Αινιγματικά ανθρωποειδή όντα «είδε» μια ΑΙ στις Γραμμές της Νάζκα

Βρέθηκαν 303 νέα γεωγλυφικά στην έρημο της Νάσκα στο Περού
Thomas Pollin via Getty Images

Επιστήμονες ανακάλυψαν πάνω από 300 γεωγλυφικά των διάσημων Γραμμών της Νάζκα στο Περού, περιλαμβανομένων αλλόκοτων ανθρωποειδών όντων, κομμένων κεφαλιών, πιθανών απεικονίσεων τελετών και μιας φάλαινας όρκα οπλισμένης με μαχαίρι.

Όπως σημειώνεται σε σχετικό δημοσίευμα του Live Science, η ανακάλυψή τους έγινε μέσα σε έξι μήνες με τη βοήθεια Τεχνητής Νοημοσύνης (ΑΙ) και σχεδόν διπλασιάζει τον αριθμό των γνωστών γεωγλυφικών στην περιοχή.

Υπενθυμίζεται πως οι Γραμμές της Νάζκα είναι μεγάλα γεωγλυφικά χαραγμένα σε μια έκταση 440 τετραγωνικών χιλιομέτρων στην έρημο Νάσκα του Περού. Θεωρείται ότι δημιουργήθηκαν μεταξύ του 200 πΧ και του 500 μΧ από τον πολιτισμό των Νάζκα (πριν τους Ίνκα), οι οποίοι απομάκρυναν το άνω στρώμα των κοκκινωπών χαλικιών της ερήμου για να αποκαλύψουν πιο ανοιχτόχρωμα σχήματα/ γραμμές, χαράσσοντας έτσι τα σχέδια. Το γεγονός ότι είναι ορατά μόνο από μεγάλο ύψος έχει δώσει στις Γραμμές της Νάζκα μια ιδιαίτερη θέση στις θεωρίες περί αρχαίων αστροναυτών- «επισκεπτών από τα άστρα» που ήρθαν σε επαφή με τους ντόπιους της περιοχής.

Ερευνητές είχαν ανακαλύψει ήδη περίπου 430 έργα από τότε που πρωτοεντοπίστηκαν τα γεωγλυφικά, από επιβάτες αεροπλάνων τη δεκαετία του 1920. Τα περισσότερα από αυτά ταυτοποιήθηκαν τα τελευταία 20 χρόνια, χάρη στις εξελίξεις στη δορυφορική τεχνολογία- ωστόσο ο ρυθμός με τον οποίο ανακαλύπτονται νέες γραμμές επιβραδύνεται και εκτιμάται πως αυτά που απομένουν είναι απλώς πολύ αχνά για να εντοπιστούν εύκολα από το ανθρώπινο μάτι.

Στο πλαίσιο της νέας μελέτης, που δημοσιεύτηκε τη Δευτέρα στο PNAS, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ένα μοντέλο Τεχνητής Νοημοσύνης (ΑΙ) που εκπαιδεύτηκε έτσι ώστε να εντοπίζει τα αχνά περιγράμματα των γεωγλυφικών ώστε να αναζητήσει σχήματα σε εικόνες δορυφόρων από την έρημο. Το μοντέλο ΑΙ, που μπορεί να διακρίνει τις γραμμές 20 φορές ταχύτερα από ό,τι ο άνθρωπος, δημιούργησε μια λίστα υποψηφίων Γραμμών της Νάζκα για διερεύνηση, ακόμα και σε μέρη όπου δεν είχαν εντοπιστεί ως τώρα.

Μεταξύ του Σεπτεμβρίου του 2022 και του Φεβρουαρίου του 2023 ερευνητές επισκέφθηκαν κάποιους από αυτούς τους χώρους και ήταν σε θέση να επιβεβαιώσουν ότι 303 εξ αυτών ήταν στα αλήθεια γεωγλυφικά.

Μεταξύ των σχεδίων υπάρχουν αλλόκοτες ανθρωποειδείς μορφές, «κομμένα κεφάλια», οικόσιτα ζώα, ψάρια, πουλιά, γάτες, μία πιθανή απεικόνιση τελετής και αλληλεπιδράσεις μεταξύ ανθρώπων και ζώων, όπως έγραψαν οι ερευνητές. Το πιο περίεργο σχέδιο ήταν αυτό μιας 22 μέτρων φάλαινας- όρκα που κρατά ένα μαχαίρι.

Μεταξύ άλλων, η νέα μελέτη βοηθά στην εξακρίβωση σημαντικών διαφορών μεταξύ των δύο κυρίων τύπων γεωγλυφικών: Ανάγλυφων που είναι μικρότερα και πιο πολύπλοκα/ περίτεχνα και γεωγλυφικά με μεγάλες ευθείες γραμμές, που καλύπτουν μεγαλύτερες εκτάσεις.

Η έρευνα έδειξε επίσης πως η πλειονότητα των γνωστών γεωγλυφικών- ανάγλυφων (82%) απεικονίζουν ανθρώπους ή εξημερωμένα ζώα, ενώ τα πιο γραμμικά στο 64% των περιπτώσεων απεικονίζουν άγρια ζώα, όπως πουλιά και φάλαινες. Επίσης διαπιστώθηκε πως τα γεωγλυφικά- ανάγλυφα ήταν πιο κοντά σε διαδρομές που έβλεπαν χρήση για πολλά χρόνια, κάτι που υποδεικνύει πως προορίζονταν να γίνονται αντιληπτά από τους περαστικούς, ανά τα άλλα ήταν μάλλον για τελετουργικούς σκοπούς σε επίπεδο κοινοτήτων.

Δημοφιλή