Ακολουθώντας τη γραμμή του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ο αρχηγός του ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων και μελλοντικός αντικαγκελάριος της Αυστρίας Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε ζητά από την υπό σχηματισμό συγκυβέρνηση του κόμματός του με το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα του μελλοντικού καγκελάριου Σεμπάστιαν Κουρτς την μεταφορά της αυστριακής πρεσβείας από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ.
Σε συνέντευξή του, ο Στράχε, του οποίου το κόμμα υπήρξε στο παρελθόν εξόχως αντισημιτικό και πρόσφατα εμφανίζεται ισλαμοφοβικό, τονίζει πως συμμερίζεται την επιθυμία του Ισραήλ για αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας της χώρας, «γιατί πολλοί πολιτικοί εκπρόσωποι αναφέρουν ότι ‘πρωτεύουσα μας είναι η Ιερουσαλήμ, εκεί είναι η έδρα της Κνεσέτ’, της ισραηλινής Βουλής».
Ως εκ τούτου, σύμφωνα με τον Στράχε, είναι και επιθυμία του Κόμματος των Ελευθέρων να μεταφερθεί εκεί, στην πρωτεύουσα, και η αυστριακή πρεσβεία, ωστόσο ο ίδιος δεν θα ήθελε, όπως προσθέτει, να υπάρξει μονομερής ενέργεια της Αυστρίας, αλλά πρέπει να βρεθεί κοινή στάση στην Ευρωπαϊκή Ένωση σε αυτό το θέμα.
Στην ίδια συνέντευξη ο αρχηγός του Κόμματος των Ελευθέρων υποστηρίζει εκ νέου την ανάγκη ανάληψης του υπουργείου Εξωτερικών από την προσκείμενη στο κόμμα του, πρώην δημοσιογράφο και πρώην διπλωμάτη Κάριν Κνάισλ, η οποία, σύμφωνα με παρατηρητές, ως μελλοντική Αυστριακή υπουργός Εξωτερικών μάλλον δεν θα υιοθετούσε την πρόταση του Στράχε για μεταφορά της πρεσβείας στην Ιερουσαλήμ.
Η ίδια, η οποία έχει ζήσει, σπουδάσει και εργαστεί για αρκετά χρονικά διαστήματα στην Ιορδανία, τη Συρία, τον Λίβανο και το Ισραήλ, σε πρόσφατο βιβλίο της με τίτλο «Η δική μου Μέση Ανατολή», χαρακτηρίζει τον σιωνισμό «ιδεολογία αίματος και γης», ενώ έχει αρκετές φορές επισημάνει ότι θεωρεί τη μεσανατολική διένεξη ως θρησκευτικά και εθνικά υποκινούμενη.
Η στάση του Ισραήλ απέναντι στο Κόμμα των Ελευθέρων
Το Κόμμα των Ελευθέρων ― που ως τρίτη πολιτική δύναμη στην Αυστρία στις πρόσφατες πρόωρες βουλευτικές εκλογές της 15ης Οκτωβρίου (με ποσοστό 26 %) θα συμμετάσχει στη νέα αυστριακή κυβέρνηση υπό τον αρχηγό του Λαϊκού Κόμματος Σεμπάστιαν Κουρτς η οποία αναμένεται να ορκιστεί την ερχόμενη εβδομάδα ― προβάλλει ιδιαίτερα τις επαφές που ισχυρίζεται πως έχουν στελέχη του με υψηλόβαθμους Ισραηλινούς αξιωματούχους, τόσο στο Ισραήλ όσο και στη Βιέννη.
Ιδιαίτερη έμφαση σε αυτές τις επαφές οι Ελεύθεροι είχαν δώσει στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του υποψηφίου του κόμματος για τις περυσινές αυστριακές προεδρικές εκλογές, του υπαρχηγού του, Νόρμπερτ Χόφερ, ο οποίος τελικά ηττήθηκε στον επαναληπτικό τους γύρο στις 4 Δεκεμβρίου 2016, συγκεντρώνοντας ποσοστό 46,2% έναντι 53,8% του νικητή και νέου πλέον ομοσπονδιακού προέδρου της Αυστρίας Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν.
Νευρικότητα στο Κόμμα των Ελευθέρων είχε προκαλέσει η κατηγορηματική απόρριψη από τον πρόεδρο του Ισραήλ Ρόιβεν Ρίβλιν, σε σχετική επιστολή του προς την Ισραηλιτική Θρησκευτική Κοινότητα στην Αυστρία, «οποιωνδήποτε επίσημων επαφών Ισραηλινών εκπροσώπων με ακροδεξιά και εθνικιστικά κόμματα, των οποίων την υποστήριξη ο ίδιος ποτέ δεν πρόκειται να ανεχθεί».
