Αφγανιστάν: Εκατοντάδες Ταλιμπάν κατευθύνονται προς την Κοιλάδα Πανσίρ

Οι ξένες δυνάμεις δεν έχουν ζητήσει παράταση της προθεσμίας για την αποχώρησή τους, λένε οι Ταλιμπάν.
Stringer . via Reuters

Οι Ταλιμπάν ανακοίνωσαν ότι «εκατοντάδες» μαχητές του ισλαμιστικού κινήματος κατευθύνονται προς την Κοιλάδα του Πανσίρ, βορειοανατολικά της Καμπούλ. Πρόκειται για μία από τις λίγες ζώνες του Αφγανιστάν που δεν βρίσκεται υπό τον έλεγχό τους.

«Εκατοντάδες μουτζαχεντίν του Ισλαμικού Εμιράτου κατευθύνονται προς το Κρατίδιο του Πανσίρ για να το θέσουν υπό τον έλεγχό τους, αφού οι τοπικοί άρχοντες αρνήθηκαν να το παραδώσουν με ειρηνικό τρόπο», ανακοίνωσαν οι Ταλιμπάν μέσω Twitter.

Στο μεταξύ, ο εκπρόσωπος του πολιτικού γραφείου των ταλιμπάν Μοχάμεντ Ναΐμ δήλωσε σε συνέντευξή του στο σαουδαραβικό δίκτυο Al Hadath TV ότι η Αλ Κάιντα δεν είναι παρούσα στο Αφγανιστάν και ότι το ισλαμιστικό του κίνημα «δεν έχει σχέσεις μαζί τους».

Πρόσθεσε ότι συνομιλίες βρίσκονται σε εξέλιξη με τις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες χώρες σχετικά με την κατάσταση στο Αφγανιστάν.

Οι δυνάμεις των Ταλιμπάν εισήλθαν στην Καμπούλ στις 15 Αυγούστου σχεδόν χωρίς να συναντήσουν αντίσταση, έπειτα από γενική επίθεση που ξεκίνησε τον Μάιο, παράλληλα με την αποχώρηση των αμερικανικών και των νατοϊκών δυνάμεων από το Αφγανιστάν.

Ενας θύλακας αντίστασης δημιουργήθηκε στην Κοιλάδα του Πανσίρ, η οποία ιστορικά θεωρείται προπύργιο των δυνάμεων κατά των Ταλιμπάν. Του Εθνικού Μετώπου Αντίστασης στο Πανσίρ ηγείται ο γιος του διοικητή της Βόρειας Συμμαχίας και ηγέτη της αντίστασης κατά των Σοβιετικών στην δεκαετία του ’90 Αχμαντ Σαχ Μασούντ, ο οποίος δολοφονήθηκε από την Αλ Κάιντα τις παραμονές των επιθέσεων των 11ης Σεπτεμβρίου.

Εκπρόσωπος του Εθνικού Μετώπου Αντίστασης δήλωσε ότι γίνονται προετοιμασίες «για πόλεμο μακράς διάρκειας» με τους Ταλιμπάν, αν δεν καταφέρουν να διαπραγματευθούν μαζί τους τον σχηματισμό ευρέος κυβερνητικού σχήματος.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο, χιλιάδες Αφγανοί έχουν συγκεντρωθεί στην Κοιλάδα του Πανσίρ για να πολεμήσουν κατά του νέου καθεστώτος.

Στο μεταξύ, όπως λένε οι Ταλιμπάν, τα ξένα στρατεύματα στο Αφγανιστάν δεν έχουν ζητήσει να παραταθεί η προθεσμία της 31ης Αυγούστου που έχει οριστεί για να εγκαταλείψουν τη χώρα της Ασίας.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο παράτασης της προθεσμίας της 31ης Αυγούστου για την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων εάν απαιτηθεί αυτό στο πλαίσιο της επιχείρησης απομάκρυνσης Αμερικανών, ξένων και Αφγανών πολιτών.

