Αυτό είναι το πιο αγενές πράγμα να κάνουμε σε γιορτινή συγκέντρωση που μας έχουν προσκαλέσει

Τι αναφέρει σχετική έρευνα με δείγμα 2.000 ενηλίκων.
Χαρούμενη, γιορτινή ατμόσφαιρα, αλλά ... υπάρχουν και κανόνες.
SimpleImages via Getty Images
Χαρούμενη, γιορτινή ατμόσφαιρα, αλλά ... υπάρχουν και κανόνες.

Μην με παρεξηγείτε, αγαπώ τα Χριστούγεννα – αλλά ως κάποιος που δυσκολεύεται λίγο στα social ’dos, εύχομαι συχνά να υπήρχε ένας οδηγός για το πώς να είμαι καλή επισκέπτρια.

Λοιπόν, δεν ακολουθεί ακριβώς ένα εγχειρίδιο συμπεριφοράς που θα είχε αναγνωρίσει η Τζέιν Οστιν αλλά νέα έρευνα από το DFS (ο λόγος για το παγκόσμιο ταξιδιωτικό λιανοπωλητή προϊόντων πολυτελείας με έδρα το Χονγκ Κονγκ), προσφέρει λίγο-πολύ κάτι από αυτό.

Το δείγμα της έρευνας ήταν 2.000 ενήλικες με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο. Ρωτήθηκαν ποιες θεωρούν ότι είναι οι μεγαλύτερες παραβάσεις των επισκεπτών κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου.

Μία απάντηση ξεχώρισε πάνω από όλα, λαμβάνοντας το 47% των συνολικών ψήφων (και το 56% από άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω).

Ποια είναι;

Το να καθυστερήσουμε φάνηκε πως ενοχλεί τους ανθρώπους περισσότερο από ο,τιδήποτε άλλο faux pas σύμφωνα με την έρευνα.

Η ειδικός στη γλώσσα του σώματος και στη συμπεριφορά, Αντριάν Κάρτερ εξήγησε: «Οι επισκέπτες αναμένεται να είναι στην ώρα τους, επειδή οι καθυστερημένες αφίξεις μπορεί να διαταράξουν το προγραμματισμένο πρόγραμμα για φαγητό και δραστηριότητες».

Προσέθεσε: «Η καθυστερημένη άφιξη χωρίς καλό λόγο μπορεί να θεωρηθεί ως ασέβεια προς τον οικοδεσπότη και την περίσταση, υποδηλώνοντας έλλειψη προσοχής για την προσπάθεια που καταβλήθηκε για τη διοργάνωση της εκδήλωσης».

Με την ευκαιρία, συμβουλεύει ούτε να εμφανιστούμε νωρίς, «κάτι που μπορεί να ταράξει τον οικοδεσπότη και να ξεκινήσει η βραδιά σε λάθος βάση».

Το να εμφανιστούμε την ώρα που μας περιμένουν φαίνεται να είναι η καλύτερη επιλογή.

Τι άλλο θα μπορούσε να ενοχλήσει;

Σύμφωνα με την έρευνα του DFS, οι επόμενοι δυο μεγάλοι πονοκέφαλοι για τους οικοδεσπότες ήταν οι προσκεκλημένοι που δεν έφερναν ένα ποτό (41%), κι εκείνοι που αρνούνταν να βγάλουν τα παπούτσια τους (33%).

«Η άφιξη με ποτά, όπως αναμένει το 41% των οικοδεσποτών, είναι μια χειρονομία συνεισφοράς και υποστήριξης», αναφέρει η Αντριάν Κούπερ.

«(Μια τέτοια κίνηση δείχνει ότι) αναγνωρίζουμε ότι ο οικοδεσπότης καταβάλλει το μεγαλύτερο μέρος της προσπάθειας (για να πετύχει η βραδιά) και αποτελεί ένδειξη της εκτίμησής μας. Μειώνει επίσης μέρος της πίεσης που μπορεί να νιώθει ο οικοδεσπότης ο οποίος νιώθει ότι θα πρέπει να παρέχει στους προσκεκλημένους του κάθε επιλογή ποτού».

Όσον αφορά τα παπούτσια μας, συμβουλεύει να κάνουμε τουλάχιστον μια ερώτηση αν πρέπει να τα αφαιρέσουμε: «Ακόμα κι αν ο οικοδεσπότης πει να μην τα βγάλουμε, θα είναι ευχαριστημένος με το ότι προσφερθήκαμε».

Υπάρχουν και μερικά καλά νέα όμως: Μόνο το 11% των Βρετανών αναφέρει ότι θα εκνευρίζονταν αν οι καλεσμένοι εμφανίζονταν λιγότερο καλά ντυμένοι.

«Τα στοιχεία της έρευνας δείχνουν ότι οι περισσότεροι οικοδεσπότες επιθυμούν η ώρα αυτή να είναι ευχάριστη και χαλαρωτική για τους προσκεκλημένους τους», καταλήγει η Κάρτερ.

«Ο περισσότερο επίσημος ενδυματολογικός κώδικας υποδηλώνει μια πιο ”στημένη” ατμόσφαιρα, η οποία δεν είναι πάντα ευνοϊκή για το περιβάλλον του σπιτιού και μπορεί να είναι άκαμπτη και πνιγηρή».