Αίγυπτος: Ανακάλυψη νεκροταφείου και σαρκοφάγων 4.500 ετών στη Γκίζα

Βρέθηκαν σαρκοφάγοι με υψηλόβαθμους αξιωματούχους.
ASSOCIATED PRESS

Την ανακάλυψη ενός νεκροταφείου 4.500 ετών, νοτιοανατολικά των Πυραμίδων της Γκίζας, ανακοίνωσε στις 4 Μαΐου το αιγυπτιακό υπουργείο Αρχαιοτήτων.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του Live Science, μεταξύ των διαφόρων τάφων που βρέθηκαν, ένας εκ των αρχαιότερων «φιλοξενεί» δύο νεκρούς (ο ένας ονομάζεται Μπενουΐ-Κα και ο άλλος Νουΐ). Οι σαρκοφάγοι τους βρέθηκαν άθικτες και θεωρείται πως τα λείψανα βρίσκονται ακόμα μέσα, ωστόσο δεν έχουν γίνει γνωστές επιπλέον πληροφορίες. Η μελέτη του τάφου και των ιερογλυφικών αποκάλεψε πως επρόκειτο για δύο άνδρες που έζησαν πριν περίπου 4.500 χρόνια, κατά την περίοδο που ιστορικοί αποκαλούν Πέμπτη Δυναστεία- μια περίοδο μετά την ανέγερση των Πυραμίδων της Γκίζας.

ASSOCIATED PRESS

Σύμφωνα με τις επιγραφές αυτές, ο Μπενουΐ-Κα ήταν ιερέας και δικαστής που έφερε μια σειρά τίτλων, μεταξύ των οποίων και «εξαγνιστής των βασιλέων Χεφρήνου, Ουσερκάφ και Νιουσέρε». Ο Χεφρήνος ήταν ένας φαραώ που διέταξε την ανέγερση της μίας εκ των Πυραμίδων της Γκίζας, και οι άλλοι δύο ήταν φαραώ που κυβέρνησαν την Αίγυπτο κατά την Πέμπτη Δυναστεία.

ASSOCIATED PRESS

Ο Νουΐ είχε επίσης διάφορους τίτλους, μεταξύ των οποίων «επικεφαλής του μεγάλου κράτους», «επόπτης των νέων οικισμών» και «εξαγνιστής του βασιλιά Χεφρήνου», σύμφωνα με επιγραφές που βρέθηκαν στον τάφο. Η ανάλυση των επιγραφών και των τίτλων είναι ακόμα σε εξέλιξη.

ASSOCIATED PRESS

Στον τάφο αυτό και σε άλλους βρέθηκαν διάφορα αντικείμενα, περιλαμβανομένου ενός αγάλματος από ασβεστόλιθο που μπορεί να απεικονίζει είτε τον έναν είτε τον άλλο, καθώς και ξύλινες μάσκες, πέτρινα ανάγλυφα κ.α.

Οι αρχαιολόγοι διαπίστωσαν πως το νεκροταφείο χρησιμοποιήθηκε ξανά πριν από 2.600 χρόνια, για την ταφή αριθμού ατόμων. Η επαναχρησιμοποίηση τάφων ήταν κάτι που συνέβαινε συχνά στην αρχαία Αίγυπτο.

Δημοφιλή