Τρία παιδιά ξέφυγαν από τον πόλεμο και βρήκαν ξανά την αγάπη χάρη στην αναδοχή

Οι ιστορίες του μικρού Άντι, του Ραμί και του Ζάιντ που από τη δράση «Ανάδοχη φροντίδα Ασυνόδευτων Ανηλίκων» της ΜΕΤΑδρασης θυμήθηκαν ξανά τι θα πει αγάπη. και στοργή.
Oksana Khodakovskaia via Getty Images

Ο Άντι είναι μόλις δύο ετών. Ως νεογέννητο ακόμη βρέφος, το καλοκαίρι του 2017, βρέθηκε μόνο του σε ένα μαιευτήριο της Αθήνας. Η μητέρα του, Αφγανικής καταγωγής, ακόμη δεν έχει εντοπιστεί.

Η Εισαγγελέας Ανηλίκων, αναγνωρίζοντας ότι το καλύτερο για τον μικρό Άντι είναι να βρεθεί το συντομότερο δυνατόν σε οικογενειακό περιβάλλον, ώστε να αποφευχθεί η ιδρυματική φροντίδα, ανέθεσε την προσωρινή επιμέλεια στη ΜΕΤΑδραση, μέσω της δράσης «Ανάδοχη Φροντίδα Ασυνόδευτων Ανηλίκων», η οποία ξεκίνησε, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, τον Φεβρουάριο του 2016, με στόχο να διασφαλίσει οικογενειακή φροντίδα για τα ασυνόδευτα παιδιά πρόσφυγες.

Η ΜΕΤΑδραση αναζήτησε άμεσα, σε συνεργασία με τις αρμόδιες περιφέρειες, την κατάλληλη οικογένεια που θα μπορούσε να τον φροντίσει. Ευτυχώς, η λύση βρέθηκε χωρίς καθυστέρηση, αφού μια οικογένεια που είχε ενταχθεί στο μητρώο ανάδοχων οικογενειών της ΜΕΤΑδρασης και είχε ήδη λάβει βεβαίωση καταλληλότητας από την περιφέρεια του τόπου κατοικίας τους, σύμφωνα με τις νομικές διαδικασίες, εξέφρασε την επιθυμία να προσφέρει βραχυπρόθεσμη, στην αρχή, αναδοχή, στο μικρό Άντι.

Η αναδοχή που έγινε υιοθεσία

«Η Λήδα και ο Άγγελος είναι ένα νέο ζευγάρι. Είναι συγκινητικό το γεγονός ότι προσφέρθηκαν να γίνουν ανάδοχοι γονείς του μικρού Άντι, γνωρίζοντας ότι υπήρχε η περίπτωση να εμφανιστεί η μητέρα του και να τον αποχωριστούν», λέει στη HuffPost Greece η κοινωνική λειτουργός της ΜΕΤΑδρασης, Αγγελική Κ.

Η γνωριμία μεταξύ των υποψήφιων ανάδοχων γονέων και του μωρού έγινε στο μαιευτήριο. Η Λήδα και ο Άγγελος πήγαιναν καθημερινά για να περάσουν χρόνο με τον Άντι, μέχρι και αυτός να τους αναγνωρίζει και να τους αισθάνεται οικείους. Η χημεία μεταξύ τους λειτούργησε αμέσως.

«Είναι εντυπωσιακό το πώς κατάφεραν να επικοινωνήσουν μαζί του με χάδια, τραγούδια και χαμόγελα», αναφέρει η Αγγελική. Έτσι δεν χρειάστηκε να περάσει πολύς καιρός για να πάει ο Άντι στο νέο του σπίτι. Σε όλη αυτή τη διαδικασία, δίπλα τους ήταν οι κοινωνικοί λειτουργοί, οι ψυχολόγοι και τα μέλη του Δικτύου Επιτροπείας Ασυνόδευτων Ανηλίκων της ΜΕΤΑδρασης.

Στα πρώτα γενέθλια του Άντι και ενώ η βιολογική μητέρα του δεν είχε εντοπιστεί, η Λήδα και ο Άγγελος αποφάσισαν να καταθέσουν αίτημα υιοθεσίας προς την αρμόδια περιφέρεια. Φέτος, το νέο έτος ήρθε με ένα υπέροχο δώρο: το αίτημα για την υιοθεσία είχε γίνει δεκτό. Έτσι, το 2019 βρήκε τον Άντι στη νέα του οικογένεια και τη Λήδα με το Άγγελο αγκαλιά με τον χαρούμενο, ζωηρό και τρυφερό γιο τους, που το γέλιο του φωτίζει το σπίτι τους, όπως λένε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η αναδοχή και ο γλυκόπικρος αποχαιρετισμός

Η ιστορία του Ραμί και του Ζάιντ είναι λίγο διαφορετική. Είναι δύο αδέρφια από τη Συρία, 7 και 9 ετών, που ξεκίνησαν με τον θείο τους από το Χαλέπι, με στόχο να φτάσουν στον πατέρα τους, που τα περίμενε στη Σουηδία. Ο πατέρας τους είχε χρειαστεί να εργαστεί σκληρά για δύο χρόνια, μέχρι να συγκεντρώσει τα απαιτούμενα χρήματα για το ταξίδι των παιδιών. Παρόλα αυτά, το ταξίδι ήταν εξαιρετικά δύσκολο και επικίνδυνο. Όταν έφτασαν στην Αθήνα, ο θείος τους εξαφανίστηκε και τα παιδιά έμειναν μόνα και άστεγα.

