ότι έχουν απομείνει μόνο μερικές εκατοντάδες από αυτά τα φυτά στη φύση.

Πλέον προστατεύεται νομικά στην Ινδονησία και δεκάδες βοτανικοί κήποι σε όλο τον κόσμο καλλιεργούν το φυτό για να υποστηρίξουν τη διατήρησή του, σύμφωνα με την IUCN - συμπεριλαμβανομένου ενός στην Καλιφόρνια.

Πηγή: CNN

Δημοφιλή