Εικόνες χάους και λεηλασίας στο Αφγανιστάν περιγράφει η έκθεσή της η μη κυβερνητική οργάνωση Human Rights Watch (HRW), με τους Ταλιμπάν να λεηλατούν και να πυρπολούν σπίτια στα βόρια της χώρας, ενώ οι ΗΠΑ ολοκληρώνουν την αποχώρησή τους από τη χώρα.
Σύμφωνα με την έκθεση Μαχητές των Ταλιμπάν έδιωξαν οικογένειες από τα σπίτια τους, τα λεηλάτησαν και τα πυρπόλησαν νωρίτερα αυτόν τον μήνα στο βόρειο τμήμα του Αφγανιστάν, κατά τα φαινόμενα σε αντίποινα επειδή οι κάτοικοι συνεργάζονταν με την κυβέρνηση στην Καμπούλ.
Οι «επιθέσεις αντιποίνων» έγιναν από αντάρτες που συμμετέχουν στην ευρείας κλίμακας έφοδο των Ταλιμπάν. Οι ισλαμιστές αντάρτες προελαύνουν και έχουν καταλάβει δεκάδες περιφέρειες σε όλο το Αφγανιστάν, κατά πληροφορίες πάνω από 150, ιδίως στην Κουντούζ και σε άλλες βόρειες επαρχίες, ανέφερε η ΜΚΟ.
«Η ηγεσία των Ταλιμπάν έχει τη δύναμη να σταματήσει αυτές τις καταχρήσεις από τις δυνάμεις τους αλλά δεν μοιάζει να έχει τη βούληση», σημείωσε η Πατρίσια Γκρόσμαν, αναπληρώτρια διευθύντρια του τμήματος της οργάνωσης για την Ασία.
Εκπρόσωπος των Ταλιμπάν δεν απάντησε αμέσως όταν του ζητήθηκε σχόλιο.
Τον περασμένο μήνα το κίνημα των ισλαμιστών κάλεσε μέσω Twitter τους «αξιωματικούς» του να προστατεύουν τη δημόσια περιουσία και να «συμπεριφέρονται καλά στους πολίτες».
Η HRW ανέφερε πως πήρε συνεντεύξεις τηλεφωνικά αυτόν τον μήνα από εκτοπισμένους κατοίκους της Μπαγ-ι-Σερκάτ, πόλης στην επαρχία Κουντούζ την οποία αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν περίπου 600 οικογένειες. Κάποιες διέφυγαν στην Ταλοκάν, άλλες στη Φαϊζαμπάντ.
Από την 21η ως την 25η Ιουνίου, σύμφωνα με τις μαρτυρίες που συγκέντρωσε η ΜΚΟ, οι Ταλιμπάν έδιναν στους κατοίκους δύο ώρες για να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και απειλούσαν όσους κατηγόρησαν πως υποστηρίζουν την αφγανική κυβέρνηση.
Μαχητές των Ταλιμπάν σκότωσαν δύο πολίτες, λεηλάτησαν και πυρπόλησαν τα εγκαταλελειμμένα σπίτια, σύμφωνα με τους κατοίκους.
«Βοηθήσαμε την κυβέρνηση κι αυτή μας εγκατέλειψε στα χέρια των Ταλιμπάν», είπε 24χρονη εκτοπισμένη, η οποία δεν κατονομάζεται στο κείμενο για την ασφάλειά της. «Έκαψαν τα σπίτια μας. Φοβόμαστε τόσο πολύ. Και οι δύο πλευρές μας εξαναγκάζουν να τους βοηθήσουμε. Είμαστε απλά φτωχοί άνθρωποι, δεν έχουμε καμία επιλογή».
Οι Ταλιμπάν έχουν εξαπολύσει την επίθεσή τους, δίνοντας την έμφαση στον βορρά, την ώρα που ο στρατός των ΗΠΑ ολοκληρώνει την αποχώρησή του από τη χώρα έπειτα από δύο δεκαετίες πολέμου. Οι Αμερικανοί εγκατέλειψαν την κυριότερη βάση τους, την Μπαγκράμ, νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.
Συνομιλίες των υπουργών Άμυνας ΗΠΑ - Τουρκίας για το αεροδρόμιο της Καμπούλ
Στο μεταξύ, ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ και ο αμερικανός ομόλογός του Λόιντ Όστιν έκαναν «εποικοδομητική και θετική» συζήτηση όσον αφορά το σχέδιο η Άγκυρα να αναλάβει τη λειτουργία και τη φρούρηση του αεροδρομίου της Καμπούλ, της πρωτεύουσας του Αφγανιστάν, μετά την αποχώρηση των στρατευμάτων του NATO.
