Καθώς πολλοί από εμάς συνεχίζουμε να δουλεύουμε από το σπίτι εν μέσω της πανδημίας, έχουμε δει μεγάλες αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο εργαζόμαστε.
Χωρίς τον θόρυβο του παραδοσιακού γραφείου, πολλοί άνθρωποι έχουν συνοδεύσει με μουσική τις εργάσιμες ημέρες τους για να γεμίσουν το κενό του ήχου και να διαλύσουν την μονοτονία. Άλλοι έχουν στραφεί στην μουσική για να να πνίξουν το χάος της ζωής στο σπίτι ενώ εργάζονται.
Η μουσική μπορεί να συμβάλει στην τόνωση των αισθήσεων και στην ροή δημιουργικών χυμών. Μια μελέτη του 2005 συνέδεσε την ακρόαση μουσικής με την εργασία με ταχύτερα και υψηλότερης ποιότητας αποτελέσματα. Ωστόσο, η έρευνα έδειξε επίσης ότι δεν είναι όλα τα είδη μουσικής το ίδιο καλά για κάθε εργασιακό περιβάλλον.
«Δεδομένου ότι βρισκόμαστε σε lockdown, όλοι αναζητούμε τρόπους για να μας βοηθήσουν καθώς συνεχίζουμε να δουλεύουμε από το σπίτι», δήλωσε ο ειδικός παραγωγός και συγγραφέας Χόλαντ Χάιις στην HuffPost UΚ. «Αν θέλετε να αυξήσετε την παραγωγικότητά σας, πρέπει να έχετε στρατηγική στον τύπο μουσικής που επιλέγετε».
Γι′ αυτό τον λόγο, η HuffPost ρώτησε τους Χάιις και άλλους ειδικούς στην παραγωγικότητα σχετικά με τους καλύτερους τύπους μουσικής για να ακούμε ενώ εργαζόμαστε.
Να αποφεύγουμε τραγούδια με στίχους
«Η έρευνα μάς λέει ότι τα ποπ τραγούδια και η μουσική με στίχους μπορεί να αποσπούν την προσοχή γιατί εστιάζουμε στις λέξεις και το μήνυμα των τραγουδιών», σημειώνει ο Χάιις.
Πράγματι, πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι αυτού του είδους η μουσική μπορεί να εμποδίσει την κατανόηση της ανάγνωσης και τις δεξιότητες επεξεργασίας πληροφοριών.
«Κι ας είμαστε ειλικρινείς, όταν ακούμε τα αγαπημένα μας τραγούδια, δεν θέλουμε να δουλέψουμε. Θα προτιμούσαμε να τραγουδήσουμε, να παίξουμε, ντραμς και πιθανότατα να σηκωθούμε από την καρέκλα και να χορέψουμε», προσθέτει ο ίδιος. «Προφανώς δεν είναι η καλύτερη επιλογή για παραγωγικότητα».
... εκτός αν κάνουμε μια πιο χαλαρή εργασία
«Η μουσική μπορεί να βοηθήσει με τη ροή εργασίας, υπό την προϋπόθεση ότι είναι το σωστό είδος μουσικής που μπορεί να βοηθήσει με την εργασία που έχουμε αναλάβει», δηλώνει ο Χάιις.
Το να έχουμε μια ορχηστρική μουσική, αυτό είναι καλύτερο για εργασία που απαιτεί γνωστική συγκέντρωση. Αλλα αν κάνουμε μια επαναλαμβανόμενη εργασία όπως η εισαγωγή δεδομένων, η αισιόδοξη μουσική με στίχους μπορεί να μας βοηθήσει να παραμείνουμε σε εγρήγορση και να έχουμε κίνητρα.
Σύμφωνα με την ειδικό σε ζητήματα παραγωγικότητας και συγγραφέα, Γκρέις Μάρσαλ, τραγούδια που μας κάνουν να αισθανόμαστε καλά μπορούν να ακουστούν όταν ετοπιμαζόμαστε για μια μεγάλη παρουσίαση ή συνέντευξη.
