Για να ζήσετε μια ουσιαστική, γεμάτη ζωή, πρέπει να αποδεχτείτε ότι κάποτε θα τελειώσει, λέει η Shoshana Ungerleider, παθολόγος που έχει εργαστεί με ασθενείς που βρίσκονται σε τελικό στάδιο.
Η 44χρονη γιατρός έχει γίνει μάρτυρας των όσων μετανιώνουν κυρίως οι άνθρωποι καθώς πλησιάζουν στο τέλος της ζωής τους.
Η Dr Ungerleider αποκάλυψε τις πέντε πιο συχνές μεταμέλειες που έχουν οι άνθρωποι στο κρεβάτι του θανάτου τους, συμβουλεύοντας τους πάντες να χρησιμοποιήσουν αυτές τις αποκαλύψεις ως υπενθύμιση για να ζουν το παρόν.
«Το να βρίσκεσαι κοντά στο τέλος της ζωής σου πραγματικά σε ωθεί να είσαι παρών, γιατί αυτό είναι το μόνο που σου απομένει», δήλωσε η γιατρός και ιδρυτής του μη κερδοσκοπικού ιδρύματος End Well Foundation από το Σαν Φρανσίσκο στο CNBC Make It.
Η γιατρός, η οποία σύντομα θα παρουσιάσει το podcast Before We Go, που θα κυκλοφορήσει στις 8 Οκτωβρίου, τονίζει πως αυτά τα διδάγματα μας αφορούν όλους.
Ακολουθούν οι μεγαλύτερες μεταμέλειες, όπως τις ανέφερε η Dr Ungerleider:
• μη επαρκής χρόνος με τα αγαπημένα πρόσωπα
• πολύς χρόνος στη δουλειά
• το να αφήνουν τον φόβο να ελέγχει τις αποφάσεις τους και να μην παίρνουν αρκετά ρίσκα
• έλλειψη θάρρους μπροστά στην αβεβαιότητα ή τις ευκαιρίες
• υπερβολική εστίαση στο μέλλον, που τους αποξενώνει από το παρόν.
Η συμβουλή του Ungerleider για να ξεπεράσετε αυτές τις τύψεις είναι απλή:
Υπενθυμίστε στον εαυτό σας ότι ο χρόνος σας είναι περιορισμένος και απρόβλεπτος και κάνετε τακτικά μερικές μεγάλες, σημαντικές ερωτήσεις. Πώς θέλω να περάσω τον χρόνο μου;
Ενθαρρύνει ιδιαίτερα τους νέους, οι οποίοι συχνά δεν έχουν ακόμη αντιμετωπίσει σημαντικές προκλήσεις υγείας - στον εαυτό τους ή στα αγαπημένα τους πρόσωπα - να έχουν αυτόν τον προβληματισμό ως «πραγματικά αναπόσπαστο στοιχείο για να ζήσουν για μια μακρά, υγιή ζωή, να ζήσουν με ποιότητα».
Η γιατρός υπογράμμισε επίσης πως, πέρα από τη σωστή διατροφή και την άσκηση, συνιστά στους ανθρώπους να σκεφτούν τη θνητότητά τους από μικρή ηλικία, ώστε να ζήσουν μια πιο πλήρη ζωή.
«Σκεπτόμενοι τη θνητότητά μας καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής, είτε είμαστε 20, 50 ή 80 ετών, μπορούμε να ζήσουμε καλύτερα κάθε μέρα, με περισσότερο νόημα και σκοπό στη ζωή μας».
Οι παρατηρήσεις της Ungerleider είναι παρόμοιες με εκείνες της Siddhartha Mukherjee, ογκολόγου και συγγραφέα που έχει βραβευτεί με Πούλιτζερ, και της Bronnie Ware, συγγραφέα και πρώην εργαζόμενης στην ανακουφιστική φροντίδα.
Στο νεκροκρέβατό τους, οι άνθρωποι συχνά εύχονται να είχαν εκφράσει περισσότερη αγάπη και συγχώρεση στους ανθρώπους που τους ενδιαφέρουν, είπε η Mukherjee σε μια ομιλία που έδωσε στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια τον Μάιο. «Η αναμονή [για να εκφραστείς] απλώς καθυστερεί το αναπόφευκτο», σημείωσε.