Αυστρία: Στο πουθενά οδηγούν οι συζητήσεις για σχηματισμό κυβέρνησης

Και οι δύο πλευρές διέψευσαν φήμες ότι είναι έτοιμη η κυβέρνηση.
Leonhard Foeger / Reuters

Έπειτα από την παρουσίαση ενός ενδιάμεσου απολογισμού, κατά την οποία δεν αναφέρθηκε κάτι νεότερο και ουσιαστικό ως προς την πορεία των διαπραγματεύσεων που διεξάγουν εδώ και σχεδόν ένα μήνα για το σχηματισμό της νέας κυβέρνησης συνασπισμού στην Αυστρία, το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα και το κόμμα των Πράσινων, οι δύο πλευρές διέψευδαν σήμερα φήμες ότι είναι έτοιμη η κυβέρνηση όπως και η κατανομή των υπουργείων.

Οι αντιπροσωπείες των δύο κομμάτων συναντώνται σήμερα στη Βιέννη σε έναν νέο διαπραγματευτικό γύρο και αύριο πρόκειται να έχουν κατ΄ ιδίαν συνομιλίες ο αρχηγός του Λαϊκού Κόμματος και εντολοδόχος καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς και ο επικεφαλής των Πράσινων Βέρνερ Κόγκλερ, ενώ παρατηρητές θεωρούν πως μέσα στις επόμενες ημέρες θα αποσαφηνιστεί οριστικά εάν τελικά θα υπάρξει μία συγκυβέρνηση τους.

Και οι δύο πλευρές δεν θέλουν να εμφανιστούν ότι πιέζονται από τον χρόνο και προσπαθούν να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις για ”επικείμενα αποφασιστικά εικοσιτετράωρα” κατά τα οποία θα δοθεί απάντηση εάν θα υπάρξει επίτευξη συμφωνίας σε ένα κοινό κυβερνητικό πρόγραμμα ή μία αποτυχία των σχετικών διαπραγματεύσεων.

Ωστόσο, κύκλοι των Πράσινων διευκρινίζουν πως δεν μπορεί να γίνεται λόγος για ”κάποιες ημέρες μέχρι τέλος αυτής της εβδομάδας”, για μία τέτοια εξέλιξη, αλλά για ”εβδομάδες”, και πως ισχύουν οι δηλώσεις του Βέρνερ Κόγκλερ ότι στις έως τώρα διαπραγματεύσεις μπόρεσαν να στηθούν ”γέφυρες”, όμως στον δρόμο βρίσκονται ακόμη ογκόλιθοι.

Αλλά και ο Σεμπάστιαν Κουρτς από την πλευρά του ανέφερε στην παρουσίαση του ενδιάμεσου απολογισμού ότι οι δύο πλευρές εξακολουθούν να βρίσκονται σε πολλούς τομείς σε μεγάλη απόσταση μεταξύ τους και πως οι διαπραγματεύσεις είναι δυσκολότερες από εκείνες που διεξήγαγε ο ίδιος το 2017 με το (ακροδεξιό εθνικιστικό) Κόμμα των Ελευθέρων, με το οποίο είχε τελικά σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού που διαλύθηκε τον περασμένο Μάιο εξαιτίας της ”Υπόθεσης Ίμπιζα”.

Ανοικτό αφήνουν και οι δύο πλευρές το ερώτημα εάν θα υπάρξει ολοκλήρωση των τωρινών διαπραγματεύσεων πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων, με ένα χρονικό εμπόδιο να είναι το γεγονός ότι η έγκριση μίας συμφωνίας κυβερνητικού συνασπισμού από την πλευρά των Πράσινων πρέπει να γίνει από το ομοσπονδιακό συνέδριο τους, για τη σύγκληση του οποίου χρειάζεται, βάσει του καταστατικού τους, τουλάχιστον μία εβδομάδα.

Την ύπαρξη ακόμη ”μεγάλων αποστάσεων σε ότι αφορά το περιεχόμενο” των μεταξύ τους διαπραγματεύσεων, είχε επισημάνει ο αρχηγός του κόμματος των Πράσινων και με την ευκαιρία της έναρξης την προπερασμένη εβδομάδα της εργασίας των υποομάδων ειδικών θεμάτων των δύο αντιπροσωπειών.

Ο ίδιος είχε αναφέρει πως οι τωρινές διαπραγματεύσεις Λαϊκού Κόμματος και Πράσινων δεν μπορεί να συγκριθούν με εκείνες το φθινόπωρο του 2017 ανάμεσα στο Λαϊκό Κόμμα και στο (ακροδεξιό εθνικιστικό) Κόμμα των Ελευθέρων, καθότι, κατά την άποψη του, αυτά τα δύο κόμματα είχαν κατέλθει στις τότε εκλογές με σχεδόν ίδια προγράμματα.

Υπενθυμίζεται, πως Λαϊκό Κόμμα και Κόμμα των Ελευθέρων είχαν σχηματίσει τελικά μεταξύ τους κυβέρνηση συνασπισμού που ανέλαβε στις 18 Δεκεμβρίου 2017 και παρέμεινε στην εξουσία μόνον 17 μήνες, μέχρι τέλη του περασμένου Μαίου, όταν κατέρρευσε εξαιτίας του σκανδάλου διαφθοράς, γνωστό ως ”Υπόθεση Ίμπιζα”, στην οποία φέρεται να εμπλέκεται άμεσα ο πρώην αντικαγκελάριος και πρώην αρχηγός των Ελευθέρων Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε.

Οι τωρινές διαπραγματεύσεις Λαϊκού Κόμματος και Πράσινων διεξάγονται σε έξι κεντρικές ομάδες και σε 33 υποομάδες διαπραγμάτευσης ειδικών θεμάτων, και ήδη από την έναρξή τους, οι αρχηγοί των δύο κομμάτων Σεμπάστιαν Κουρτς και Βέρνερ Κόγκλερ, είχαν εκτιμήσει ότι ο στόχος να υπάρξει νέα κυβέρνηση μέχρι τα Χριστούγεννα θεωρείται ιδιαίτερα φιλόδοξος.

Επιπλέον, σύμφωνα με παρατηρητές στη Βιέννη, η έναρξη συγκεκριμένων διαπραγματεύσεων μεταξύ Λαϊκού Κόμματος και Πράσινων για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης συνασπισμού στην Αυστρία, μετά τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές της 29ης Σεπτεμβρίου, δεν σημαίνει αυτόματα και μία θετική κατάληξή τους.

Οι διαφορετικές θέσεις των δύο κομμάτων σε μία σειρά θεμάτων, για τις οποίες θα πρέπει να υπάρξουν συγκλίσεις, προσαρμογές, υποχωρήσεις και συμβιβασμοί, ώστε τελικά να είναι δυνατή μία συμφωνία για ένα κοινό κυβερνητικό πρόγραμμα, προμήνυαν εξ αρχής μία έντονη και δύσκολη διαδικασία, χωρίς να είναι γνωστός ο χρονικός ορίζοντας διάρκειάς της.

Της διεξαγωγής των συγκεκριμένων διαπραγματεύσεων τους για το σχηματισμό κυβέρνησης είχαν προηγηθεί οκτώ γύροι διερευνητικών επαφών που ο εντολοδόχος καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς διεξήγαγε μόνον με τους Πράσινους, καθότι τα υπόλοιπα κόμματα είχαν αποχωρήσει σε σύντομο διάστημα από αυτές, ασκώντας κριτική στο ”χάσιμο χρόνου” με την πραγματοποίηση ξεχωριστών διερευνητικών επαφών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δημοφιλή