Η ΜΕΤΑδραση ενημερώθηκε από την Εισαγγελία και τότε μέλη του Δικτύου Επιτροπείας Ασυνόδευτων Ανηλίκων άρχισαν να αναζητούν τον πατέρα, ενώ η ομάδα του τμήματος Ανάδοχης Φροντίδας άρχισαν να ψάχνουν την κατάλληλη οικογένεια για να τα φιλοξενήσει προσωρινά.

Φωτογραφία αρχείου.
Φωτογραφία αρχείου.
ΜΕΤΑδραση

Η οικογένεια δεν άργησε να βρεθεί: η Μαρίνα, ο Άρης και η 14χρονη κόρη τους, η Αργυρώ, άνοιξαν το σπίτι τους και υποδέχτηκαν τα δύο παιδιά. Σύντομα, ο πατέρας εντοπίστηκε στη Σουηδία, προς μεγάλη του ανακούφιση, καθώς είχε ανησυχήσει πολύ για τα παιδιά του και έψαχνε να τα βρει.

«Συζητήσαμε μαζί του για ώρες», μας εξηγεί η κοινωνική λειτουργός της ΜΕΤΑδρασης Μαρία Δ., «για να του εξηγήσουμε τις διαδικασίες που πρέπει να ακολουθήσουμε. Του εξηγήσαμε τι ακριβώς είναι η ανάδοχη φροντίδα και για ποιο λόγο είναι η ιδανική προσωρινή λύση για τα παιδιά του. Στην αρχή ήταν πολύ επιφυλακτικός, καθώς φοβόταν ότι θα χάσει την επιμέλεια, αλλά όταν βεβαιώθηκε ότι δεν υπήρχε τέτοιος κίνδυνος, έδωσε την συγκατάθεσή του για την προσωρινή αναδοχή. Παράλληλα, το Δίκτυο Επιτροπείας Ασυνόδευτων Ανηλίκων της ΜΕΤΑδρασης προχώρησε τη διαδικασία της οικογενειακής επανένωσης».

Φωτογραφία αρχείου.
Φωτογραφία αρχείου.
ΜΕΤΑδραση

Τέσσερις μήνες μετά, τα δύο παιδιά, συνοδευόμενα από τη Μαρίνα, τον Άρη και την Αργυρώ, ταξίδεψαν στη Σουηδία, όπου η οικογένεια που τα είχε αγκαλιάσει για το διάστημα που ήταν μόνα, τα παρέδωσε στον πατέρα τους.

«Η στιγμή ήταν τρομερά δυνατή», είπε η Αργυρώ στους ανθρώπους της ΜΕΤΑδρασης όταν επέστρεψε από το ταξίδι τους. «Ήταν η στιγμή που αυτή η οικογένεια από τη Συρία περίμενε για μήνες. Ο πατέρας έκλαιγε, τα παιδιά κλαίγανε, εμείς κλαίγαμε! Από τη μια χαιρόμασταν και από την άλλη λυπόμασταν. Ήξερα από την αρχή ότι μια μέρα ο Ραμί και ο Ζάιντ θα πάνε στον πατέρα τους για να ζήσουν μαζί του, αλλά δεν περίμενα πόσο πολύ θα τους θεωρούσα και δική μου οικογένεια. Τώρα, μιλάμε συχνά, με μηνύματα και βιντεοκλήσεις, μου λένε τα νέα τους, μου λένε λέξεις στα Σουηδικά, μου δείχνουν πώς ετοίμασαν για τον πατέρα τους μια συνταγή που τους είχαμε μάθει. Χαίρομαι πολύ που είναι χαρούμενοι και εγώ αισθάνομαι ότι έχω τους ”δικούς μου ανθρώπους” στη Σουηδία!».

*Τα ονόματα των παιδιών και των οικογενειών έχουν αλλάξει.

**Στο πλαίσιο της δράσης «Ανάδοχη Φροντίδα Ασυνόδευτων Ανηλίκων» της ΜΕΤΑδρασης, κάτοικοι κυρίως της Αθήνας έχουν προσφέρει φιλοξενία σε 75 παιδιά. Η δράση, που υλοποιείται σε συνεργασία με τους κατά τόπον εισαγγελείς και τις αρμόδιες κρατικές κοινωνικές υπηρεσίες, ξεκίνησε με xρηματοδότηση του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (EEA Grants), μέσω του Ιδρύματος Μποδοσάκη και από τον Αύγουστο του 2016 στηρίζεται από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, με τη συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα της ΜΕΤΑδρασης. Πληροφορίες για ενδιαφερόμενους υποψήφιους ανάδοχους γονείς: στα τηλέφωνα 214 100 8700 και 214 100 8717 και στο email foster@metadrasi.org.

|

Δημοφιλή