Ας λάβουμε υπ′ όψιν το φαινόμενο Μότσαρτ
«Η κλασική μουσική μπορεί να μας βοηθήσει να εκτελέσουμε τα καθήκοντά μας πιο αποτελεσματικά και να βελτιώσουμε τη συγκέντρωσή μας», λέει ο Χάιις.«Αυτή η θεωρία ονομάζεται ”φαινόμενο Μότσαρτ” και σημαίνει ότι η κλασική μουσική είναι ο καταλύτης για την ενίσχυση της εγκεφαλικής δραστηριότητας».
Ο όρος «φαινόμενο Μότσαρτ» χρονολογείται από το 1991 και συνδέεται κυρίως με μια μελέτη του 1993 η οποία απέδειξε ότι η ακρόαση του Σονάτας για Δυο Πιάνα του Μότσαρτ σε Ντο Ματζόρε K. 448, βελτίωσε δεξιότητες συλλογιστικής.
«Με Μπαχ, Μπετόβεν ή Μπραμς μπορούμε να ξεπεράσουμε την μεσημεριανή κόπωση και να επιστρέψουμε για να ολοκληρώσουμε το πρότζεκτ μας», λέει ο Χάιις.
Ας δοκιμάσουμε τα αγαπημένα μας σάουντρακ
Η μουσική ταινιών είναι μια διασκεδαστική κατηγορία μουσικής που μπορεί να κάνει την εργάσιμη ημέρα να μοιάζει πιο επική.
«Πάντα κολλάω σε ένα συγκεκριμένο σάουντρακ όταν γράφω βιβλία», λέει η Μάρσαλ. «Ο εγκέφαλός μου το συνηθίζει, οπότε όταν ενεργοποιώ αυτήν τη μουσική, με βοηθάει να μπω πολύ πιο γρήγορα στη λειτουργία συγγραφής βιβλίων».
Ο εμπειρογνώμονας παραγωγικότητας Μαρκ Στρουκζέβσκι λέει είπε στην HuffPost ότι αγαπημένες του επιλολές όταν εργάζεται είναι ορχηστρικά σάουντρακ.
Η έρευνα έχει δείξει ότι είναι σημαντικό να επιλέξουμε μουσική που είναι ευχάριστη - αλλά όχι πολύ οικεία, η οποία μπορεί να προκαλέσει απόσπαση από την εργασία.
Ας εξερευνήσουμε άλλα ορχηστρικά είδη
Η Μάρσαλ τονίζει ότι δεν υπάρχει απάντηση που να ταιριάζει σε όλους όσον αφορά τη μουσική που ενισχύει την παραγωγικότητα.
«Προσωπικά, βρίσκω ότι η μουσική χωρίς στίχους λειτουργεί καλύτερα για μένα, καθώς ένα μεγάλο μέρος της δουλειάς μου περιλαμβάνει κουβέντες», είπε. «Είναι επίσης υπέροχη για να ρυθμίσω τη διάθεσή μου. Επομένως, αν κάνω λογιστικά για παράδειγμα (έξοδα τιμολόγηση, κ.λπ.), τα οποία θεωρώ βαρετά και λίγο επαναλαμβανόμενα, κάποια ελαφριά τζαζ μουσική με βοηθάει να τα βγάζω πέρα μια χαρά χωρίς να απογοητεύομαι».
Ωστόσο, όπως σημειώνει, υπάρχουν αμέτρητες ορχηστρικές επιλογές, από τζαζ και κλασική έως χιπ=-χοπ αλλά και περιβαλλοντικοί ήχοι όπως η βροχή.
«Εάν η κλασική μουσική δεν είναι φτιαγμένη για εμάς, ας δοκιμάσουμε να ακούουμε τον ωκεανό, ένα ρυάκι, ή έναν καταρράκτη, γιατί αυτοί οι ήχοι βοηθούν στη μείωση του στρες και στη βελτίωση της συγκέντρωσης», προτείνει ο Χάιις. «Αυτό βοηθά επίσης στη λήψη αποφάσεων και στις δεξιότητές μας στην επίλυση προβλημάτων. Έτσι την επόμενη φορά που θα αισθανθούμε ότι βρισκόμαστε σε πρότζεκτς κι ανησυχούμε για την τήρηση μιας προθεσμίας, ας ακούσουμε για λίγο μουσική κι ας αφήσουμε την δημιουργικότητα και την παραγωγικότητά μας να πάρει μπρος».