Τα συμπληρώματα διατροφής μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο Covid-19 στις γυναίκες, ωστόσο δεν παρατηρείται το ίδιο και στους άνδρες, σύμφωνα με νέα μελέτη.
Η μελέτη εξέτασε δεδομένα από περισσότερα από 445.000 άτομα από τη Βρετανία, τις ΗΠΑ και τη Σουηδία και εξέτασε δεδομένα για τη λοίμωξη και τη λήψη βιταμινών.
Μεταξύ των 372.000 συμμετεχόντων στη Βρετανία, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες που έλαβαν προβιοτικά, ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, πολυβιταμίνες ή βιταμίνη D, είχαν χαμηλότερο κίνδυνο μόλυνσης από τον ιό - με τα αποτελέσματα να κυμαίνονται από 9% έως 14%.
Δεν παρατηρήθηκε ωστόσο επίδραση σε όσους έλαβαν βιταμίνης C, ψευδάργυρου ή συμπληρώματα διατροφής με σκόρδο. Δεν παρατηρήθηκε ωστόσο κάτι ανάλογο στους άντρες. Παρόμοια ευρήματα παρατηρήθηκαν επίσης στις ομάδες από τις ΗΠΑ και τη Σουηδία.
Η έρευνα, με επικεφαλής ακαδημαϊκούς από το King’s College του Λονδίνου, καταλήγει: «Συμπερασματικά, τα δεδομένα μας δείχνουν ότι οι γυναίκες που λαμβάνουν πολυβιταμίνες, ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, βιταμίνη D ή προβιοτικά έχουν ελαφρώς χαμηλότερο κίνδυνο μόλυνσης Sars-CoV-2 στη Βρετανία, τις ΗΠΑ και τη Σουηδία, αλλά καμία επίδραση σε όσους παίρνουν ψευδάργυρο, βιταμίνη C ή σκόρδο.
Δεδομένου του ενδιαφέροντος για λήξη συμπληρωμάτων κατά τη διάρκεια της πανδημίας, απαιτούνται μεγάλες ελεγχόμενες δοκιμές επιλεγμένων συμπληρωμάτων που ελέγχουν τα προστατευτικά τους αποτελέσματα -και επίσης πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες- στη σοβαρότητα της νόσου προτού γίνουν οποιεσδήποτε συστάσεις βάσει τεκμηρίων».
Οι ερευνητές της μελέτης, που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό BMJ Nutrition Prevention & Health, τόνισαν ότι πρέπει να ελεγχθεί περισσότερο εάν η βιταμίνη D μπορεί να βοηθήσει στην προστασία από τον Covid-19.
Αξιωματούχοι υγείας στην Αγγλία δήλωσαν ότι δεν υπάρχουν «αρκετά στοιχεία» που να προτείνουν συμπληρώματα βιταμίνης D αποκλειστικά για την πρόληψη του Covid‑19.
Ειδικοί έχουν αναφέρει ότι τα χαμηλότερα επίπεδα βιταμίνης D έχουν συσχετιστεί με σοβαρή νόσο από κορονοϊό.
Άλλωστε σε πολλές χώρες υπάρχει ήδη η οδηγία που συνιστά όλοι άνω των τεσσάρων ετών να παίρνουν καθημερινά 10 μικρογραμμάρια βιταμίνης D, για τους μήνες μεταξύ Οκτωβρίου και αρχές Μαρτίου για τη διατήρηση της καλής υγείας των οστών και των μυών. Ακόμα και στην Ελλάδα, που η έκθεση στον ήλιο είναι πιο συχνή, παρατηρείται έλλειψη βιταμίνης D σε μεγάλη μερίδα του πληθυσμού.