Ουρές σχηματίζονται καθημερινά νωρίς το πρωί έξω από την ρωσική πρεσβεία στην πρωτεύουσα της Αιθιοπίας Αντίς Αμπέμπα. Παρασυρμένοι από τις φήμες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, νέοι και ηλικιωμένοι, πολλοί με τα απολυτήρια στρατού στο χέρι, έφθασαν εκεί με την ελπίδα να πολεμήσουν για τη Ρωσία στην Ουκρανία.
Αρχικά υπήρχαν ελάχιστοι εθελοντές, αλλά μέσα σε δύο εβδομάδες έγιναν δεκάδες, δήλωσαν στο Reuters δύο κάτοικοι της περιοχής στην οποία βρίσκεται η πρεσβεία.
Προχθές Τρίτη, οι δημοσιογράφοι του Reuters είδαν έξω από την πρεσβεία μερικές εκατοντάδες ανδρών και Αιθίοπες φρουρούς ασφαλείας. Οι φρουροί κατέγραφαν τα ονόματά τους και ζητούσαν αποδεικτικά στοιχεία ότι έχουν κάνει την στρατιωτική τους θητεία.
Δεν υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία που να συνηγορούν ότι κάποιοι Αιθίοπες έχουν σταλεί στην Ουκρανία, ούτε είναι σαφές αν θα σταλούν.
Ένας άνδρας που βγήκε από την πρεσβεία και απευθύνθηκε στους εθελοντές στα ρωσικά μέσω διερμηνέα, δήλωσε ότι η Ρωσία αυτή τη στιγμή έχει επαρκείς δυνάμεις, αλλά θα τους ειδοποιήσουν όταν τους χρειαστούν.
Η ρωσική πρεσβεία δεν απάντησε σε ερωτήσεις του Reuters σχετικά με την ταυτότητα του άνδρα ή αν η Ρωσία στέλνει εθελοντές από την Αιθιοπία στην Ουκρανία. Αργότερα την Τρίτη εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία ανέφερε ότι δεν στρατολογεί μαχητές και ότι οι Αιθίοπες που εμφανίστηκαν έξω από την πρεσβεία ήταν άτομα που εξέφραζαν την «αλληλεγγύη και υποστήριξή τους προς τη Ρωσική Ομοσπονδία».
Το υπουργείο Εξωτερικών της Αιθιοπίας εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη ρωσική δήλωση που, όπως είπε, «διαψεύδει τις αβάσιμες αναφορές για στρατολόγηση στις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις», αλλά δεν απάντησε σε ερωτήσεις του Reuters. Ούτε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών απάντησε.
Η πρεσβεία της Ουκρανίας στην Αντίς Αμπέμπα παρέπεμψε το Reuters στις αιθιοπικές αρχές.
Η Αιθιοπία έχει καλέσει όλες τις εμπόλεμες πλευρές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και δεν ψήφισε το ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ που καταδικάζει την εισβολή στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, την οποία η Ρωσία αποκαλεί «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» για την αποστρατιωτικοποίηση της Ουκρανίας.
Ωστόσο πολλοί στην Αιθιοπία έχουν εκφράσει την αλληλεγγύη τους προς τη Ρωσία, η οποία έχει στενές σχέσεις με τη χώρα αυτή στο Κέρας της Αφρικής από την περίοδο της σοβιετικής εποχής.
Οι φήμες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι δίνονται αμοιβές 2.000 δολαρίων και προσφέρεται η δυνατότητα εργασίας στην Ρωσία μετά τον πόλεμο προσέλκυσαν μερικούς από αυτούς που στέκονται στην ουρά. Πολλές περιοχές της Αιθιοπίας μαστίζονται από συγκρούσεις και ο ετήσιος πληθωρισμός κυμαίνεται περίπου στο 30%.
«Θέλω να υποστηρίξω την κυβέρνηση της Ρωσίας και, σε αντάλλαγμα, μόλις φύγω, θα έχω οφέλη» δήλωσε στο Reuters ο Λέτα Κίμπρου έξω από την ρωσική πρεσβεία, όπου επέστρεψε την Τρίτη για να τσεκάρει την εξέλιξη που είχε η αίτησή του.
«Η ζωή στην Αιθιοπία γίνεται δύσκολη», δήλωσε ένας 30χρονος υπαίθριος πωλητής, ο οποίος είπε ότι παραιτήθηκε από τον αιθιοπικό στρατό το 2018 και τώρα πουλάει ρούχα και κινητά τηλέφωνα. «Αυτό που θέλω είναι να ζήσω στην Ευρώπη».
Ο Λέτα είπε ότι έχει ακούσει, από φίλους του που έχουν εγγραφεί στους καταλόγους των εθελοντών πριν από αυτόν, ότι δίνουν περίπου 2.000 δολάρια. Δύο άλλοι που στεκόντουσαν στις ουρές αυτήν την εβδομάδα δήλωσαν ότι έχουν δει αναρτήσεις στο Facebook που έλεγαν ότι η πρεσβεία κάνει στρατολόγηση.
Το Reuters δεν ήταν σε θέση να βρει οποιεσδήποτε αναρτήσεις σχετικές με το θέμα από επίσημες πηγές ή να επιβεβαιώσει τέτοιου είδους προσφορές.
Οι φήμες επακολούθησαν μετά την είδηση που μεταδόθηκε τον Μάρτιο ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έδωσε το πράσινο φως για να αναπτυχθούν στον πλευρό των μαχητών που υποστηρίζονται από την Ρωσία περισσότεροι από 16.000 εθελοντές από τη Μέση Ανατολή για να πολεμήσουν στην Ουκρανία, αν και το Reuters δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει αν κάποιοι από αυτούς έχουν σταλεί εκεί.
«Ο λόγος που θέλω να πάω στην Ρωσία δεν είναι να πολεμήσω την Ουκρανία, αλλά επειδή δεν έχω κάποιος όφελος απ’ τη χώρα μου» δήλωσε ο Μπίνιαμ Γουολτετσαντίκ, ένας 40χρονος φρουρός ασφαλείας που υπηρέτησε στον πόλεμο του 1998-2000 της Αιθιοπίας με την Ερυθραία.
«Θα προτιμούσα να ήμουν πολίτης μιας διαφορετικής χώρας», είπε ο Μπίνιαμ.
Μέχρι αργά την Τετάρτη, όταν εμφανίσθηκε ο Μπίνιαμ, ο αριθμός των εθελοντών έξω από τη ρωσική πρεσβεία είχε μειωθεί περίπου στους 20. Ένας φρουρός ασφαλείας του είπε ότι η πρεσβεία δεν δέχεται πλέον εγγραφές.