Αυτό που ξεκίνησε ως αστείο, εξελίχθηκε σε μία από τις μικρότερες δημοκρατίες του κόσμου, με δική της κυβέρνηση, δικό της σύνταγμα και δικό της νόμισμα.
Το Ουζούπις (ή μήπως η Ουζούπις) είναι το μικρότερο κρατίδιο του κόσμου, καταλαμβάνοντας λίγο περισσότερο από 1 τετραγωνικό χιλιόμετρο γης. Για τους κατοίκους του, το μέγεθος δεν μετράει. Έχει δικό του Πρόεδρο, υπουργούς και μέχρι πρότινος είχε και στρατό 10 ατόμων, οι οποίοι όμως αποσύρθηκαν διότι έγινε κατανοητό ότι το Ουζούπις δεν κινδυνεύει από εισβολείς και πολέμους.
Ήταν 1η Απριλίου του 1997 όταν η γειτονιά Ουζούπις θέλησε να αποκολληθεί από τη Λιθουανία και να αυτοανακηρυχθεί ανεξάρτητο κράτος.Το ότι κανένα κράτος δεν αναγνωρίζει το Ουζούπις ως κράτος, έστω μικρο-κράτος, δεν τους ενοχλεί ιδιαίτερα. Εκείνοι γιορτάζουν την ανεξαρτησία τους κάθε 1η Απριλίου και θεωρούν ότι ο ποταμός Βιλνέλε είναι στρατηγικά τοποθετημένος ώστε να τους χωρίζει από τους υπόλοιπους Λιθουανούς. Κάθε τέτοια, εορταστική μέρα όσοι θέλουν να επισκεφτούν το Ουζούπις θα υποστούν την άκυρη διαδικασία της σφράγισης του διαβατηρίου τους στα σύνορα του μικρο-κράτους (τα οποία πάντως φυλάσσονται μέρα παρά μέρα) και θα πληρώσουν τις μπύρες τους ή οτιδήποτε άλλο καταναλώσουν στο ανεπίσημο τοπικό νόμισμα.
Ο υπουργός εξωτερικών (ναι, έχει), Tomas Čepaitis, ο οποίος είναι και εκ των ιδρυτών του μικρο-έθνους, εξηγεί ότι η δημοκρατία γεννήθηκε από τη φιλοσοφία του Αριστοτέλη ότι κάθε μεγάλη πόλη πρέπει να έχει περιορισμένο αριθμό κατοίκων. «Θέλαμε να δημιουργήσουμε τη νέα μας χώρα με βάση την παλιά σκέψη ότι μια καλή χώρα δεν μπορεί να έχει περισσότερους από 5.000 πολίτες, επειδή το ανθρώπινο μυαλό δεν μπορεί να θυμηθεί περισσότερα πρόσωπα [από τόσους]», δηλώνει, συμπληρώνοντας πως «όλοι γνωρίζουν όλους, γι ’αυτό είναι δύσκολο να εξαπατηθούν ο ένας από τον άλλο».
Ο Čepaitis εξηγεί στο BBC ότι μαζί με τους συναδέλφους του θέλησαν να δημιουργήσουν ένα μέρος όπου οι άνθρωποι θα μπορούσαν να αποσυνδεθούν από τα άγχη της σύγχρονης ζωής και να επανασυνδεθούν με τα σημαντικά. «Όταν διασχίσεις τη γέφυρα, μπορείς να είσαι ο εαυτός σου. Δεν παίζεις κοινωνικό ρόλο, δεν ανήκεις σε κανέναν, ανήκεις σε σένα. Μπορείς να σκεφτείς ποιος είσαι και μπορείτε να ζήσετε χωρίς να είστε μέρος αυτής της τρελής φυλής στην οποία εμπλέκεται όλη η ανθρωπότητα».
(Mε πληροφορίες από BBC)