Το να καθίσετε να παρακολουθήσετε την τελευταία αγαπημένη τηλεοπτική σειρά μπορεί να φαίνεται ως ο ιδανικός τρόπος για να χαλαρώσετε, αλλά οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσοι περνούν μεγάλα χρονικά διαστήματα μπροστά από τη μικρή οθόνη είναι πιο πιθανό να χρειαστεί να ουρήσουν πολλές φορές μέσα στη νύχτα.
Γράφοντας στο περιοδικό Neurourology and Urodynamics, οι ερευνητές στην Κίνα αναφέρουν πώς ανέλυσαν δεδομένα από την Εθνική Έρευνα για την Υγεία και τη Διατροφή στις ΗΠΑ, εστιάζοντας στις απαντήσεις που συλλέχθηκαν από το 2011 έως το 2016.
Η ομάδα διαπίστωσε ότι το 32% των 13.294 συμμετεχόντων, ηλικίας 20 ετών και άνω, ανέφεραν ότι αντιμετώπιζαν νυκτουρία, δηλαδή την ανάγκη να ξυπνήσουν και να ουρήσουν δύο ή περισσότερες φορές κατά τη διάρκεια της νύχτας.
Αφού έλαβαν υπόψη παράγοντες όπως η ηλικία, το φύλο, ο δείκτης μάζας σώματος, η εθνικότητα, το μορφωτικό επίπεδο και το αν τα άτομα είχαν διαβήτη ή όχι, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο κίνδυνος εμφάνισης νυκτουρίας ήταν 48% υψηλότερος σε όσους περνούσαν πέντε ή περισσότερες ώρες την ημέρα παρακολουθώντας τηλεόραση ή βίντεο σε σχέση με όσους παρακολουθούσαν λιγότερο από μία ώρα.
«Κατά την άποψή μας, η μελέτη αυτή αποτελεί την πρώτη διερεύνηση της συσχέτισης μεταξύ του χρόνου παρακολούθησης τηλεόρασης ή/και βίντεο και της νυκτουρίας», γράφουν οι ερευνητές.
Η επιστημονική ομάδα αναφέρει ότι ο μηχανισμός με τον οποίο η παρατεταμένη παρακολούθηση τηλεόρασης αυξάνει τον κίνδυνο νυκτουρίας είναι ελάχιστα κατανοητός.
Ωστόσο, επισημαίνουν μια σειρά πιθανών εξηγήσεων για τη συσχέτιση, σημειώνοντας ότι οι μακρές συνεδρίες τηλεθέασης έχουν συσχετιστεί με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2, ο οποίος αποτελεί παράγοντα κινδύνου για νυκτουρία, ενώ η καθιστική συμπεριφορά συνδέεται με κατακράτηση υγρών στα πόδια που μπορεί επίσης να συμβάλλει.
«Επιπλέον, η παρακολούθηση τηλεόρασης συνήθως ευθυγραμμίζεται με την κατανάλωση ποτών, οδηγώντας σε αυξημένη πρόσληψη υγρών», γράφουν, προσθέτοντας ότι μεταξύ άλλων πιθανοτήτων η παρατεταμένη παρακολούθηση τηλεόρασης μπορεί να οδηγήσει σε νευρολογικές διαταραχές που θα μπορούσαν να προκαλέσουν δυσλειτουργία της ουροδόχου κύστης και ότι η παρακολούθηση τηλεόρασης μπορεί να επηρεάσει τη διάρκεια ή την ποιότητα του ύπνου.
«Και η μείωση της ποιότητας του ύπνου συνδέεται στενά με την εμφάνιση νυκτουρίας», τονίζουν.
Σύμφωνα με την ερευνητική ομάδα, οι επαγγελματίες υγείας θα πρέπει να ενημερώνουν τους ασθενείς για τους πιθανούς κινδύνους. «Η αύξηση της ευαισθητοποίησης του κοινού σχετικά με αυτόν τον πιθανό κίνδυνο για την υγεία ενθαρρύνει τα άτομα να προσέχουν περισσότερο τον χρόνο τους στην τηλεόραση και/ή στο βίντεο», τονίζουν.
Ο Τζέιμς Κάτο, καθηγητής χειρουργικής στο Πανεπιστήμιο του Σέφιλντ ο οποίος δεν συμμετείχε στην έρευνα, δήλωσε ότι μπορεί να υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που θολώνουν τα νερά της νέας μελέτης. Μεταξύ αυτών σημείωσε ότι τα άτομα με νυκτουρία τείνουν να είναι μεγαλύτερης ηλικίας, να έχουν υψηλότερο δείκτη μάζας σώματος από τα άτομα χωρίς νυκτουρία και να είναι λιγότερο κινητικά.
«[Έχουν] νυκτουρία επειδή βλέπουν τηλεόραση όλη μέρα ή βλέπουν τηλεόραση όλη μέρα λόγω άλλων παραγόντων και μετά καταλήγουν να πηγαίνουν συχνότερα στην τουαλέτα;», αναρωτήθηκε, σημειώνοντας ότι αυτό δεν μπορεί να απαντηθεί από την τρέχουσα μελέτη.
Ο Κάτο πρόσθεσε ότι η νυκτουρία είναι συχνή, ιδίως μεταξύ των ηλικιωμένων, και ότι δεν αποτελεί απαραίτητα λόγο ανησυχίας - αν και μπορεί να εμφανιστεί ως αποτέλεσμα καρκίνου, λοιμώξεων ή διαβήτη.
«Αν πηγαίνετε πολύ συχνά στην τουαλέτα τη νύχτα και σας ενοχλεί, επισκεφθείτε έναν παθολόγο, θα κάνει μερικές εξετάσεις για να βεβαιωθείτε ότι δεν έχετε διαβήτη», δήλωσε ο Κάτο. Όμως, πρόσθεσε: «Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν ενοχλούνται ιδιαίτερα από το να πηγαίνουν μία ή δύο φορές τη νύχτα».
Πηγή: Guardian