Αίτημα στη Βουλγαρία για τακτική παροχή νερού από τον ποταμό Άρδα

Μετά τη λήξη της συμφωνίας αποζημιώσεων για τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Τι απαντά ο Βούλγαρος Υπουργός Περιβάλλοντος και Υδάτων.
Ο Βούλγαρος υπουργός Περιβάλλοντος και Υδάτων Manol Genov (δεξιά) συναντάται με τον Έλληνα πρέσβη στη Σόφια Αλέξιο Μάριο Λυμπερόπουλο. Σόφια, 7 Φεβρουαρίου 2025
Ο Βούλγαρος υπουργός Περιβάλλοντος και Υδάτων Manol Genov (δεξιά) συναντάται με τον Έλληνα πρέσβη στη Σόφια Αλέξιο Μάριο Λυμπερόπουλο. Σόφια, 7 Φεβρουαρίου 2025
Ministry of Environment and Water

Σε συνάντηση που είχε την Παρασκευή με τον Βούλγαρο Υπουργό Περιβάλλοντος και Υδάτων Mανόλ Γκενόφ, ο Έλληνας πρέσβης στη Σόφια Αλέξιος Μάριος Λυμπερόπουλος ζήτησε τακτικές προμήθειες νερού από τον ποταμό Άρδα προς την Ελλάδα, καθώς έληξη μια συμφωνία 60 ετών μεταξύ των δύο χωρών, αναφέρει το βουλγαρικό υπουργείο σε δελτίο τύπου.

Ο Γκενόφ απάντησε ότι, για το ερχόμενο καλοκαίρι, το ζήτημα μπορεί να αντιμετωπιστεί με την υπογραφή προσωρινής εμπορικής συμφωνίας, με το βουλγαρικό υπουργείο Εξωτερικών να διαδραματίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στη διαδικασία, σημειώνει το βουλγαρικό πρακτορείο ειδήσεων (BTA).

Reuters: Οι Έλληνες αγρότες φοβούνται για τις καλλιέργειές τους καθώς λήγει η συμφωνία για το νερό με τη Βουλγαρία

Στις 31 Ιανουαρίου, το Reuters ανέφερε ότι οι Έλληνες αγρότες φοβόντουσαν ότι οι προμήθειες νερού από τη γειτονική Βουλγαρία, ζωτικής σημασίας για τις καλλιέργειες των οικογενειών τους επί δεκαετίες, θα στέρευαν το ερχόμενο καλοκαίρι. Από το 1964, το νερό από τα βουνά της Βουλγαρίας ρέει ελεύθερα κατά μήκος του ποταμού Άρδα σε 50.000 στρέμματα (20.000 εκτάρια) της πεδιάδας του Έβρου στην Ελλάδα, στο πλαίσιο μιας συμφωνίας αποζημιώσεων του Β′ Παγκοσμίου Πολέμου μεταξύ των δύο χωρών. Αλλά η συμφωνία έληξε τον περασμένο Ιούλιο και δεν είναι σαφές αν θα ανανεωθεί, καθώς η Βουλγαρία αξιολογεί τις δικές της ανάγκες σε νερό, αναφέρει το Reuters.

Ο Γκενόφ και ο Λυμπερόπουλος συζήτησαν θέματα διμερούς και περιφερειακής συνεργασίας με έμφαση στην περιβαλλοντική ασφάλεια και σε έργα κοινού ενδιαφέροντος. Ο υπουργός δήλωσε ότι οι σχέσεις της Βουλγαρίας με την Ελλάδα, ως κράτη μέλη της ΕΕ και σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ, αποτελούν έναν άξονα σταθερότητας και κοινών αξιών σε ένα δύσκολο περιφερειακό πλαίσιο.

Δημοφιλή