Αύξηση 15% η ελίν το α’ εξάμηνο του 2024

Ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών του ομίλου ανήλθε σε 1.309,78 εκατ. ευρώ.
Φωτογραφία αρχείου, Οι πωλήσεις καυσίμων κίνησης αυξήθηκαν κατά 6%, ενώ η επέκταση του δικτύου της εταιρείας με 18 νέα πρατήρια ενίσχυσε την παρουσία της στην αγορά
Φωτογραφία αρχείου, Οι πωλήσεις καυσίμων κίνησης αυξήθηκαν κατά 6%, ενώ η επέκταση του δικτύου της εταιρείας με 18 νέα πρατήρια ενίσχυσε την παρουσία της στην αγορά
Andy Andrews via Getty Images

Δυναμικά κινήθηκε ο όμιλος ελίν, ο οποίος παρουσιάζει ποικίλη δραστηριότητα. Ο όμιλος έκλεισε με κύκλο εργασιών 1.309,78 ευρώ, στο α’ εξάμηνο της χρονιάς, έναντι 1.137,61 εκατ. του α’ εξαμήνου του 2023, καταγράφοντας αύξηση 15%.

Για την ίδια χρονική περίοδο, τα μικτά κέρδη του ομίλου ανήλθαν σε 38,8 εκατ. ευρώ, έναντι 31,6 εκατ. του αντίστοιχου περσινού διαστήματος και τα κέρδη προ φόρων, χρηματοοικονομικών αποτελεσμάτων και αποσβέσεων (EBITDA) ανήλθαν σε 19,73 εκατ. ευρώ έναντι 13,48 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση 46%.

Τα ενοποιημένα προ φόρων αποτελέσματα του ομίλου (EBT) κατά το α’ εξάμηνο του 2024 ανήλθαν σε κέρδη 4.48 εκατ. ευρώ, έναντι 6,26 εκατ., ενώ τα ενοποιημένα αποτελέσματα μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας (EATAM) ανήλθαν σε κέρδη 3,5 εκατ. ευρώ, έναντι 5,2 εκατ.

Όσον αφορά στη μητρική εταιρία, κατά το α’ εξάμηνο του 2024 τα κέρδη προ φόρων, χρηματοοικονομικών αποτελεσμάτων και αποσβέσεων (EBITDA) ανήλθαν σε 19,17 εκατ. ευρώ, έναντι 13 εκατ. ευρώ, τα αποτελέσματα προ φόρων σε κέρδη 5 εκατ. έναντι 6,8 εκατ. και τα αποτελέσματα μετά από φόρους σε κέρδη 3.9 εκατ., έναντι 5.6 εκατ.

Το α′ εξάμηνο του 2024 παρουσίασε θετικά αποτελέσματα. Σε αντίθεση με την πολιτική αβεβαιότητα που παρατηρήθηκε το 2023, το α’ εξάμηνο του 2024 χαρακτηρίστηκε από σταθερότητα στην Ελλάδα, ενισχυμένη από τα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης. Αυτό συνέβαλε στη διατήρηση της οικονομικής ανάπτυξης σε υψηλότερα επίπεδα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Οι πωλήσεις καυσίμων κίνησης αυξήθηκαν κατά 6%, ενώ η επέκταση του δικτύου της εταιρείας με 18 νέα πρατήρια ενίσχυσε την παρουσία της στην αγορά. Ωστόσο, η ήπια χειμερινή περίοδος οδήγησε σε πτώση 11% τις πωλήσεις πετρελαίου θέρμανσης, περιορίζοντας τη συνολική αύξηση πωλήσεων στο 3%.

Παρά την αύξηση των πωλήσεων, η συνολική κερδοφορία ήταν μειωμένη, κυρίως λόγω της διατήρησης -για τρίτη συνεχόμενη χρονιά- του πλαφόν στο μικτό περιθώριο κέρδους στην εσωτερική αγορά. Το πλαφόν οδηγεί τις πωλήσεις σε μηδενικά περιθώρια κέρδους, όπως ανέδειξε άλλωστε η Επιτροπή Ανταγωνισμού στην έκθεση με τίτλο: «Κανονιστική Παρέμβαση στον Κλάδο των Πετρελαιοειδών», χωρίς να αναγνωρίζει η Πολιτεία, όπως αναφέρει η εταιρεία, τις επιβαρύνσεις στα λειτουργικά κόστη, όπως για παράδειγμα στο χρηματοοικονομικό, μεταφορικό και μισθολογικό κόστος.

Οι γεωπολιτικές εξελίξεις, επηρεάζουν αναμφίβολα την πορεία της εταιρίας, ειδικά στις δραστηριότητες του Διεθνούς Εμπορίου και των Λιπαντικών Marine, με τον πόλεμο στην Ουκρανία και τις κυρώσεις της Ε.Ε. προς τη Ρωσία να δημιουργούν συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού λόγω παράνομων ρωσικών προϊόντων σε χαμηλές τιμές. Για να περιορίσει τις αρνητικές επιπτώσεις στις πωλήσεις του Διεθνούς Εμπορίου, η εταιρεία προχώρησε σε στρατηγική επένδυση σε αποθηκευτικούς χώρους στην Ισπανία, αναπτύσσοντας πωλήσεις μαζούτ στην αγορά της Δυτικής Αφρικής, με θετική συνεισφορά στα αποτελέσματα του α′ εξαμήνου.

Δημοφιλή