Πυρά του πακιστανικού στρατού στο ανατολικό Αφγανιστάν προχθές Σάββατο είχαν αποτέλεσμα να σκοτωθούν σχεδόν πενήντα άνθρωποι, σύμφωνα με απολογισμούς που έδωσαν χθες Κυριακή Αφγανοί αξιωματούχοι, ενώ το Ισλαμαμπάντ απαίτησε από την πλευρά του η Καμπούλ να λάβει «πολύ αυστηρά μέτρα» για να καταστείλει τη δράση Πακιστανών εξτρεμιστών που επιτίθενται με ορμητήριο την αφγανική επικράτεια.
Αφότου στο Αφγανιστάν κατέλαβαν την εξουσία οι Ταλιμπάν, τον περασμένο Αύγουστο, οι εντάσεις στα σύνορα των δύο χωρών κλιμακώθηκαν. Το Πακιστάν λέει πως ένοπλες οργανώσεις, κυρίως το Κίνημα των Ταλιμπάν του Πακιστάν (Τεχρίκ-ι-Ταλιμπάν Πακιστάν, TTP), εξαπολύουν επιθέσεις με ορμητήριο το έδαφος του Αφγανιστάν, περνώντας τα πορώδη σύνορα.
«Σαράντα ένας άμαχοι, κυρίως γυναικόπαιδα, σκοτώθηκαν και άλλοι 22 τραυματίστηκαν σε αεροπορικές επιδρομές των πακιστανικών δυνάμεων κοντά στη γραμμή Ντουράντ στην επαρχία Χοστ», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Άχμαντ Οσμάνι, αξιωματούχος στη Χοστ.
Άλλοι δύο αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν τον απολογισμό αυτό. Τέταρτος Αφγανός αξιωματούχος μίλησε προχθές Σάββατο για άλλους έξι νεκρούς στην επαρχία Κουνάρ.
«Πακιστανικά ελικόπτερα έπληξαν τέσσερα χωριά κοντά στη γραμμή Ντουράντ στην επαρχία Χοστ. Επλήγησαν μόνο σπίτια αμάχων και υπήρξαν θύματα», είπε το Σάββατο αφγανός αξιωματούχος, υπό τον όρο να μην κατονομαστεί, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.
Πλάνα που εικονίζουν σπίτια τα οποία καταστράφηκαν στις επιδρομές μεταδόθηκαν από το TOLO News, το κυριότερο αφγανικό ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο.
«Όλοι οι άνθρωποι που μπήκαν στο στόχαστρο ήταν αθώοι άμαχοι που δεν είχαν καμία σχέση ούτε με τους Ταλιμπάν, ούτε με την κυβέρνηση», είπε στο τηλεοπτικό δίκτυο ο Ρασούλ Τζαν, κάτοικος της Χοστ.
«Δεν γνωρίζουμε ποιος είναι ο εχθρός, ούτε γιατί μπήκαμε στο στόχαστρο», πρόσθεσε.
Εκατοντάδες πολίτες διαδήλωσαν το Σάββατο στη Χοστ, φωνάζοντας συνθήματα εναντίον του Πακιστάν, όπως κατέγραψε φωτογραφικό υλικό που περιήλθε στην κατοχή του Γαλλικού Πρακτορείου.
Σύμφωνα με τον Νατζιμπουλά, στέλεχος του αφγανικού υπουργείου Προώθησης της Αρετής και Πρόληψης της Έκλυσης των Ηθών της κυβέρνησης των Ταλιμπάν, ο απολογισμός των πακιστανικών επιθέσεων ανέρχεται σε 48 νεκρούς στην επαρχία Χοστ.
Εικοσιτέσσερα θύματα ήταν «μέλη της ίδιας οικογένειας», τόνισε. Ο Τζαμσίντ, φύλαρχος στη Χοστ, εκτίμησε πως ο απολογισμός των πακιστανικών πληγμάτων ξεπέρασε τους πενήντα νεκρούς.
«Χθες πήγα επιτόπου, συνοδευόμενος από άλλους, για να δώσουμε αίμα για τους τραυματίες», πρόσθεσε.
Ο στρατός του Πακιστάν δεν έχει επιβεβαιώσει πως προχώρησε στις επιδρομές ως τώρα.
Το Ισλαμαμπάντ περιορίστηκε να καλέσει χθες Κυριακή την κυβέρνηση των Ταλιμπάν στην Καμπούλ να λάβει «πολύ αυστηρά μέτρα» εναντίον των εξτρεμιστών που εξαπολύουν επιθέσεις εναντίον του Πακιστάν από το έδαφος του Αφγανιστάν.
«Το Πακιστάν, για ακόμη μια φορά, καταδικάζει σθεναρά τους τρομοκράτες που δρουν με απόλυτη ατιμωρησία από το αφγανικό έδαφος», τόνισε το υπουργείο Εξωτερικών στο δελτίο Τύπου που έδωσε στη δημοσιότητα χθες.
Η πακιστανική διπλωματία απαίτησε η αφγανική κυβέρνηση να εγγυηθεί την ασφάλεια «στην περιοχή των συνόρων» και «να λάβει πολύ αυστηρά μέτρα σε βάρος όσων ενέχονται σε τρομοκρατικές δραστηριότητες στο Πακιστάν».
Την περασμένη Πέμπτη, επτά πακιστανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν στην επαρχία του Βόρειου Ουαζιριστάν σε επίθεση «τρομοκρατών που δρουν με ορμητήριο το Αφγανιστάν», πρόσθεσε το ΥΠΕΞ.
«Εχθρότητα»
Οι Αφγανοί Ταλιμπάν αρνούνται πως φιλοξενούν Πακιστανούς εξτρεμιστές, ενώ καταγγέλλουν το τείχος που εγείρει το Ισλαμαμπάντ στα σύνορα μήκους 2.000 και πλέον χιλιομέτρων, γνωστά με την ονομασία γραμμή Ντουράντ, κληρονομιά της εποχής της αποικιοκρατίας.
Η Καμπούλ προειδοποίησε χθες το Ισλαμαμπάντ: «Θα λάβουμε όλα τα μέτρα για να εμποδίσουμε την επανάληψη (τέτοιων επιδρομών) και απαιτούμε η εθνική μας ακεραιότητα να γίνει σεβαστή. Η πακιστανική πλευρά πρέπει να γνωρίζει πως εάν ξεσπάσει πόλεμος, δεν θα είναι προς το συμφέρον καμιάς πλευράς», ανέφερε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης των Ταλιμπάν, ο Ζαμπιουλά Μουτζάχιντ.
«Αυτή είναι απανθρωπιά που οδηγεί σε εχθρότητα ανάμεσα στο Αφγανιστάν και στο Πακιστάν», πρόσθεσε.
Οι Αφγανοί Ταλιμπάν και το TTP είναι διακριτές οργανώσεις στις δύο χώρες. Παρότι μοιράζονται παρόμοια ιδεολογία, και βασίζονται σε ανθρώπους που ζουν και στις δύο πλευρές των συνόρων, οι σχέσεις τους χαρακτηρίζονται κάκιστες.
Χιλιάδες άνθρωποι περνούν καθημερινά τα σύνορα, κυρίως έμποροι, άνθρωποι που πάνε στο Πακιστάν για να δουν γιατρούς και άνθρωποι που επισκέπτονται συγγενείς.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP