Αυτό θα συμβεί στα αλήθεια στο σώμα μας αν σταματήσουμε να πίνουμε αλκοόλ για ένα μήνα

Θα εκπλαγούμε, ειλικρινά σας το λέμε.
.
bymuratdeniz via Getty Images
.

Καθώς συνερχόμαστε από την περίοδο των γιορτών, πολλοί άνθρωποι συντονίζονται με τον «στεγνό Ιανουάριο» (Ιανουάριος χωρίς αλκοόλ) — μια πρόκληση 31 ημερών για την αποχή από το αλκοόλ ώστε να επιτευχθεί «μια συνολική επαναφορά σώματος και πνεύματος».

Ενώ μερικοί άνθρωποι το χρησιμοποιούν ως ευκαιρία απλώς για αποτοξίνωση μετά από μια περίοδο έντονης κατανάλωσης αλκοόλ, άλλοι το χρησιμοποιούν για να ξεκινήσουν ένα «ταξίδι» νηφαλιότητας διαρκείας...

Τι σημαίνει όμως για το σώμα μας να ολοκληρώσουμε έναν «στεγνό Ιανουάριο», δηλαδή το να μείνουμε 31 ημέρες νηφάλιοι; Για να δούμε...

Το δέρμα μας θα δείχνει και θα το αισθανόμαστε καλύτερα

Το αλκοόλ αφυδατώνει όχι μόνο το σώμα μας, αλλά και το δέρμα μας, λέει η Ντέμπρα Τζαλίμαν, πιστοποιημένη δερματολόγος και επίκουρη καθηγήτρια δερματολογίας στην Ιατρική Σχολή Icahn στο Όρος Σινά.

Εάν πίνουμε υπερβολικά, μπορεί να αναπτύξουμε ανεπάρκεια ψευδαργύρου, η οποία μπορεί να προκαλέσει μια αντίδραση ισταμίνης που οδηγεί σε ερυθρότητα προσώπου, ή αναψοκικκίνισμα, ή ροδόχρου ακμή, λέει η Τζαλίμαν. Έρευνες δείχνουν ότι η κατανάλωση αλκοόλ συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο ροδόχρου ακμής στις γυναίκες. Κατά τη διάρκεια του «στεγνού Ιανουαρίου», μπορεί να αρχίσουμε να παρατηρούμε ότι το δέρμα μας δείχνει (και το νιώθουμε) καλύτερα – αλλά μόλις αρχίσουμε να πίνουμε ξανά, σύμφωνα πάντα με την Τζαλίμαν, το αλκοόλ θα αρχίσει να έχει αφυδατωτική δράση εντός εβδομάδων.

Εάν και όταν αρχίσουμε να ξαναπίνουμε, η ίδια προτείνει να πίνουμε κάτι «καθαρό» όπως η βότκα. «Δεν θα προκαλέσει ροδόχρου ακμή», ανέφερε.

Θα κοιμόμαστε καλύτερα

Όχι άλλα νυχτερινά ποτά. «Η μείωση ή η εξάλειψη του αλκοόλ μπορεί να βελτιώσει δραματικά τον ύπνο μας», λέει ο Μαρκ Μίλσταϊν, ερευνητής για την υγεία του εγκεφάλου του οποίου η εργασία επικεντρώνεται στην επιστήμη του ύπνου.

Ο Μίλσταϊν εξηγεί ότι το αλκοόλ καταστρέφει ένα διεγερτικό του εγκεφάλου που ονομάζεται γλουταμικό που μας βοηθά να μένουμε ξύπνιοι. Ωστόσο, όταν ο εγκέφαλος παρατηρήσει ότι αυτό το διεγερτικό έχει καταστραφεί από το αλκοόλ, αρχίζει να παράγει περισσότερο.

«Αυτό συμβαίνει συνήθως στη μέση της νύχτας», λέει, «και αυτή η παραγωγή του διεγερτικού γλουταμικού στη συνέχεια μας ξυπνά και καταστρέφει τον νυχτερινό μας ύπνο».

