Αφγανιστάν: Στο υψηλότερο επίπεδο ο αριθμός των νεκρών αμάχων που σκοτώθηκαν το 2017

Την ανησυχία του εκφράζει ο ΟΗΕ
Omar Sobhani / Reuters

Σχεδόν 2.300 άμαχοι σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν σε επιθέσεις που διαπράχθηκαν στο Αφγανιστάν από ισλαμιστές και τζιχαντιστές το 2017, αριθμός που αποτελεί τον βαρύτερο απολογισμό που έχουν προκαλέσει ποτέ μέσα σ′ έναν χρόνο, γνωστοποίησε σήμερα ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών.

57 επιθέσεις βομβιστών-καμικάζι και ενέργειες που πήραν άλλες μορφές στοίχισαν τη ζωή σε 605 άμαχους και τραυμάτισαν άλλους 1.690 (+17% σε ετήσια βάση), κάτι που σημαίνει ότι μαζί με τις νάρκες και άλλους εκρηκτικούς μηχανισμούς οι ενέργειες αυτές μετατράπηκαν στην κυριότερη αιτία θανάτων και τραυματισμών στη σύρραξη, προκαλώντας περισσότερα θύματα από ό,τι οι χερσαίες μάχες, ανέφερε η Αποστολή Αρωγής των Ηνωμένων Εθνών στο Αφγανιστάν (UNAMA) στην ετήσια έκθεσή της για τα θύματα μεταξύ των αμάχων.

«Η τάση αυτή επιβεβαιώθηκε ήδη το 2018», σημείωσε απευθυνόμενος σε δημοσιογράφους ο ειδικός αντιπρόσωπος του ΟΗΕ Τανταμίτσι Γιαμαμότο, υπενθυμίζοντας ότι στις τρεις μεγάλες επιθέσεις στην Καμπούλ και αυτή εναντίον των γραφείων της μη κυβερνητικής οργάνωσης Σώστε τα Παιδιά (Save the Children) στην Τζαλαλάμπαντ (ανατολικά) σκοτώθηκαν πάνω από 130 άνθρωποι και άλλοι 250 τραυματίστηκαν μέσα σε δέκα ημέρες στα τέλη Ιανουαρίου.

Για τέταρτη συναπτή χρονιά, ο συνολικός ετήσιος απολογισμός των 3.438 νεκρών και των 7.015 των τραυματιών ξεπέρασε το φράγμα των 10.000 θυμάτων –10.453 το 2017– μολονότι ήταν μειωμένος κατά 9% εν συγκρίσει με το 2016, κυρίως λόγω της ύφεσης των εχθροπραξιών μεταξύ ανταρτών και των κυβερνητικών δυνάμεων.

Οι πιο περίπλοκες ενέργειες (εκρήξεις βομβών που ακολουθήθηκαν από εφόδους ενόπλων) προκάλεσαν το 22% του συνόλου των θυμάτων. Επρόκειτο για «τον πιο βαρύ απολογισμό που έχει καταγραφεί μέσα σε μόλις μια χρονιά (από αυτόν τον τύπο ενεργειών) αφότου η UNAMA άρχισε να καταγράφει τον αριθμό των θυμάτων μεταξύ των αμάχων στην αφγανική σύρραξη το 2009», επέμεινε ο ΟΗΕ.

«Κόσμος σκοτώνεται ενώ επιδίδεται στις καθημερινές του δραστηριότητες: ενώ μετακινείται με λεωφορεία, ενώ προσεύχεται στα τεμένη, ή απλούστατα επειδή πέρναγε μπροστά από ένα κτίριο που έγινε στόχος», επισήμανε ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα Ζέιντ Ράαντ Αλ Χουσέιν.

Ο ΟΗΕ εξέφρασε ιδιαίτερη ανησυχία για την αύξηση των επιθέσεων εναντίον ειδικά των μελών θρησκευτικών μειονοτήτων, κυρίως των σιιτών και των τεμενών τους, πρωτίστως στην Καμπούλ και στη Χεράτ (δυτικά), την ευθύνη για τις οποίες ανέλαβε η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ).

«Το πιο ανησυχητικό είναι η αύξηση των επιθέσεων που γίνονται αδιακρίτως σε πυκνοκατοικημένες περιοχές», τονίζουν οι συγγραφείς της έκθεσης, πάνω απ′ όλα στην Καμπούλ, όπου καταγράφηκε το 16% του συνόλου των θυμάτων το 2017.

Ο ΟΗΕ επιρρίπτει την ευθύνη για περίπου τα δύο τρίτα των θυμάτων (65%) στους αντάρτες (το 42% στους Ταλιμπάν, 10% στο ΙΚ, 13% σε δράστες που δεν είναι σαφές ποιοι ήταν), για το 13% των θυμάτων στις κυβερνητικές δυνάμεις και για το 2% στις ξένες δυνάμεις.

Με την αύξηση των αεροπορικών επιδρομών το 2017, τόσο των αφγανικών όσο και των αμερικανικών, εναντίον των Ταλιμπάν και εναντίον του ΙΚ, τα θύματα βομβαρδισμών που έγιναν κατά λάθος αυξήθηκαν κατά 7% από το 2016, στους 295 νεκρούς και τους 336 τραυματίες· επρόκειτο για τον «πιο βαρύ απολογισμό των αεροπορικών επιχειρήσεων από το 2009».

Σύμφωνα με την Αποστολή Αρωγής του ΟΗΕ, οι περισσότεροι θάνατοι οφείλονταν στις επιδρομές των αμερικανικών δυνάμεων, των μόνων που συνεχίζουν να εξαπολύουν επιδρομές αυτού του είδους μεταξύ των χωρών της διεθνούς αποστολής: παρά τη μείωση του αριθμού των εξόδων αεροσκαφών (25 την εβδομάδα, κατά μέσο όρο, έναντι 40 των αφγανών χειριστών), τα αμερικανικά πλήγματα είχαν αποτέλεσμα να σκοτωθούν 154 άμαχοι και να τραυματιστούν άλλοι 92 σε 49 επιχειρήσεις.

Ο αριθμός των γυναικών (+22%) και των παιδιών (+33%) που σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν σε αυτές τις επιδρομές κατέγραψε ιδιαίτερη αύξηση, μολονότι «ο λόγος ανάμεσα στον αριθμό των εξόδων και στον αριθμό των θυμάτων υποδεικνύει βελτίωση των διαδικασιών», εκτίμησε ο ΟΗΕ.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Δημοφιλή