Προειδοποίηση του γιου του Αχμαντ Σαχ Μασούντ

Νωρίτερα, ο γιος του δολοφονημένου Αχμαντ Σαχ Μασούντ, διοικητή της Βόρειας Συμμαχίας και εκ των ηγετών της αντισοβιετικής αντίστασης στο Αφγανιστάν στην δεκαετία του ’90, δήλωσε έτοιμος για ειρηνικές συνομιλίες με το ισλαμιστικό κίνημα που κατέλαβε την εξουσία στην Καμπούλ πριν από μία εβδομάδα, προσθέτοντας ωστόσο ότι οι δυνάμεις του είναι έτοιμες για πόλεμο.

«Θέλουμε να κάνουμε τους Ταλιμπάν να αντιληφθούν ότι ο μόνος δρόμος προς τα εμπρός είναι μέσω της διαπραγμάτευσης», δήλωσε ο Αχμαντ Μασούντ τηλεφωνικά στο Reuters από το προπύργιό του στην Κοιλάδα του Πανσίρ, όπου έχουν συγκεντρωθεί υπολείμματα μονάδων του τακτικού αφγανικού στρατού και των ειδικών δυνάμεων και τοπικές πολιτοφυλακές.

«Δεν θέλουμε να ξεσπάσει πόλεμος», τόνισε. Ωστόσο, προειδοποίησε ότι οι υποστηρικτές του είναι έτοιμοι να πολεμήσουν εάν οι δυνάμεις των Ταλιμπάν προσπαθήσουν να εισβάλουν στο Πανσίρ. «Θέλουν να αμυνθούν, θέλουν να πολεμήσουν, θέλουν να αντισταθούν σε οποιοδήποτε ολοκληρωτικό καθεστώς», συμπλήρωσε.

Ο Αχμαντ Μασούντ τόνισε ότι οι δυνάμεις αυτές δεν προέρχονται μόνο από το Πανσίρ, το οποίο είχε αντισταθεί στους Ταλιμπάν και πριν από το 2001. «Από μία επαρχία υπερασπιζόμαστε ολόκληρη την χώρα» συνέχισε.

Ζήτησε, δε, τον σχηματισμό συμπεριληπτικής, ευρείας κυβέρνησης στην Καμπούλ, η οποία θα εκπροσωπεί όλες τις εθνότητες του Αφγανιστάν και πρόσθεσε ότι ένα ολοκληρωτικό καθεστώς δεν πρέπει να αναγνωρισθεί από την διεθνή κοινότητα.

Σε άρθρο που δημοσιεύθηκε στην Washington Post ο γιος του Αχμαντ Σαχ Μασούντ απηύθυνε έκκληση στην Δύση για υποστήριξη.

Η Ιαπωνία στέλνει στρατιωτικό αεροσκάφος στην Καμπούλ

Η Ιαπωνία θα στείλει εντός της ημέρας στρατιωτικό αεροσκάφος στην Καμπούλ, την πρωτεύουσα του Αφγανιστάν, για να επαναπατρίσει πολίτες της χώρας, ανακοίνωσε ο Ιάπωνας επικεφαλής κυβερνητικός εκπρόσωπος, εν μέσω της αβεβαιότητας μετά την ανακατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν.

Ο Κατσουνόμπου Κάτο διευκρίνισε ότι ενδέχεται να γίνουν κι άλλα δρομολόγια μεταγωγικών της ιαπωνικής Πολεμικής Αεροπορίας, που θα παραλάβουν Ιάπωνες και Αφγανούς πολίτες που εργάζονταν στην ιαπωνική πρεσβεία ή σε ιαπωνικές αποστολές.

«Η μεταφορά αυτή είναι επείγον ανθρωπιστικό μέτρο για την εκκένωση των πολιτών μας λόγω των εξαιρετικών περιστάσεων», εξήγησε ο κ. Κάτο κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης διαπιστευμένων συντακτών.