Ο Ισραηλινός πρόεδρος είχε τοποθετηθεί σαφέστατα, όπως σημείωνε, «εναντίον ακροδεξιών κομμάτων και ομάδων που έχουν αντισημιτικό παρελθόν, αρνούνται το Ολοκαύτωμα, επιδιώκουν περιορισμούς στις θρησκευτικές πρακτικές και προωθούν το μίσος και την μισαλλοδοξία».
Σε ανακοίνωσή του, εκπρόσωπος του Κόμματος των Ελευθέρων στη Βιέννη, ισχυριζόμενος πως το κόμμα του δεν είναι ούτε ακροδεξιό, ούτε ρατσιστικό και πολύ περισσότερο δεν είναι αντισημιτικό, είχε τότε επισημάνει πως οι Ελεύθεροι έχουν ήδη από καιρό διαχειριστεί την ιστορία τους και πως στην εν λόγω επιστολή ο Ισραηλινός πρόεδρος δεν μπορεί να εννοούσε το κόμμα τους.
Μόνο που, όπως αναφερόταν από το περιβάλλον της Ισραηλιτικής Θρησκευτικής Κοινότητας, η επιστολή του Ρόιβεν Ρίβλιν αποτελεί απάντηση σε προηγούμενο δικό τους αίτημα να αποσαφηνιστούν οι διασυνδέσεις Ισραηλινών πολιτικών με «ακροδεξιά, εθνικιστικά και δεξιά λαϊκιστικά» κόμματα και συγκεκριμένα με το Κόμμα των Ελευθέρων.
Ήδη πέρυσι, στα μέσα Απριλίου και κατά την επίσκεψη του αρχηγού των Ελευθέρων Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε στο Ισραήλ, το ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών είχε διαμηνύσει κατηγορηματικά πως «δεν προσκαλέσαμε τον Στράχε και δεν έχουμε διάλογο μαζί του», επισημαίνοντας πως ο Στράχε έφθασε «ιδιωτικά» στο Ισραήλ και πως το ίδιο το υπουργείο Εξωτερικών και το κράτος του Ισραήλ, δεν διατηρούν καμία επαφή με τον αρχηγό του Κόμματος των Ελευθέρων.
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του υπουργείου, ο Στράχε ενδιαφέρεται προφανώς για μία βελτίωση των σχέσεων με το Ισραήλ ούτως ώστε να καταστήσει «κοινωνικά ανεκτό» το κόμμα του, ενόψει μίας πιθανής μελλοντικής συμμετοχής του στην αυστριακή κυβέρνηση, ωστόσο για το Ισραήλ δεν υπάρχει κανένας λόγος για μία αλλαγή της στάσης του απέναντι στο Κόμμα των Ελευθέρων.
Ο Ισραηλινός εκπρόσωπος είχε επιβεβαιώσει πως συνεχίζεται να απαγορεύεται σε Ισραηλινούς διπλωμάτες στη Βιέννη να έχουν επαφές με τον Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε και το κόμμα του, κάτι που ισχύει από την εποχή του διαβόητου προκατόχου του Στράχε στην αρχηγία των Ελευθέρων, του Γεργκ Χάιντερ και των πρωτοφανών αντισημιτικών φραστικών επιθέσεων του.
Σύμφωνα με τον Ισραηλινό εκπρόσωπο, σε περίπτωση κυβερνητικής συμμετοχής του Στράχε, το Ισραήλ θα πρέπει να εξετάσει εκ νέου την έως τώρα στάση του, κάτι που, όπως ο ίδιος διευκρίνισε, ισχύει και για την Μαρίν Λεπέν στη Γαλλία, όπως και για άλλους ακροδεξιούς πολιτικούς στην Ευρώπη με τους οποίους Ισραηλινοί διπλωμάτες αποφεύγουν τις επαφές.
Σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη συμμετοχή του Κόμματος των Ελευθέρων υπό τον διαβόητο τότε αρχηγό του, τον Γεργκ Χάιντερ ― τον προκάτοχο του Στράχε - στην κυβέρνηση συνασπισμού με το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα του καγκελάριου Βόλφγκανγκ Σιούσελ, την περίοδο 2000-2006, το Ισραήλ είχε αποσύρει επί πέντε ολόκληρα χρόνια τον πρέσβη του από την Αυστρία.
Εναντίον εκείνης της κυβέρνησης του Βόλφγκανγκ Σιούσελ, της πλέον αμφιλεγόμενης στην αυστριακή μεταπολεμική ιστορία, οι υπόλοιπες χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης είχαν επιβάλει πολύμηνες κυρώσεις.
(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)