Πόσο μακριά είναι τα Χριστούγεννα; Μόλις τέσσερις εβδομάδες. Και επειδή έρχονται πάντα μαζί με τα σύμβολα και τα στολίδια τους, η πρώτη, μεγάλη άφιξη αφορά στο χριστουγεννιάτικο δέντρο. Εάν το παραδοσιακό, ελληνικό καραβάκι δεν είναι στις επιλογές μας, τότε η καλύτερη λύση, η πιο φιλική προς το περιβάλλον, είναι το φυσικό δέντρο.
Ένα δεντράκι αλλά με τις ρίζες του, σε γλάστρα, που μετά τις γιορτές, θα συνεχίσει να ζει, είτε στο μπαλκόνι, είτε, εάν υπάρχει δυνατότητα στο κηπάκι της αυλής, όπου θα μεταφυτευτεί -την κατάλληλη χρονική στιγμή- και θα βρει τη φυσική του θέση.
Η HuffPost Greece απευθύνθηκε σε φυτώριο ζητώντας τις συμβουλές των ειδικών -τι πρέπει να γνωρίζουμε προκειμένου να φροντίσουμε σωστά ένα έλατο σε γλάστρα κατά την περίοδο των γιορτών αλλά και μετά- όπως και στη WWF Ελλάς προς υπενθύμιση του αυτονόητου, σε σχέση με το ερώτημα, φυσικό ή τεχνητό δέντρο.
Φυσικό ή τεχνητό δέντρο; Συντριπτικά τα στοιχεία
Το ερώτημα «ποιο χριστουγεννιάτικο δέντρο είναι φιλικότερο προς το περιβάλλον, το φυσικό ή το τεχνητό;» έχει ήδη απαντηθεί.
Σύμφωνα με τη WWF Ελλάς, ένα τεχνητό δένδρο έχει χρόνο ζωής 10 χρόνια και επομένως για τα 10 αυτά χρόνια απαιτούνται είτε 10 φυσικά έλατα ή 1 τεχνητό.
Το φυσικό δέντρο είναι ένα έλατο μεγαλωμένο στην περιοχή του Ταξιάρχη Χαλκιδικής με τις συνήθεις καλλιεργητικές πρακτικές της περιοχής το οποίο κόβεται για να πουληθεί μετά από 12 χρόνια. Η μεταφορά των ελάτων από τον Ταξιάρχη μέχρι την Αθήνα γίνεται με νταλίκες οι οποίες κινούνται με πετρέλαιο κίνησης. Με τη λήξη της εορταστικής περιόδου, κάθε χρόνο, το φυσικό δέντρο συλλέγεται από τη δημοτική υπηρεσία καθαριότητας μαζί με τα υπόλοιπα αστικά στερεά απόβλητα και καταλήγει στο χώρο υγειονομικής ταφής της Φυλής.
Αντίστοιχα, με τις βασικές παραδοχές που έγιναν για το τεχνητό δέντρο, ένα τέτοιο δέντρο κατασκευάζεται στην Κίνα, έχει διάρκεια ζωής 10 χρόνια και ζυγίζει 4.350 γραμμάρια εκ των οποίων τα 3.290 είναι σιδηρούχο μέταλλο (ο «κορμός» και τα «κλαδιά» του τεχνητού δέντρου) ενώ τα υπόλοιπα 1060 γραμμάρια είναι τo πολυμερές PVC (τα «φύλλα» του δέντρου). Επιπλέον, η συσκευασία του δέντρου είναι από χαρτόνι και ζυγίζει 1650 γραμμάρια. Το δέντρο μεταφέρεται με πλοίο από τη Σαγκάη της Κίνας στο λιμάνι του Πειραιά. Στο τέλος της ζωής του, μετά από 10 χρόνια, το δέντρο οδηγείται και αυτό στο χώρο υγειονομικής ταφής.
Η επιλογή του φυσικού ελάτου προκαλεί τις μισές περιβαλλοντικές επιπτώσεις ως προς την κατανάλωση φυσικών πόρων, σε σχέση με το τεχνητό.
Το φυσικό έλατο είναι επίσης δύο φορές καλύτερο ως προς τις επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία και τρεις φορές καλύτερο ως προς τις επιπτώσεις για το φυσικό οικοσύστημα.
10 Tips - Όλα όσα πρέπει να ξέρουμε
Η HuffPost Greece απευθύνθηκε στα Φυτώρια Αντεμισάρη, που διαθέτουν αποκλειστικά και μόνο έλατα σε γλάστρα.
Σύμφωνα με τον δασονόμο κ. Παναγιώτη Σαμιώτη οι καταναλωτές άρχισαν να στρέφονται στην επιλογή έλατου σε γλάστρα για τον στολισμό του χριστουγεννιάτικου δέντρου ήδη από τα τέλη της δεκαετίας του ’90. Η τάση κορυφώθηκε στα τέλη του 2010 και τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μία σχετική πτώση.
Τι πρέπει να γνωρίζουμε για τη φροντίδα του «ζωντανού» χριστουγεννιάτικου δέντρου μας:
-Τα έλατα σε γλάστρα που διατίθενται στην ελληνική αγορά είναι συνήθως κεφαλληνιακή ελάτη.
-Τα προς πώληση δεντράκια έχουν ύψος 1,25 - 1,50 μ. και 1,50 - 175 μ. Υπάρχουν έλατα με μεγαλύτερο ύψος, αλλά προορίζονται για εργασιακούς και δημόσιους χώρους.
- Οι τιμές κυμαίνονται κατά μέσο όρο μεταξύ 60 ευρώ (ύψος 1,25 - 1,50 μ) και 75 ευρώ (ύψος 1,50-175 μ.).
-Το έλατο είναι ευαίσθητο στο κλίμα της Αττικής, καθώς θέλει μεγάλο υψόμετρο για να ευδοκιμήσει ενδημικά, που σημαίνει ότι ζητά την προσοχή μας -«δεν μπορούμε να του συμπεριφερθούμε σαν να είναι πλαστικό».
-Το μάξιμουμ του χρόνου που πρέπει να παραμείνει σε εσωτερικό χώρο -από τη στιγμή που στολιστεί στο σαλόνι του σπιτιού- είναι 20 μέρες.
-Το ελατάκι πρέπει να ποτίζεται 2 φορές την εβδομάδα. Η ποσότητα είναι περίπου ενάμισι λίτρο νερό κάθε φορά, ίσως και κατάτι λιγότερο, καθώς σύμφωνα με τον δασονόμο «πρέπει να αφήνουμε το χώμα να στεγνώνει».
-Μετά τις γιορτές μπορούμε να το βγάλουμε στη βεράντα και να το μεταφυτεύσουμε σε μεγαλύτερη γλάστρα. Τις πρώτες 15 μέρες το πότισμα πρέπει να είναι προσεγμένο προκειμένου το δεντράκι να αναπτύξει ριζικό σύστημα. Τα έλατα δεν θέλουν πολύ νερό.
-Το έλατο θέλει χώμα απλό, χωρίς πολλές προσμείξεις.
-Ποτέ δεν κάνουμε (την κλασική) λίπανση στο έλατο. Μόνο με υγρό λίπασμα και κατά προτίμηση από επαγγελματία.
-Βασικό κριτήριο για τη μεταφύτευση στο χώμα -εάν υπάρχει κήπος- είναι ο ήπιος, χωρίς απότομες μεταβολές, καιρός.