Το 2015, η κυβέρνηση της Αιγύπτου ανακοίνωσε ότι θα χτίσει μια νέα πρωτεύουσα, περίπου 45 χιλιόμετρα έξω από το Κάιρο, τη σημερινή πρωτεύουσα της χώρας. Πρόκειται για μια συγκλονιστική ανακοίνωση, αφού το Κάιρο, μια πόλη με περισσότερους από είκοσι εκατομμύρια κατοίκους, είναι η πρωτεύουσα της Αιγύπτου εδώ και δεκαετίες.
Η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι το Κάιρο είναι υπερβολικά πολυπληθές, ενώ η νέα τοποθεσία θα προσφέρει περισσότερο χώρο, τόσο στους κατοίκους του Καΐρου, όσο και στους κυβερνητικούς υπαλλήλους. Ωστόσο η συγκεκριμένη δικαιολογία έχει τις ρίζες της στο μακρινό παρελθόν.
Επί δεκαετίες οι ηγεμόνες της Αιγύπτου συνηθίζουν να χτίζουν στην έρημο πόλεις από το μηδέν. Κι όμως, κανένας ανάμεσά τους δεν έχει κατορθώσει να λύσει το ζήτημα του πυκνοκατοικημένου Καΐρου. Και μάλλον ούτε η περίφημη νέα πρωτεύουσα θα δώσει τη λύση.
Επομένως, ποιο είναι το πραγματικό κίνητρο του πρότζεκτ που οι επικριτές του πρωθυπουργού αποκαλούν «ματαιόδοξο πλάνο του Αλ Σίσι»;
Πράγματι, το νέο προάστιο θα στεγάσει όλα τα υπουργεία και τα κυβερνητικά κτίρια, ενώ αναμένεται να αποτελέσει κέντρο των επιχειρήσεων και του εμπορίου. Επιπλέον θα υπάρξουν και ορισμένες κατοικήσιμες περιοχές, που ίσως ανακουφίσουν τη μεγαλούπολη του Καΐρου, στο οποίο ο πληθυσμός έχει αγγίξει τους 22 εκατομμύρια κατοίκους. Ωστόσο, προκύπτουν και παράπλευρες αιτίες.
Η νέα πόλη θα στοιχίσει περίπου σαράντα δισεκατομμύρια δολάρια. Το 51% της εταιρείας που επιβλέπει την κατασκευή ανήκει στον στρατό, ο οποίος θα είναι ο μεγάλος κερδισμένος, όταν τα κτίρια πουληθούν. Οι ενδείξεις καταλήγουν στο συμπέρασμα, ότι σε μια χώρα που μαστίζεται από διαδοχικά πραξικοπήματα, ο στρατός θα πολλαπλασιάσει τον πλούτο του κερδίζοντας ολοένα μεγαλύτερη εξουσία.
Πηγή: www.vox.com