Οι περισσότεροι από εμάς λίγο πριν την έλευση της νέας χρονιάς κάνουμε σχέδια και βάζουμε στόχους για τους επόμενους δώδεκα μήνες ακόμα κι αν τις πιο πολλές φορές ξέρουμε καλά μέσα μας πως δεν θα τους κάνουμε πράξη. Όπως άλλωστε εξηγεί και η Μελίσα Κόατς, η οποία εργάζεται ως επαγγελματική σύμβουλος και ψυχοθεραπεύτρια, λίγοι είναι αυτοί που εφαρμόζουν όλα όσα υποσχέθηκαν στην αρχή του νέου έτους.
Αυτός άλλωστε είναι και ο λόγος που οι επαγγελματίες ψυχικής και σωματικής υγείας συνιστούν σε όλους να θέτουν κυρίως στόχους που αφορούν την συναισθηματική και ψυχική υγεία και λιγότερο εκείνους που αφορούν την εξωτερική εμφάνιση ή για παράδειγμα την εργασία.
«Όταν φροντίζουμε τον εσωτερικό μας κόσμο, επενδύουμε παράλληλα σε ολόκληρη τη ζωή μας και μάλιστα σε βάθος χρόνου», σχολιάζει ο Τζίντζερ Χιούτον, ψυχοθεραπευτής και κοινωνικός λειτουργός τονίζοντας μαζί με την Κόατς πως πρέπει να κάνουμε επιλογές με στόχο την βελτίωση και την πρόοδο μας μακροπρόθεσμα.
Κι αν δεν ξέρουμε πως να ξεκινήσουμε, καλό είναι να μην διστάζουμε να ζητάμε τη συμβουλή των ειδικών και να ανατρέχουμε πίσω στο παρελθόν ώστε τουλάχιστον να μην κάνουμε τα ίδια λάθη. Για παράδειγμα μπορούμε να κάνουμε τον απολογισμό μας κρίνοντας τι κάναμε σωστό και τι λάθος τη χρονιά που πέρασε, ώστε να αλλάξουμε όσα μας προβληματίζουν.
Και προσοχή, να έχετε πάντα κατά νου πως όλα όσα θέλετε να κάνετε πράξη δεν είναι δυνατόν να γίνουν άμεσα. «Δώστε στον εαυτό σας την άδεια να μην είναι πάντα τέλειος», ανέφερε η Κόατς.
Η αμερικάνικη έκδοση της HuffPost δίνει στους αναγνώστες μερικές ιδέες που θα μπορούσαν να αποτελέσουν μια καλή αρχή για την πολυπόθητη αλλαγή:
-Να λέτε «όχι» πιο συχνά
-Κάντε τον ύπνο προτεραιότητά σας
-Γράψτε σε ένα χαρτί τις σκέψεις σας κάθε πρωί
-Αλλάξτε τον τρόπο που μιλάτε για όλα τα πράγματα στην καθημερινή σας ζωή
-Βρείτε χρόνο για τη φροντίδα του εαυτού σας
-Βρείτε κίνητρο για να είστε παραγωγικοί την κάθε μέρα
-Μάθετε καινούρια πράγματα