Οι ειδικοί γάμων συνήθως συμβουλεύουν τους μελλοντικούς νεόνυμφους να ρωτούν ο ένας στον άλλον μια σειρά από ερωτήσεις , σχετικά με τη μακροχρόνια δέσμευση. Μερικές ερωτήσεις είναι: «Θα ήθελες παιδιά;», «Ποιες είναι οι θρησκευτικές σου πεποιθήσεις;» ή «Πόσα χρέη έχεις;».
Αλλά σίγουρα υπάρχουν κι άλλες συζητήσεις που μπορεί να αποκαλύψουν περισσότερα για ένα άτομο ή τις προσδοκίες του στον γάμο. Παρακάτω συγκεντρώνουμε τις πιο βασικές που μπορεί να μην έχετε συζητήσει με το άλλο σας μισό και οι ειδικοί συνιστούν:
1. «Πόσο χρόνο χρειάζεσαι να μένεις μόνος-η σου;»
«Στην αρχή της σχέσης, το ζευγάρι θέλει να περνάει τόσες πολλές ώρες μαζί που μπορεί να παρερμηνεύεται η έννοια του ”χρειάζομαι τον χώρο μου, να μείνω κάποιες ώρες μόνος” ή να μην έχει συζητηθεί ποτέ. Συζητήστε με τον/την σύντροφό σας την επιθυμία να περνάτε χρόνο μόνοι ή με τους φίλους σας όσο είναι νωρίς για να κατανοήσουν ότι δεν τους απορρίπτετε, απλώς ”γεμίζετε τις μπαταρίες σας”», λέει ο ψυχολόγος Ryan Howes.
2. «Αν κερδίζαμε ένα μεγάλο ποσό χρημάτων, πώς και πού θα ήθελες να τα ξοδέψεις;»
«Τα ζευγάρια κατά το πρώτο στάδιο της σχέσης σπάνια συζητούν για χρήματα, κι’όμως τα οικονομικά και η διαχείρισή τους είναι από τις πιο συχνές συζητήσεις μακροπρόθεσμα, μέσα στον γάμο. Με αυτή την ερώτηση, καταλαβαίνετε αν η αξία του χρήματος έχει την ίδια σημασία και για τους δυο ή αν η διαχείριση είναι διαφορετική», λέει ο καθηγητής Πανεπιστημίου Karl Pillemer.
3. «Τι φοβάσαι περισσότερο; Την εγκατάλειψη ή την πίεση στη σχέση;»
«Αυτή η συζήτηση μπορεί να κρύβει βαθιά νοήματα όσον αφορά το κατά πόσο αφοσιωμένοι και δεσμευμένοι είστε με τον σύντροφο. Όσο πιο νωρίς γνωρίζετε αυτούς τους φόβους, τόσο πιο κατανοητές θα είναι οι διαφορές στις ανάγκες σας», εξηγεί η Celeste Hirschman.
4. «Πώς φαντάζεστε να στηρίξετε τους γονείς σας όσο μεγαλώνουν;»
«Θα έχεις την οικονομική δυνατότητα για να φροντίσετε και να στηρίξετε τους ηλικιωμένους γονείς; Θα μείνουν μαζί μας ή θα προτιμούσες να ζήσουν σε κάποιον οίκο ευγηρίας; Το να δείχνετε μερική κατανόηση των επιθυμιών του συντρόφου σας σε σύγκριση με τις δικές σας, μπορεί να επηρεάσει δραστικά τις μεγάλες αποφάσεις της κοινής σας ζωής. Για πολλούς, η φροντίδα των γονιών είναι μη διαπραγματεύσιμη απόφαση και πρέπει να συζητιέται νωρίς στη σχέση», λέει η Laura Heck, σύμβουλος ζευγαριών.
5. «Κατά τη διάρκεια ενός καυγά, προτιμάς να συνεχίζεις τη συζήτηση μέχρι να βρεθεί λύση ή να φεύγεις και να επιστρέφεις στη συζήτηση μετά από ώρα;»
«Πολλά ζευγάρια διαφέρουν όταν πρόκειται για την επίλυση των συγκρούσεων. Ο ένας θέλει να το συζητήσει τόσο μέχρι να βρεθεί λύση, ο άλλος χρειάζεται χρόνο για να το σκεφτεί και να επιστρέψει πριν καταλήξει κάπου. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, ο πρώτος να αισθάνεται μοναξιά και εγκατάλειψη και ο τελευταίος, συναισθηματικά φορτισμένος. Θα πρέπει το ζευγάρι να δουλέψει αυτό το μοτίβο», λέει η ψυχολόγος Vikki Stark.
