Αφγανιστάν: Δεκαπέντε χώρες της ΕΕ δεσμεύονται να υποδεχθούν 40.000 πρόσφυγες

Περίπου τα δύο τρίτα των 60.000 αιτήσεων κατατέθηκαν από Αφγανούς που χρειάζονται προστασία.
Aγφανοί στην Καμπούλ
Aγφανοί στην Καμπούλ
Anadolu Agency via Getty Images

Η Γερμανία και άλλες 14 χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεσμεύθηκαν να υποδεχθούν κάπου 40.000 Αφγανούς, ανέφερε χθες η ευρωπαία επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων Ίλβα Γιούανσον αφού συναντήθηκε με τους υπουργούς Εσωτερικών των 27.

«15 κράτη μέλη της ΕΕ δεσμεύθηκαν να προσφέρουν προστασία σε σχεδόν 40.000 Αφγανούς. Αυτό, μαζί με τα καλύτερα μέτρα για την αντιμετώπιση της παράτυπης μετανάστευσης, είναι ο τρόπος που θα προχωρήσουμε στην εφαρμογή της πολιτικής της ΕΕ για τη μετανάστευση και το άσυλο», σημείωσε η κυρία Γιούανσον μέσω Twitter, χρησιμοποιώντας την ετικέτα #MigrationEU.

Σύμφωνα με επιστολή της επιτρόπου προς τους υπουργούς Εσωτερικών των χωρών που συμμετέχουν, μόνο η Γερμανία σκοπεύει να υποδεχθεί 25.000 πρόσφυγες από το Αφγανιστάν.

Κατά τα δεδομένα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τα 15 κράτη μέλη αυτά έχουν ήδη απομακρύνει περίπου 28.000 ανθρώπους από το Αφγανιστάν τους τελευταίους μήνες. Οι 40.000 για τους οποίους γίνεται λόγος θα προστεθούν στον αριθμό αυτόν. Κατά την επιστολή της κυρίας Γιούανσον, πρόκειται για 38.146 ανθρώπους.

Η επιστολή, η οποία περιήλθε σε γνώση του Γερμανικού Πρακτορείου, αναφέρεται σε σχεδόν 60.000 αιτήσεις που έχουν γίνει αποδεκτές από χώρες της ΕΕ το 2021 και το 2022.

Ωστόσο αυτός ο αριθμός δεν αφορά μόνο το Αφγανιστάν. Περίπου τα δύο τρίτα των 60.000 αιτήσεων κατατέθηκαν από Αφγανούς που χρειάζονται προστασία, ανέφερε η επίτροπος.

Όταν ανακατέλαβαν την εξουσία στην Καμπούλ οι φονταμενταλιστές ισλαμιστές Ταλιμπάν, την 15η Αυγούστου, τα κράτη μέλη της ΕΕ είχαν αποφασίσει να μην κάνουν καμία δέσμευση για την υποδοχή προσφύγων από το Αφγανιστάν, ώστε να μη δημιουργήσουν, όπως το έθεταν, κίνητρο για να αυξηθεί η παράνομη μετανάστευση.

Η κατάσταση στο Αφγανιστάν χαρακτηρίζεται πλέον δραματική. Η χώρα έχει βρεθεί αντιμέτωπη με μια από τις χειρότερες ξηρασίες των τελευταίων δύο δεκαετιών. Η οικονομία, ήδη σε άσχημη κατάσταση προτού καταλάβουν την εξουσία οι Ταλιμπάν, βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, ο μισός και πλέον αφγανικός πληθυσμός αδυνατεί να εξασφαλίσει επαρκή ποσότητα τροφής.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ, dpa

Δημοφιλή