Αφγανιστάν: Οι φοιτήτριες θα πρέπει να φορούν αμπάγια και νικάμπ

Το νικάμπ καλύπτει το πρόσωπο και αφήνει να φαίνονται τα μάτια, ενώ η αμπάγια είναι ένα μεγάλο πέπλο που καλύπτει το σώμα.
Aφγανιστάν
Aφγανιστάν
AAMIR QURESHI via Getty Images

Οι αφγανές φοιτήτριες θα πρέπει να φορούν μαύρη αμπάγια σε συνδυασμό με ένα νικάμπ που καλύπτει το πρόσωπο και θα παρακολουθούν τις παραδόσεις μέσα σε τάξεις οι οποίες δεν θα είναι μικτές, σύμφωνα με διάταγμα που δημοσιοποιήθηκε από το νέο καθεστώς των Ταλιμπάν την παραμονή της επαναλειτουργίας των ιδιωτικών πανεπιστημίων της χώρας.

Οι γυναίκες που είναι εγγεγραμμένες σ′ αυτά τα ιδρύματα θα πρέπει επίσης να βγαίνουν από το μάθημα πέντε λεπτά πρίν από τους φοιτητές και να παραμένουν σε αίθουσες αναμονής όσο οι τελευταίοι θα αποχωρούν από το κτίριο, διευκρίνιζεται στο διάταγμα αυτό που φέρει χθεσινή ημερομηνία (του Σαββάτου) και δημοσιεύεται από το υπουργείο Ανώτερης Εκπαίδευσης.

Τα πανεπιστήμια είναι υποχρεωμένα, από την πλευρά τους, «να προσλάβουν γυναίκες εκπαιδευτικούς για τις φοιτήτριες» ή να επιχειρήσουν να προσλάβουν «ηλικιωμένους άνδρες εκπαιδευτικούς», η ηθική των οποίων θα έχει περάσει από κόσκινο, αναφέρεται ακόμη στο διάταγμα αυτό.

Κατά την πρώτη διακυβέρνηση των Ταλιμπάν από το 1996 ως το 2001, η απαγόρευση των μικτών τάξεων είχε εμποδίσει σχεδόν όλες τις γυναίκες να σπουδάσουν. Οι γυναίκες ήταν τότε υποχρεωμένες να φορούν την μπούρκα, ένα μακρύ πέπλο που καλύπτει πλήρως το κεφάλι και το σώμα ενώ ένα δίχτυ κρύβει τα μάτια,

Η αμπάγια, την οποία θα πρέπει να φορούν οι φοιτήτριες των ιδιωτικών ιδρυμάτων, είναι ένα μεγάλο πέπλο που καλύπτει το σώμα. Το νικάμπ καλύπτει το πρόσωπο και αφήνει να φαίνονται τα μάτια.

Όσον αφορά τις μη μικτές τάξεις, «το πράγμα θα είναι περίπλοκο από πρακτική άποψη, δεν έχουμε αρκετές γυναίεκς εκπαιδευτικούς ούτε αρκετές αίθουσες για να χωρίσουμε τα κορίτσια» από τα αγόρια, υπογράμμισε μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας καθηγητής πανεπιστημίου που ζήτησε να μην κατονομαστεί.

«Όμως το γεγονός ότι επιτρέπουν στα κορίτσια να πάνε στο σχολείο και να πάνε στο πανεπιστήμιο είναι από μόνο του ένας σημαντικός και θετικός σταθμός», προσθέτει.

Πριν από την επιστροφή των Ταλιμπάν, οι αφγανές φοιτήτριες μπορούσαν να παρακολουθούν τα μαθήματα σε μικτές τάξεις και να παρακολουθουν επίσης σεμινάρια που διηύθυναν άνδρες.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Δημοφιλή