6. «Είσαι μονογαμικός-ή;»
«Δυστυχώς, συμπεριφερόμαστε σαν να μην υπάρχει παρά μόνο μια επιλογή όσον αφορά τους συντρόφους και τις σχέσεις. Η προσέγγιση του να θεωρούμε ότι ο σύντροφός μας είναι μονογαμικός και το να αγνοούμε τις άλλες επιλογές, μπορεί να προκαλέσει έκπληξη, απογοητεύσεις και υποσχέσεις που δεν πραγματοποιήθηκαν ποτέ, μακροπρόθεσμα. Ρωτήστε τον σύντροφό σας χωρίς να είστε επικριτικοί», λέει η Danielle Harel, ειδικός στο σεξ και συγγραφέας.
7. «Τι θεωρείς απιστία;»
«Κανένας δεν θέλει να συζητάει αυτό το θέμα, καθώς νιώθει άβολα. Αλλά είναι καλό να συζητήσετε για το πού βρισκόσαστε όσον αφορά το θέμα. Μπορεί ο/η σύντροφος να μιλάει με ανθρώπους του αντίθετου φύλου, να πηγαίνουν για φαγητό ή ποτό; Επιτρέπεται να επικοινωνούν με πρώην και σε πόσο τακτά χρονικά διαστήματα; Και τι γίνεται με τους διαδικτυακούς φίλους; Πόσο ασφαλές είναι το διαδίκτυο; Ξεκαθαρίστε τη θέση σας», συμβουλεύει ο Howes.
8. «Ποιος θα είναι ο ρόλος της οικογένειάς σου στον γάμο μας;»
«Από τα αρχικά στάδια της σχέσης, οι σύντροφοι επιθυμούν να κάνουν τους γονείς του αγαπημένου/ της αγαπημένης να τους συμπαθήσουν. Αλλά δεν συνειδητοποιούν ακόμα το πόσο χρόνο θα περνούν μαζί τους μετά τον γάμο. Συζητήστε για τον χρόνο που θα περνούν οι γονείς μαζί σας, κατά πόσο επηρεάζουν το άλλο σας μισό και συνεπώς και την κοινή σας ζωή», εξηγεί ο Howes.
9.«Τι θα κάνεις αν καυγαδίσω με κάποιο μέλος της οικογένειάς σου;»
«Το γεγονός ότι παντρεύεστε κάποιον που αγαπάτε πολύ, αυτό δεν σημαίνει ότι τρέφετε τα ίδια συναισθήματα και για κάποιο μέλος της οικογένειας του. Οπότε θα πρέπει να συζητήσετε τι θα γίνει σε περίπτωση που καυγαδίσετε με κάποιον της οικογένειας του συντρόφου και τι να περιμένει ο σύντροφος από αυτή την έντονη διαφωνία. Θα αναγκαστείτε να συγκρίνετε τις αξίες της οικογένειάς σας, με αυτή του συντρόφου σας για να καταλάβετε αν έχετε τις ίδιες προσδοκίες για την οικογένεια που έχει και ο αγαπημένος σας», λέει ο Aaron Anderson, σύμβουλος γάμου και οικογένειας.
10. «Προτιμάς να ασχοληθείς με τις δουλειές του σπιτιού πρώτα και μετά να διασκεδάσεις ή το αντίθετο;»
« Η πιο συνηθισμένη διαφωνία ανάμεσα στα ζευγάρια είναι αυτή. Ο ένας προτιμάει να έχει όλες τις δουλειές του σπιτιού έτοιμες πριν ξεκουραστεί και διασκεδάσει και ο άλλος το αντίθετο. Αν αυτό συζητηθεί νωρίς, τότε το ζευγάρι μπορεί να συμβιβαστεί και να βρει μια λύση», λέει η Stark.
11. «Ποιο νομίζεις ότι είναι το νόημα στη ζωή και πως φαντάζεσαι τον σύντροφό σου μέσα σε αυτή;»
«Το νόημα της ζωής σχετίζεται με τα βαθιά πάθη της ψυχής σου, τα όνειρά, τις προσδοκίες και τις μικρές αποσπάσεις στη ζωή. Αυτό που συμβουλεύω τα ζευγάρια είναι να μην κάνουν τέτοιου είδους συζητήσεις γιατί μπορεί να υπάρξει απογοήτευσή, αλλά να ζήσουν τη στιγμή», λέει η Laura Heck.
12. «Τι σε εξιτάρει στο σεξ;»
«Μερικά ζευγάρια περνούν χρόνια μαζί χωρίς να έχουν καταλάβει ακόμα τι είναι αυτό που εξιτάρει τον σύντροφό τους στο σεξ και ποιες είναι οι επιθυμίες τους. Μην περιμένετε μέχρι τον μήνα του μέλιτος για να καταλάβετε τι στα αλήθεια αναζητά ο σύντροφος στο κρεβάτι», συμπληρώνει η Hirschman.
Το κείμενο αρχικά δημοσιεύτηκε στην Αμερικανική έκδοση της HuffPost και αποδόθηκε στα ελληνικά.