Αιθιοπία: Τουλάχιστον 239 νεκροί στις διαδηλώσεις για το φόνο καλλιτέχνη της εθνότητας Ορόμο

Τα χειρότερα επεισόδια βίας που έχουν σημειωθεί στη χώρα μετά την άνοδο στην εξουσία του πρωθυπουργού Άμπι Άχμεντ το 2018.
ANWAR AMRO via Getty Images

Τουλάχιστον 239 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στις διαδηλώσεις και τις ταραχές που ξέσπασαν την περασμένη εβδομάδα στην Αιθιοπία μετά τον φόνο ενός δημοφιλούς τραγουδιστή της εθνότητας Ορόμο, σύμφωνα με καταμέτρηση που στηρίχθηκε σε στοιχεία της αστυνομίας.

«Λόγω των ταραχών που συγκλόνισαν την περιοχή, 9 αστυνομικοί, 5 μέλη πολιτοφυλακών και 215 άμαχοι έχασαν τη ζωή τους», ανακοίνωσε σήμερα στην κρατική τηλεόραση ο αρχηγός της αστυνομίας της περιοχής Ορόμια Μουστάφα Κεντίρ. Η αστυνομία της Αντίς Αμπέμπα είχε προηγουμένως ανακοινώσει ότι 10 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων 2 αστυνομικοί, είχαν χάσει τη ζωή τους στην πρωτεύουσα.

Η Αντίς Αμπέμπα και η περιοχή Ορόμια που την περιβάλλει συγκλονίστηκαν την περασμένη εβδομάδα από τα χειρότερα επεισόδια βίας που έχουν σημειωθεί στη χώρα μετά την άνοδο στην εξουσία του πρωθυπουργού Άμπι Άχμεντ το 2018, ο οποίος είναι επίσης μέλος της φυλής Ορόμο.

Τα βίαια αυτά επεισόδια πυροδοτήθηκαν από τον φόνο του δημοφιλούς, στρατευμένου μουσικού Χακαλού Χουντίσα, που ανήκε στη φυλή Ορόμο, από αγνώστους στις 29 Ιουνίου στην πρωτεύουσα.

Μεταξύ των 239 νεκρών βρίσκονται ορισμένοι που σκοτώθηκαν κατά την καταστολή των διαμαρτυριών από τις δυνάμεις ασφαλείας και άλλοι που έχασαν τη ζωή τους σε συγκρούσεις ανάμεσα σε μέλη διαφορετικών κοινοτήτων, σύμφωνα με τις αρχές.

Ο Μουστάφα διευκρίνισε επίσης ότι κατά τη διάρκεια των ταραχών προκλήθηκαν επίσης «σημαντικές ζημιές και λεηλασίες» σε κυβερνητική και ιδιωτική περιουσία.

«Για να τεθεί υπό έλεγχο αυτή η αναταραχή, περισσότεροι από 3.500 ύποπτοι συνελήφθησαν. Πρόκειται για στοιχεία που είναι αντίθετα με την ειρήνη και διέπραξαν επιθέσεις χρησιμοποιώντας τον θάνατο του καλλιτέχνη ως πρόσχημα για να διαλύσουν δια της βίας το συνταγματικό σύστημα», σημείωσε ο ίδιος.

Τα βίαια αυτά επεισόδια φέρνουν στο φως τις αυξανόμενες εθνοτικές εντάσεις στην Αιθιοπία και υπογραμμίζουν το πόσο ευάλωτη είναι η δημοκρατική μετάβαση που επιχειρεί ο Άμπι, ο οποίος τιμήθηκε με Νόμπελ Ειρήνης το 2019.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δημοφιλή