Τουλάχιστον δύο ακόμη άνθρωποι σκοτώθηκαν όταν η αστυνομία άνοιξε πυρ για να διαλύσει τις διαδηλώσεις που συνεχίζονται στη Μιανμάρ κατά της στρατιωτικής χούντας, όπως δήλωσε αυτόπτης μάρτυρας και μετέδωσαν τοπικά μέσα ενημέρωσης.
Ο Κιάου Σούαρ, κάτοικος της πόλης Μπάγκο κοντά στη Ρανγκούν, δήλωσε ότι ένας διαδηλωτής σκοτώθηκε από σφαίρα νωρίτερα σήμερα και αρκετοί άλλοι τραυματίστηκαν.
«Η ένταση έχει αυξηθεί», εξήγησε. «Οι άνθρωποι δεν σταματούν να διαδηλώνουν και οι στρατιωτικές δυνάμεις προσπαθούν να καταστείλουν» τις διαδηλώσεις.
Άλλος ένας διαδηλωτής σκοτώθηκε στην πόλη Χπακάντ στη βόρεια πολιτεία Καχίν, μετέδωσαν τοπικά μέσα ενημέρωσης.
Σήμερα χιλιάδες άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους σε πολλές πόλεις της Μιανμάρ, όπως η Ρανγκούν όπου εκατοντάδες διαδηλώτες πραγματοποίησαν πορεία σε διάφορα σημεία της πόλης αφού έστησαν οδοφράγματα με συρματόπλεγμα και σάκους με άμμο προκειμένου να εμποδίσουν τις δυνάμεις ασφαλείας. Σε μία από τις συγκεντρώσεις στην οικονομική πρωτεύουσα της Μιανμάρ άνθρωποι πραγματοποίησαν καθιστική διαμαρτυρία φωνάζοντας «χρειαζόμαστε δικαιοσύνη».
«Σήμερα νιώθουμε πολύ περήφανοι καθώς έχουν βγει πολλοί διαδηλωτές στις πόλεις. Δείχνει ότι δεν θα δεχθούμε την αδικία, θέλουμε δικαιοσύνη», δήλωσε ο Νάι Κο Λιν, ένας διαδηλωτής στη συνοικία Χλάινγκ Θαρ Γιάρ της Ρανγκούν. Στη συνοικία αυτή οι δυνάμεις ασφαλείας έριξαν δακρυγόνα και άνοιξαν πυρ εναντίον των διαδηλωτών, ενώ σύμφωνα με μη επιβεβαιωμένες πληροφορίες υπάρχει ένας νεκρός.
Εξάλλου στην πόλη Μονίουα, στην κεντρική Μιανμάρ, οι κάτοικοι ανακοίνωσαν ότι δημιούργησαν δική τους τοπική κυβέρνηση και αστυνομία.
Περισσότεροι από 80 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί κατά την καταστολή των διαδηλώσεων κατά του πραξικοπήματος της 1ης Φεβρουαρίου και τουλάχιστον 2.100 άλλοι έχουν συλληφθεί, σύμφωνα με Ένωση Αρωγής Πολιτικών Κρατούμενων (AAPP).
Τουλάχιστον 13 άνθρωποι σκοτώθηκαν χθες Σάββατο, σε μια από τις πιο αιματηρές ημέρες μετά το πραξικόπημα.
Στο μεταξύ ο Μαν Γουίν Χενγκ Ταν, ο οποίος ορίσθηκε προσωρινός αντιπρόεδρος της κυβέρνησης από την Επιτροπή Εκπροσώπησης της Συνέλευσης της Ενωσης (των δύο σωμάτων που απαρτίζουν το κοινοβούλιο της χώρας), απευθύνθηκε χθες για πρώτη φορά προς τον λαό της χώρας μέσω του Facebook και προανήγγειλε ότι η Επιτροπή, η οποία βρίσκεται στην παρανομία, θα νομοθετήσει ώστε οι πολίτες «να έχουν το δικαίωμα να υπερασπισθούν τους εαυτούς τους» και ότι η διακυβέρνηση θα ανατεθεί σε «υπηρεσιακή λαϊκή διοικητική ομάδα».
«Είναι η σκοτεινότερη στιγμή για την χώρα και η ώρα της αυγής είναι κοντά», έγραψε ο αντιπρόεδρος της πολιτικής κυβέρνησης της Μιανμάρ που βρίσκεται στην παρανομία μαζί με όσα στελέχη του κυβερνώντος Κόμματος της Εθνικής Ενωσης για την Δημοκρατία, του κόμματος της ηγέτιδας Αούνγκ Σαν Σου Τσι, δεν έχουν συλληφθεί από την χούντα.
(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ- Reuters- dpa)