Οι αρχές στο Αφγανιστάν τερμάτισαν τις έρευνες για επιζώντες από τον ισχυρό σεισμό 6,1 βαθμών που σημειώθηκε τις πρώτες ώρες της Τετάρτης, ο οποίος στοίχισε τη ζωή σε 1.000 ανθρώπους, δήλωσε σήμερα υψηλόβαθμος αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι οι προμήθειες φαρμάκων και άλλης κρίσιμης βοήθειας είναι ανεπαρκείς.
Περίπου 2.000 άνθρωποι τραυματίστηκαν και 10.000 σπίτια καταστράφηκαν εν μέρει ή τελείως από τον σεισμό που σημειώθηκε σε απομακρυσμένη περιοχή της χώρας κοντά στα σύνορα με το Πακιστάν, πρόσθεσε σε δηλώσεις που έκανε στο Reuters ο Μοχάμαντ Νασίμ Χακάνι, ο οποίος είναι εκπρόσωπος του υπουργείου διαχείρισης Καταστροφών.
«Η επιχείρηση ερευνών τελείωσε, 1.000 είναι νεκροί και οι τραυματίες είναι περίπου 2.000, και χωρίζονται σε αυτούς που είναι σοβαρά τραυματισμένοι και αυτούς που φέρουν επιφανειακά τραύματα», σημείωσε.
Ο Χακάνι δεν διευκρίνισε τους λόγους, για τους οποίους σταμάτησαν οι έρευνες για επιζώντες, έπειτα από περίπου 48 ώρες από τον σεισμό. Επιζώντες έχουν ανασυρθεί από συντρίμμια, πολύ περισσότερες ώρες έπειτα από σεισμούς.
Ο συγκεκριμένος σεισμός, 6,1 ρίχτερ σημειώθηκε περίπου 160 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Καμπούλ, σε άνυδρη, ορεινή περιοχή, στην οποία υπάρχουν μικροί οικισμοί και η οποία έχει συχνά βρεθεί στο επίκεντρο της σύγκρουσης για δεκαετίες στο Αφγανιστάν.
Το ανεπαρκές δίκτυο επικοινωνίας και η έλλειψη κατάλληλου οδικού δικτύου εμποδίζουν τις προσπάθειες διάσωσης στη χώρα.
Ο Χακάνι υπογράμμισε ότι το Αφγανιστάν δεν διαθέτει επαρκείς στοιχειώδεις προμήθειες για την περίθαλψη των τραυματιών.
«Το υπουργείο Υγείας δεν έχει αρκετά φάρμακα, χρειαζόμαστε ιατρική βοήθεια και άλλα χρειώδη, διότι πρόκειται για μεγάλη καταστροφή», σημείωσε.
Οι ανοιχτές πληγές του Αφγανιστάν
Όλα αυτά συμβαίνουν ενόσω το Αφγανιστάν αγωνίζεται να αντιμετωπίσει την πρωτοφανή ανθρωπιστική κρίση που επιδεινώθηκε μετά την εκ νέου κατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν, τον Αύγουστο του 2021.
Η επιχείρηση διάσωσης των πληγέντων θα είναι μια μεγάλη δοκιμασία για το σκληροπυρηνικό ισλαμιστικό κίνημα των Ταλιμπάν, το οποίο ανέλαβε τα ηνία της χώρας όταν οι διεθνείς δυνάμεις υπό τις ΗΠΑ αποχώρησαν έπειτα από 20 χρόνια πολέμου.
Η χώρα αυτή έχει έκτοτε απομονωθεί σε μεγάλο βαθμό και αποκοπεί από μεγάλο μέρος της διεθνούς βοήθειας λόγω κυρώσεων.
Η Ιαπωνία, η Νότια Κορέα, η Ταϊβάν και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ανακοίνωσαν χθες, Πέμπτη, ότι προγραμματίζουν να στείλουν βοήθεια στο Αφγανιστάν, ενώ προμήθειες από το γειτονικό Πακιστάν έχουν ήδη διασχίσει τα σύνορα.
Η Ινδία, παρά την τεταμένη σχέση με τους ταλιμπάν, ανακοίνωσε ότι έχει αποστείλει 27 τόνους προμηθειών με δύο πτήσεις, οι οποίες θα παραδοθούν σε διεθνείς υπηρεσίες αρωγής.
Σεισμική δραστηριότητα υπάρχει σε μεγάλα τμήματα της νότιας Ασίας, όπου συναντώνται δύο τεκτονικές πλάκες, η ευρασιατική και η ινδική.
Το 2015 σεισμός σε απομακρυσμένες περιοχές του βορειοανατολικού τμήματος του Αφγανιστάν στοίχισε τη ζωή σε εκατοντάδες ανθρώπους στη χώρα αυτή και σε κοντινές περιοχές στο βόρειο Πακιστάν.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/Reuters