Αφγανιστάν και Κίνα μοιράζονται μια μικρή συνοριακή γραμμή -αλλά δεν ήταν πάντα γείτονες

Η ενδιαφέρουσα ιστορία μιας σχετικά νέας γειτονίας.
ASSOCIATED PRESS

Μια πρώτη εικόνα που μπορεί να έχουμε για το Αφγανιστάν και την Κίνα, δεν θα πήγαινε στο μυαλό ότι είναι γειτονικά κράτη, αν κοιτάγαμε φευγαλέα ένα χάρτη. Υπάρχει ανάμεσά τους ένα Πακιστάν και ένα Τατζικιστάν. Όμως όχι.

Όπως βλέπετε και στον χάρτη, υπάρχει εάν μικρό κομμάτι γης ανάμεσα στα δύο αυτά κράτη, με αποτέλεσμα Αφγανιστάν και Κίνα να μοιράζονται κοινά σύνορα, η έκταση των οποίων είναι πολύ μικρή, μόλις 74 χιλιόμετρα.

Η περιοχή είναι εξαιρετικά δυσπρόσιτη και ο μόνος τρόπος διέλευσης είναι μέσω του περάσματος Ουακτζίρ (ή αλλιώς πέρασμα Βακτζίρ), που είναι ένα ορεινό πέρασμα στις οροσειρές Χίντου Κους και Παμίρ και είναι μέρος του Δρόμου του Μεταξιού. Συνδέει το Ουακχάν στο Αφγανιστάν με την Αυτόνομη Κομητεία Τασκουργκάν Τατζίκ στο Σιντσιάνγκ της Κίνας, σε υψόμετρο 4.293 μέτρων.

John Mock via Getty Images

Όποιος περνάει από εκεί, πάει μπροστά τρεισήμισι ώρες, που είναι η μεγαλύτερη διαφορά ώρας μεταξύ γειτονικών χωρών στον κόσμο. Αυτό γιατί παρά το τεράστιο μέγεθος της Κίνας, έχει κοινή ζώνη ώρας για όλη την επικράτεια, από το 1949.

Τα σύνορα όπως τα γνωρίζουμε σήμερα, επικυρώθηκαν από τα δύο κράτη το 1963, αλλά υπήρχαν στη σημερινή τους μορφή από το 1895, όταν η βρετανική και η ρωσική αυτοκρατορία συμφώνησαν να λάβουν αυτή τη μορφή για να λειτουργήσουν ως ζώνη ασφαλείας.

ASSOCIATED PRESS

Πριν από το 1895, το Αφγανιστάν πιάστηκε στη μέση της διαμάχης μεταξύ Βρετανίας και Ρωσίας και τελικά ενεπλάκη σε πόλεμο με τη Βρετανία. Τον 19ο αιώνα, αφού κατέλαβαν και το Πακιστάν, οι Βρετανοί άρχισαν να προχωρούν βορειότερα και έτσι άρχισε ο πρώτος πόλεμος Αφγανών -Βρετανών. Το 1842 οι Αφγανοί κατάφεραν να εκδιώξουν τους Βρετανούς από τη χώρα τους, αλλά ακολούθησε και δεύτερος πόλεμος, το 1878-1880, κατά τον οποίο οι Βρετανοί πέτυχαν να θέσουν το Αφγανιστάν κάτω από τον έλεγχο του Άγγλου αντιβασιλέα των Ινδιών.

Πέντε χρόνια μετά το τέλος του πολέμου, Ρώσοι και Βρετανοί συμφώνησαν να χρησιμοποιήσουν μέρος του Αφγανιστάν ως ζώνη ασφαλείας. Στο τέλος αυτής της ζώνης, είναι η Κίνα.

Το μόνο πέρασμα είναι το Ουακτζίρ. Τα υπόλοιπα σύνορα είναι βουνά. Οι κοινότητες που ζουν στις δύο πλευρές των συνόρων, είναι από τις πιο φτωχές και στις δύο χώρες.

Δημοφιλή