Αιφνιδιαστική επίσκεψη του Ιάπωνα πρωθυπουργού Φουμίο Κισίντα στο Κίεβο

Συνάντηση με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
via Associated Press

Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Φουμίο Κισίντα βρίσκεται καθ’ οδόν προς το Κίεβο για επίσημη επίσκεψη η οποία δεν είχε ανακοινωθεί εκ των προτέρων και θα συναντηθεί εντός της ημέρας με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών στο Τόκιο επιβεβαιώνοντας δημοσιεύματα του ιαπωνικού Τύπου.

Ο κ. Κισίντα θα «εκφράσει στον πρόεδρο Ζελένσκι τον σεβασμό του για το θάρρος και την επιμονή του ουκρανικού λαού που υπερασπίζεται την πατρίδα του υπό τη διοίκησή του, καθώς και την αλληλεγγύη και την ακλόνητη υποστήριξη της Ιαπωνίας και της G7», της οποίας η ασιατική χώρα είναι οικοδέσποινα φέτος, διευκρίνισε η ιαπωνική διπλωματία στο δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε.

Ο Φουμίο Κισίντα ήταν μέχρι σήμερα ο μόνος αρχηγός κυβέρνησης ή κράτους της ομάδας των επτά πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικά χωρών του κόσμου που δεν είχε πάει στο Κίεβο από την έναρξη της εισβολής του ρωσικού στρατού στην Ουκρανία, τον Φεβρουάριο του 2022. Είχε λάβει επανειλημμένα προσκλήσεις να επισκεφθεί την ουκρανική πρωτεύουσα.

Τον Φεβρουάριο, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έκανε επίσης επίσκεψη που δεν είχε ανακοινωθεί εκ των προτέρων στο Κίεβο.

Η ιαπωνική δημόσια τηλεόραση NHK εξήγησε πως συνεργείο της στην Πολωνία τράβηξε πλάνα με το αυτοκίνητο που μετέφερε τον Ιάπωνα πρωθυπουργό στην πόλη Ψέμισλ, από όπου παίρνουν συχνά ξένοι αξιωματούχοι τρένα για την Ουκρανία.

«Η οχηματοπομπή μπήκε στον σταθμό της Ψέμισλ και στάθμευσε μπροστά σε κόμβο που χρησιμοποιούν διεθνείς σιδηροδρομικοί συρμοί που κατευθύνονται στην Ουκρανία. Ο πρωθυπουργός Κισίντα κατέβηκε από το πρώτο αυτοκίνητο της οχηματοπομπής και επιβιβάστηκε στο πρώτο βαγόνι του συρμού», διευκρίνισε.

Κατά το NHK, ο συρμός αναχώρησε στη 01:30 (τοπική ώρα· στις 02:30 ώρα Ελλάδας). Ο κ. Κισίντα είχε πει επανειλημμένα πως το ταξίδι βρισκόταν «υπό μελέτη».

Ιαπωνικές κυβερνητικές πηγές εξηγούσα σε ΜΜΕ πως υπήρχαν ανησυχίες για την ασφάλειά του και για τις περίπλοκες διευθετήσεις που χρειάζονταν.

Ο Φουμίο Κισίντα είναι ο πρώτος Ιάπωνας πρωθυπουργός που θα επισκεφθεί εμπόλεμη ζώνη μετά το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Η επίσκεψή του καταγράφεται τη στιγμή που ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ βρίσκεται στη Μόσχα, για συνομιλίες με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν, με τον πόλεμο στην Ουκρανία στο επίκεντρο.

Το Τόκιο, ευθυγραμμιζόμενο με τις χώρες της Δύσης, επέβαλε οικονομικές κυρώσεις στη Μόσχα και προσέφερε βοήθεια στο Κίεβο. Τον Φεβρουάριο ανακοίνωσε νέο πακέτο βοήθειας στην Ουκρανία, αξίας 5,1 δισ. ευρώ.

Έχει επίσης στείλει αμυντικό εξοπλισμό, ενώ έχει προτείνει να αναλάβει τη φιλοξενία κάποιων προσφύγων. Ωστόσο, δεν στέλνει στρατιωτική βοήθεια, καθώς το Σύνταγμα της χώρας, που καταρτίστηκε μετά την ήττα του ιαπωνικού αυτοκρατορικού στρατού στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, υποχρεώνει την Ιαπωνία να αφιερώνει τις στρατιωτικές της δυνατότητες στην εθνική άμυνα και μόνο.

Ο καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς προεξόφλησε τη Δευτέρα ότι ο πόλεμος δεν θα τελειώσει σύντομα.

«Πρέπει να προετοιμαστούμε για το ενδεχόμενο να διαρκέσει πολύ καιρό», τόνισε ο κ. Σολτς κατά τη διάρκεια εκδήλωσης που οργάνωσε η εφημερίδα Rheinische Post στο Ντίσελντορφ.

«Ακόμη κι αφού τελειώσει ο πόλεμος, δεν θα γίνουν ξανά όλα φυσιολογικά αμέσως. Αλλά δεν πρέπει να σταματήσουμε τις προσπάθειές μας για να εγγυηθούμε πως ο πόλεμος θα τελειώσει», συμπλήρωσε ο ομοσπονδιακός καγκελάριος.

Είπε ακόμη πως δεν πιστεύει στην ιδέα της ανατροπής ηγετών όπως ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν διά της βίας από το εξωτερικό. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν —είπε ο κ. Σολτς— τον διαβεβαίωσε πως δεν επιδιώκει κάτι τέτοιο.

«Υποστηρίζω τον Αμερικανό πρόεδρο σε αυτό», ανέφερε ο καγκελάριος.

Δεν είναι δυνατόν να υπαγορεύσει η Ρωσία τους όρους για την ειρήνη στη χώρα όπου εισέβαλε, πρόσθεσε ο κ. Σολτς. «Η Ουκρανία πρέπει να είναι σε θέση να υπερασπιστεί την ακεραιότητα και την ανεξαρτησία της».

Ο πρόεδρος Ζελένσκι εξέφρασε ικανοποίηση για τη νέα στρατιωτική βοήθεια που ανακοίνωσαν πως θα προσφέρουν στη χώρα του η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι ΗΠΑ.

«Προβλέπονται ταχείες παραδόσεις και παραγωγή πυρομαχικών», διαβεβαίωσε ο κ. Ζελένσκι στο καθημερινό μαγνητοσκοπημένο διάγγελμά του χθες το βράδυ. Πρόκειται για «στρατηγικό βήμα», πρόσθεσε.

Η ΕΕ ανακοίνωσε χθες Δευτέρα πως θα δαπανήσει 2 δισεκατομμύρια ευρώ για να εφοδιάσει την Ουκρανία με 1 εκατομμύριο οβίδες για το πυροβολικό τους επόμενους δώδεκα μήνες. Οι ΗΠΑ, από την πλευρά τους, παρουσίασαν νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας για να προσφερθούν στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις πυρομαχικά και νέα όπλα.

«Αυτό ενισχύει την πεποίθηση πως είμαστε ενωμένοι κι ότι η πορεία προς τη νίκη επί του κράτους τρομοκράτη είναι ασταμάτητη», σύμφωνα με τον κ. Ζελένσκι, που προηγουμένως χθες επικοινώνησε με Ευρωπαίους ηγέτες για να τους ευχαριστήσει προσωπικά.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP- dpa

Δημοφιλή