Αρκετές κυβερνήσεις στέλνουν αεροσκάφη στην Καμπούλ για να επαναπατρίσουν υπηκόους των χωρών τους από το Αφγανιστάν, καθώς οι ΗΠΑ, η Βρετανία και μερικές άλλες χώρες ανέπτυξαν μερικές χιλιάδες στρατιώτες για να εγγυηθούν την ασφάλεια της επιχείρησης εκκένωσης.

Ο κ. Κάτο δεν διευκρίνισε τον αριθμό των ανθρώπων τους οποίους σχεδιάζει να απομακρύνει το Τόκιο.

Η Ιαπωνία έκλεισε την πρεσβεία της στην πρωτεύουσα του Αφγανιστάν και τα 12 μέλη του ιαπωνικού διπλωματικού προσωπικού έχουν απομακρυνθεί ήδη από τη χώρα, ωστόσο «μικρός αριθμός» ιαπώνων υπηκόων παραμένει στην εμπόλεμη χώρα, δήλωσαν αξιωματούχοι τις τελευταίες ημέρες.

Αφγανιστάν: Επίταξη ιδιωτικών αεροπλάνων από ΗΠΑ

Αεροσκάφη ιδιωτικών αεροπορικών εταιρειών έχουν επιτάξει οι Ηνωμένες Πολιτείες, για την επιχείρηση απομάκρυνσης των ανθρώπων που διαφεύγουν από το Αφγανιστάν, ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ, στο πλαίσιο του προγράμματος CRAF, το οποίο θα επιτρέψει στα στρατιωτικά αεροσκάφη να επικεντρωθούν στις επιχειρήσεις στο αεροδρόμιο της Καμπούλ.

Συνολικά έχουν επιταχθεί 18 αεροσκάφη των εταιρειών American Airlines, Atlas Air, Delta Air Lines, Omni Air, Hawaiian Airlines και United Airlines.

Το αμερικανικό Πεντάγωνο διευκρίνισε ότι τα αεροσκάφη αυτά δεν θα απογειώνονται από το αεροδρόμιο της Καμπούλ, αλλά θα βοηθούν στην μεταφορά των ανθρώπων που έχουν ήδη απομακρυνθεί από το Αφγανιστάν και έχουν φθάσει σε χώρες όπως το Κατάρ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Το πρόγραμμα CRAF δεν έχει ενεργοποιηθεί παρά δύο φορές κατά το παρελθόν, κατά την διάρκεια του Πολέμου του Κόλπου (1990-1991) και κατά την εισβολή στο Ιράκ (2002-2003).

Ερντογάν: Η Τουρκία δεν μπορεί να αναλάβει ευθύνες τρίτων χωρών

Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε σήμερα ότι η Τουρκία δεν μπορεί να αναλάβει τις ευθύνες τρίτων χωρών απέναντι σε Αφγανούς που έχουν εργασθεί για τους δυτικούς θεσμούς και οι οποίοι περιμένουν να απομακρυνθούν μετά την κατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν.

«Δεχθήκαμε αίτημα να υποδεχθούμε τοπικούς εργαζόμενους μίας αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Αφγανιστάν. Τα κράτη μέλη δεν ανοίγουν τις πόρτες τους παρά σε ένα αμελητέο μερίδιο των ανθρώπων που τους εξυπηρέτησαν και βρίσκονται σε δυσχερή θέση (…) Δεν πρέπει να περιμένει κανείς από την Τουρκία να αναλάβει τις ευθύνες τρίτων χωρών », δήλωσε ο Ερντογάν σε τηλεφωνική του επικοινωνία με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, σύμφωνα με ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας επανέλαβε, την επομένη της τηλεφωνικής του συνομιλίας με την καγκελάριο Αγγελα Μέρκελ κατά την οποία έκανε αντίστοιχες δηλώσεις, ότι «η Τουρκία, η οποία έχει υποδεχθεί ήδη 5 εκατομμύρια πρόσφυγες, δεν μπορεί να σηκώσει επιπλέον μεταναστευτικό βάρος».

Δημοφιλή