Μπορεί να έχουμε περισσότερη ενέργεια

Η Σάσα Κοέν, ιδρύτρια εταιρείας δημοσίων σχέσεων με έδρα την Ουάσινγκτον, σχεδιάζει να συμμετάσχει στο «στεγνό Ιανουάριο» για τέταρτη χρονιά αυτόν τον μήνα. Η 48χρονη είπε ότι το μεγαλύτερο όφελος που έχει βιώσει είναι η απώλεια βάρους, αλλά έχει επίσης παρατηρήσει ότι έχει πολύ περισσότερη ενέργεια.
«Τα πρωινά, είμαι πιο ικανή να πετάγομαι από το κρεβάτι παρά να σηκώνομαι αργά», είπε. «Η εστίασή μου είναι καλύτερη. Απλώς νιώθω πιο καλοδιάθετη».

Μπορεί ακόμη και να αισθανόμαστε σαν μια «καλοκουρδισμένη μηχανή»

Η Αντριάν ΄Ειμπραχαμ, πιστοποιημένη personal trainer και Διευθύνων Σύμβουλος ενός γυμναστηρίου στη Φλόριντα, θεωρεί ότι η κατανάλωση αλκοόλ είναι παρόμοια με το να μην φροντίζουμε το αυτοκίνητό μας.

«Το σώμα μας είναι το ”όχημά” μας», εξηγεί.

«Το να πίνουμε είναι κενές θερμίδες [και είναι σαν] να οδηγούμε το όχημά μας με εφεδρικό ελαστικό. Θα είμαστε πιο αργοί γενικά. Δεν πρόκειται να λειτουργήσουμε σαν να έχουμε ένα ”καλοκουρδισμένο” μηχάνημα. Το να δώσουμε στον εαυτό μας άδεια 30 ημερών από το ποτό θα δείξει σε ένα άτομο που δεν το έχει δοκιμάσει αυτό πόσο καλά θα αισθανθεί».

Και η πνευματική μας υγεία μπορεί να βελτιωθεί

Μερικές φορές, μετά από μια αγχωτική μέρα, φαίνεται απλώς φυσικό να πιούμε μια μπύρα ή ένα ποτήρι κρασί για να τα βγάλουμε πέρα. Όμως η έρευνα δείχνει ότι το αλκοόλ μπορεί πραγματικά να επιδεινώσει το άγχος σε ορισμένες περιπτώσεις. Βραχυπρόθεσμα, η κατασταλτική επίδραση του αλκοόλ μπορεί να μας κάνει να νιώσουμε καλύτερα. Μακροπρόθεσμα, ωστόσο, η μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να οδηγήσει σε μια σειρά από ιατρικά και ψυχολογικά προβλήματα, σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας για την Κατάχρηση Αλκοόλ και τον Αλκοολισμό του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας. Επομένως, η διακοπή του αλκοόλ για έναν μήνα ―ή και περισσότερο, σε ορισμένες περιπτώσεις] μπορεί να έχει κάποιες θετικές επιπτώσεις στην ψυχική μας υγεία.

Κι υπάρχουν κι άλλα...

Έρευνα που δημοσιεύτηκε στο British Medical Journal διαπίστωσε ότι μόνο ένας μήνας χωρίς αλκοόλ μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση, να μειώσει τον κίνδυνο διαβήτη, να μειώσει τη χοληστερόλη και να μειώσει τα επίπεδα των πρωτεϊνών που σχετίζονται με τον καρκίνο στο αίμα.

Επιπλέον, έρευνα που διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο του Sussex διαπίστωσε ότι μετά τον «στεγνό Ιανουάριο», περισσότερο από το 70% των ανθρώπων που αναλαμβάνουν την πρόκληση έχουν μια πιο υγιή σχέση με το αλκοόλ συνολικά.

Το Alcohol Change UK λέει ότι αυτό συμβαίνει επειδή, «το να είμαστε χωρίς αλκοόλ για 31 ημέρες μας δείχνει ότι δεν χρειαζόμαστε αλκοόλ για να διασκεδάσουμε, να χαλαρώσουμε ή να κοινωνικοποιηθούμε. Μας βοηθά να μάθουμε τις δεξιότητες που χρειαζόμαστε για να διαχειριστούμε το πόσο πίνουμε.

«Αυτό σημαίνει ότι για το υπόλοιπο του έτους θα είμαστε καλύτερα σε θέση να λαμβάνουμε αποφάσεις για το πότε πίνουμε και πόσο, ώστε να αποφύγουμε να διολισθήσουμε στο να πιούμε περισσότερο από ό,τι πραγματικά θέλουμε».