Η κοινή αρχαιολογική αποστολή της Αιγύπτου και της Ισπανίας έφερε στο φως εντυπωσιακά ευρήματα από την Πτολεμαϊκή περίοδο στην αρχαιολογική περιοχή του Al-Bahnasa, στο κυβερνείο της Ελ Μίνια στην Αίγυπτο.
Το έργο, που πραγματοποιείται υπό τη διεύθυνση του Πανεπιστημίου της Βαρκελώνης και του Ινστιτούτου Αρχαίων Σπουδών Εγγύς Ανατολής, αποκάλυψε διακοσμημένους τάφους με πολύχρωμες επιγραφές και τελετουργικές σκηνές, καθώς και εξαιρετικές μούμιες και ταφικά αντικείμενα.
Ένα από τα πιο σημαντικά ευρήματα είναι 13 χρυσές γλώσσες και νύχια που συνδέονται με μούμιες της Πτολεμαϊκής περιόδου, κάτι που καταγράφεται για πρώτη φορά στην περιοχή του Al-Bahnasa.
Ο Δρ. Mohamed Ismail Khaled, Γενικός Γραμματέας του Ανώτατου Συμβουλίου Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου, τόνισε ότι αυτές οι ανακαλύψεις προσφέρουν σημαντικές πληροφορίες για τις θρησκευτικές πεποιθήσεις της εποχής. Σύμφωνα με τον ίδιο, τα νέα ευρήματα ενισχύουν τη σπουδαιότητα του Al-Bahnasa και παρέχουν μια μοναδική εικόνα των πολιτιστικών και πνευματικών πρακτικών της Πτολεμαϊκής Αιγύπτου.
Υπό την αιγυπτιακή καθοδήγηση του καθηγητή Δρ. Χασάν Ιμπραήμ Αμέρ, από τη Σχολή Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου του Καΐρου, η ομάδα ανακάλυψε επίσης έναν σκαραβαίο σε σχήμα καρδιάς που βρέθηκε στην αρχική του θέση μέσα σε μία από τις μούμιες, καθώς και 29 φυλαχτά, μεταξύ των οποίων η κολώνα Dyed και σκαραβαίοι που απεικονίζουν θεότητες όπως ο Ώρος, ο Θωθ και η Ίσιδα. Μερικά από αυτά τα φυλαχτά συνδυάζουν στοιχεία πολλαπλών θεοτήτων, ένα σπάνιο εύρημα για την περιοχή.
Η Δρ. Ester Pons Milado, επικεφαλής της ισπανικής πλευράς της αποστολής, ανέφερε ότι ένας από τους τάφους περιλαμβάνει ένα ορθογώνιο πηγάδι που οδηγεί σε ένα κεντρικό δωμάτιο με τρεις νεκρικούς θαλάμους. Εκεί εντοπίστηκαν δεκάδες προσεκτικά τοποθετημένες μούμιες, γεγονός που υποδηλώνει ότι ο τάφος είχε χρησιμοποιηθεί ως συλλογικός χώρος ταφής.
Ένας από τους θαλάμους ξεχωρίζει για τις μοναδικές τελετουργικές σκηνές και επιγραφές του. Σε έναν τοίχο, ο ιδιοκτήτης του τάφου, που ονομάζεται «Wan-Nefer», απεικονίζεται με την οικογένειά του να προσφέρουν δώρα σε θεότητες όπως ο Άνουβις, ο Όσιρις, ο Ατούμ και ο Ώρος. Η οροφή του χώρου είναι διακοσμημένη με τη θεά Νουτ, περιστοιχισμένη από αστέρια και ιερές βάρκες που μεταφέρουν θεότητες όπως ο Ρα και ο Ατούμ, σε ένα μπλε φόντο.
Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί η λεπτότητα των ταφικών έργων, με χαρακτηριστικό παράδειγμα ένα λεπτό στρώμα χρυσού που καλύπτει το πρόσωπο μιας μούμιας, απεικονίζοντας την ταρίχευση από τον θεό Άνουβι. Το ίδιο χρυσό φινίρισμα παρατηρείται σε αναπαραστάσεις των θεοτήτων Ίσιδας και Νεφθύς.
Η αποστολή υπογράμμισε ότι οι προηγούμενες έρευνες στην περιοχή είχαν ήδη αποκαλύψει τάφους από τη Σαΐτική, την Ελληνορωμαϊκή και τη Ρωμαϊκή περίοδο, καθώς και μία βυζαντινή βασιλική και έναν ναό αφιερωμένο στον θεό Όσιρι. Ο Δρ. Maite Mascort, συνδιευθυντής της αποστολής, τόνισε τη σημασία της συνέχισης των ανασκαφών, καθώς η περιοχή εξακολουθεί να φέρνει στο φως πολύτιμους αρχαιολογικούς θησαυρούς.
Πηγή: Archaeologymag