Νέα έρευνα: Μόνο μ' αυτά τα υλικά φτιάχνουμε αυτοσχέδια μάσκα ασφαλείας

Μάθετε τι πρέπει και τι δεν πρέπει να χρησιμοποιήσετε
.
Redphotographer via Getty Images
.

«Δεν χρειάζεται να είναι μάσκα. Μπορεί να είναι ένα μαντήλι ... Νομίζω ότι μ’ έναν τρόπο (εξαρτάται από το ύφασμα...), το μαντήλι είναι καλύτερο, είναι πραγματικά καλύτερο...»

Μια νέα μελέτη σχετικά με τα χειρότερα και τα καλύτερα υλικά για τις μάσκες προσώπου απέδειξε ότι τα παραπάνω που είχε πει ο Ντόναλντ Τραμπ περίπου στις αρχές Απριλίου ήταν εντελώς λάθος. Η κοινωνική επιχείρηση Smart Air και η εταιρεία Certified B-Corp δημοσίευσαν τα αποτελέσματα πρόσφατης έρευνας σε σχέση με τις αυτοσχέδιες μάσκες προσώπου στο πλαίσιο της οποίας δοκίμασαν περισσότερα από 30 διαφορετικά υλικά – μεταξύ των οποίων μαξιλαράκια από σουτιέν, φίλτρα καφέ, μαξιλαροθήκες, βαμβακερά T-shirt, μάλλινα ρούχα, σεντόνια, μπαντάνες από πολυέστερ και άλλα – ως προς την αποτελεσματικότητά τους στο φιλτράρισμα μικροσωματιδίων όπως του κορονοϊού, καθώς επίσης και ως προς την εισπνοή.

Αξίζει, εδώ, να σημειωθεί πως μερικά υλικά μπορεί να είναι αποτελεσματικά στο φιλτράρισμα κι όχι στην εισπνοή ή το αντίθετο – στην πραγματικότητα μια μάσκα που στην πραγματικότητα δεν μπορείς να αναπνεύσεις, δεν ωφελεί ιδιαίτερα. Μεταξύ των όσων έδειξε η εν λόγω έρευνα είναι ότι τα μαντήλια που πρότεινε ο Τραμπ είναι τα λιγότερο αποτελεσματικά, ενώ το τζιν, ο καμβάς και το χαρτί κουζίνας είναι τα περισσότερο αποτελεσματικά.

“Δοκίμασαν περισσότερα από 30 διαφορετικά υλικά – μεταξύ των οποίων μαξιλαράκια από σουτιέν, φίλτρα καφέ, μαξιλαροθήκες, βαμβακερά T-shirt, μάλλινα ρούχα, σεντόνια, μπαντάνες από πολυέστερ και άλλα – ως προς την αποτελεσματικότητά τους”

Γιατί τα φίλτρα καφέ δεν ενδείκνυνται

Η νέα μελέτη απέδειξε ότι, ενώ τα φίλτρα του καφέ έχουν πολύ υψηλές επιδόσεις στο φιλτράρισμα μικροσωματιδίων, ως προς την αναπνοή έρχονται πολύ – μα πάρα πολύ – πίσω.

«Τα φίλτρα καφέ, παρ’ ότι είναι πολύ αποτελεσματικά στο φιλτράρισμα σωματιδίων που έχουν το μέγεθος ενός ιού, δεν κάνουν σπουδαίες μάσκες», αναφέρει η έρευνα. «Είναι πολύ δύσκολο να αναπνεύσει κανείς φορώντας τες».

Τα μαντήλια απέτυχαν παταγωδώς

«Η προτροπή του προέδρου Τραμπ για τη χρησιμοποίηση μαντηλιών μάλλον δεν είναι η καλύτερη επιλογή», αναφέρουν επίσης οι συντελεστές της έρευνας. «Οι δοκιμές που κάναμε σε τρία (φτιαγμένα από διαφορετικά υλικά) μαντήλια σημείωσαν πολύ χαμηλές επιδόσεις στην ικανότητά τους να “αιχμαλωτίσουν” μικρά σωματίδια. ΄Ισως ο Τραμπ θα πρέπει να ελέγξει τα αποτελέσματα της νέας έρευνας και να ενημερώσει σωστά το κοινό», καταλήγουν.

Αυτά είναι τα καλύτερα υλικά για να φτιάξετε μια αυτοσχέδια μάσκα

Βασισμένα στο συνδυασμό φιλτραρίσματος και ικανότητας εισπνοής, η μελέτη προτείνει ως πλέον ενδεδειγμένα υλικά για τη δημιουργία αυτοσχέδιας μάσκας τα τζιν, σεντόνια (80 – 120 αριθμού νημάτων), χαρτί κουζίνας, καμβά, (πάχους 0.4 – 0.5 mm) και πετσέτες εμπορίου.

“Βασισμένα στο συνδυασμό φιλτραρίσματος και ικανότητας εισπνοής, η μελέτη προτείνει ως πλέον ενδεδειγμένα υλικά για τη δημιουργία αυτοσχέδιας μάσκας τα τζιν, σεντόνια (80 – 120 αριθμού νημάτων), χαρτί κουζίνας, καμβά, (πάχους 0.4 – 0.5 mm) και πετσέτες εμπορίου.”

Κρατείστε στο μυαλό σας ότι το χαρτί κουζίνας δεν πλένεται ούτε επαναχρησιμοποιείται φυσικά.

Ο καμβάς έχει καλή «συμπεριφορά» ως προς την αναπνοή – ακόμα καλύτερη κι από τη χειρουργική μάσκα – καθώς επίσης και στο φιλτράρισμα μικροσωματιδίων. Αλλά αν για οποιονδήποτε λόγο το αποφύγετε, η έρευνα έδειξε ότι 100% βαμβακερά T-shirts σε στρώσεις είναι μια επίσης αποτελεσματική επιλογή για αυτοσχέδιες μάσκες.

Σε γενικές γραμμές, τα φυσικά υλικά είναι προτιμότερα από τα συνθετικά επειδή τα τελευταία (όπως το πολυέστερ) τείνουν να είναι λεία και δεν φιλτράρουν τα σωματίδια το ίδιο αποτελεσματικά όπως πιο σκληρά υλικά.

Σε κάθε περίπτωση, όποιο υλικό για μάσκα χρησιμοποιήσετε, φροντίστε να τη φορέσετε με τον ενδεδειγμένο τρόπο.