Η Άγκυρα έχει προσφερθεί να αναλάβει τη λειτουργία και τη φύλαξη του αεροδρομίου μετά την αποχώρηση του NATO και είχε συνομιλίες με συμμάχους, κυρίως τις ΗΠΑ, για οικονομική, πολιτική και επιμελητειακή υποστήριξη. Η ασφάλεια του αεροδρομίου χαρακτηρίζεται κλειδί για τις επιχειρήσεις διπλωματικών αποστολών στο Αφγανιστάν μετά την αποχώρηση.
Το Τατζικιστάν ζητά βοήθεια για τη φύλαξη των συνόρων του
Η χαοτική αυτή κατάσταση επηρεάζει και την κυβέρνηση του Τατζικιστάν, που συνορεύει με το Αφγανιστάν, η οποία ζήτησε από τα μέλη οργανισμού υπό την ηγεσία της Ρωσίας να το βοηθήσουν στη φύλαξη των συνόρων της.
Πάνω από 1.000 Αφγανοί στρατιωτικοί πέρασαν τα σύνορα και κατέφυγαν στο έδαφος του Τατζικιστάν εν μέσω της προέλασης των ισλαμιστών ανταρτών του κινήματος των Ταλιμπάν.
Ο τατζίκος αντιπρόσωπος στην Οργάνωση του Συμφώνου Συλλογικής Ασφάλειας (Collective Security Treaty Organisation, CSTO) τόνισε απευθυνόμενος στη Ρωσία και άλλες πέντε χώρες, άλλοτε σοβιετικές δημοκρατίες, που την έχουν σχηματίσει, ότι η Ντουσαμπέ δεν μπορεί να αντιμετωπίσει την αστάθεια στα σύνορά της με το Αφγανιστάν χωρίς εξωτερική βοήθεια.
«Δοθείσης της τρέχουσας κατάστασης στην περιοχή, του πόσο απομακρυσμένες είναι και του πόσο ορεινή μορφολογία έχουν τμήματα των συνόρων με το Αφγανιστάν, η αντιμετώπιση της πρόκλησης με ίδια μέσα μοιάζει πολύ δύσκολη», εξήγησε ο Χάσαν Σουλτόνοφ, ο τατζίκος αντιπρόσωπος στην Οργάνωση, στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA.
Η δήλωση αυτή ακολουθεί την τοποθέτηση του ρώσου ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ ότι η Μόσχα είναι διατεθειμένη να αξιοποιήσει τη στρατιωτική βάση της στο Τατζικιστάν –μια από τις μεγαλύτερες που διαθέτει στο εξωτερικό– για να εγγυηθεί την ασφάλεια των συμμάχων της στην περιφέρεια.
«Παρακολουθούμε στενά τι συμβαίνει στο Αφγανιστάν, όπου η κατάσταση παρουσιάζει ταχεία επιδείνωσης με φόντο τη βιαστική έξοδο των αμερικανικών και των άλλων νατοϊκών στρατευμάτων», είπε ο κ. Λαβρόφ.
«Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης των δυνατοτήτων που μας δίνει η ρωσική στρατιωτική βάση στα σύνορα του Τατζικιστάν με το Αφγανιστάν, για να αποτρέψουμε τυχόν επιθετικές ορμές έναντι των συμμάχων μας», πρόσθεσε ο επικεφαλής της διπλωματίας της Ρωσίας.
Το Τατζικιστάν υποδέχθηκε πάνω από 1.000 πρόσφυγες
Το Τατζικιστάν υποδέχθηκε πάνω από 1.000 πρόσφυγες, άμαχους που έφυγαν για να σωθούν από τη βία στην επαρχία Μπανταχσάν του Αφγανιστάν, ανακοίνωσαν οι τοπικές αρχές στην επαρχία Γκόρνο-Μπανταχσάν χθες Τετάρτη.
Πρόκειται για την πρώτη επίσημη ανακοίνωση από τις αρχές του Τατζικιστάν που επιβεβαιώνει ότι οι συγκρούσεις ανάμεσα στα κυβερνητικά στρατεύματα και τους ισλαμιστές αντάρτες Ταλιμπάν προκαλεί έξοδο των αμάχων από την περιοχή.
Οι πρόσφυγες, κυρίως γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένοι, έχουν εγκατασταθεί σε «ασφαλείς τοποθεσίες», σύμφωνα με την ανακοίνωση των τοπικών αρχών. Γίνονται επαφές με υπηρεσίες του ΟΗΕ και με την οργάνωση υγειονομικής βοήθειας Aga Khan Health Services, η οποία έχει έδρα τη Γαλλία, για να τους προσφερθούν τρόφιμα και περίθαλψη.