Ακατάλληλα νερά στον Παγασητικό: Απαγορεύεται το μπάνιο σε δεκάδες παραλίες του Βόλου

Kυβερνητικό κλιμάκιο στην περιοχή και σύσκεψη για το πρόβλημα με τα νεκρά ψάρια - Αλληλοκατηγορίες για τις ευθύνες της μεγάλης οικολογικής καταστροφής.
Eurokinissi

Την απαγόρευση της κολύμβησης σε ένα μεγάλο παραλιακό μέτωπο που αφορά ανατολικά και δυτικά την ευρύτερη περιοχή της πόλης του Βόλου, λόγω των μεγάλων ποσοτήτων νεκρών ψαριών που εκβράσθηκαν το τελευταίο διάστημα από τη λίμνη Κάρλα στα νερά του Παγασητικού, αποφάσισε το Κεντρικό Λιμεναρχείο Βόλου.

Η «ακατάλληλη» περιοχή προσδιορίζεται από την ακραία παραλία της Αγριάς στα ανατολικά και μέχρι την παραλία του Αγίου Γεωργίου Κυνηγών στα δυτικά, όπου συμπεριλαμβάνονται δεκάδες αστικές και περιαστικές παραλιες και πλαζ του Πολεοδομικού Συγκροτήματος του Βόλου και μεταξύ αυτών ο Αναυρος, οι Πλάκες, ο Ναυτικός Όμιλος, η Ακτή Ξενία, οι Αλυκές, ο Άγιος Στέφανος, η Αμαρυλλίς,η Κριθαριά, ο Μάραθος, οι Αμφάνες όπου και μέχρι πρότινος κυμάτιζαν Γαλάζιες Σημαίες.

Anadolu via Getty Images

Όπως ανακοινώθηκε και επισήμως η απαγόρευση για κολύμβηση έγινε λόγω του έκτακτου φαινομένου παρουσίας νεκρών ψαριών και η απαγόρευση ισχύει μέχρι την ενημέρωση της Υπηρεσίας από την αρμόδια Διεύθυνση Υδάτων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας για την εργαστηριακά επιβεβαιωμένη καταλληλόλητα των υδάτων.

Σύσκεψη για τα νεκρά ψάρια

Σύσκεψη στο δημαρχείο Βόλου με τον δήμαρχο Αχιλλέα Μπέο είχε νωρίτερα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρος Σκυλακάκης, και συζήτησαν τα αίτια που προκάλεσαν το μεγάλο οικολογικό πρόβλημα-πλήγμα στον Παγασητικό με τα εκατομμύρια νεκρά ψάρια.

Η πλημμύρα που προκάλεσε ο Daniel, η δημιουργία μιας νέας υπερδιπλάσιας της κανονικής Κάρλας και η υπερτροφία των ψαριών ήταν η αιτία της μεγάλης αύξησης του πληθυσμού τους, που με την απότομη μείωση της στάθμης του νερού κατέληξαν τελικά νεκρά στον Παγασητικό, ανέφερε μεταξύ των άλλων ο κ. Σκυλακάκης. «Είναι εν μέρει φυσικό φαινόμενο, δημιουργήθηκε μία νέα λίμνη στην Κάρλα μετά τις πλημμύρες του περασμένου Σεπτεμβρίου, πολλαπλασιάστηκαν τα ψάρια και μπορεί να δημιουργήθηκε το πρόβλημα μετά τη μείωση της στάθμης απότομα. Αυτό δεν είχε προβλεφθεί από κανέναν. Όποια παρανομία υπάρχει θα επισημανθεί», τόνισε.

Επίσης ο υπουργός διευκρίνισε ότι θα χρειαστεί περίπου ένα έτος, έως ότου αναλάβει επί της ουσίας καθήκοντα ο νέος φορέας που θα προκύψει για τη διαχείριση των υδάτων και αφού θα πρέπει προηγουμένως να προηγηθεί η ένταξη των ΤΟΕΒ στον ΟΔΥΘ.

Λίγο νωρίτερα στο δημαρχείο του Βόλου είχαν βρεθεί και οι υφυπουργοί Κλιματικής Κρίσης και Προστασίας του Πολίτη Χρήστος Τριαντόπουλος και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Χρήστος Κέλλας.

Στο θέμα των αποζημιώσεων αναφέρθηκε ο κ. Τριαντόπουλος και τόνισε πως έχουν ενεργοποιηθεί τέσσερα μέτρα για επιχειρήσεις, στα οποία περιλαμβάνεται έκτακτη επιχορήγηση και αποζημίωση, επέκταση του Thessaly Pass και το 2025 αλλά και ενίσχυση του σημερινού προγράμματος, αναστολές ασφαλιστικών και φορολογικών υποχρεώσεων και ενισχυμένη προβολή του Παγασητικού και συμπλήρωσε ότι οι αποζημιώσεις θα είναι ανάλογες με τη ζημιά που έχει υποστεί η κάθε επιχείρηση με το κατώτερο ύψος να είναι τα 3.000 ευρώ και το ανώτερο να φθάνει τα 300.000 ευρώ.

Eurokinissi

Ο Χρήστος Κέλλας είπε ότι «η κυβέρνηση θα δώσει αποζημιώσεις εκεί που χρειάζονται και θα περιλαμβάνεται και η αλιεία και η ζημιά που έγινε δεν είναι θέμα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης,αλλά είναι θέμα διαχείρισης από τον ΟΦΥΠΕΚΑ, την Περιφέρεια Θεσσαλίας και τον ΟΛΒ».

Διαξιφισμοί και αντεγκλήσεις

Το μάζεμα των νεκρών ψαριών από τον Παγασητικό έχει ολοκληρωθεί δήλωσε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Δημήτρης Κουρέτας, αφήνοντας αιχμές για τη στάση των εμπλεκόμενων φορέων, που όπως είπε «στην κρίσιμη στιγμή τράβηξαν την ουρά τους απ’ έξω και εγώ αποφάσισα να μπούμε στο πεδίο να μαζέψουμε τα ψάρια, γιατί έτσι έπρεπε να γίνει».

«Όλοι αυτοί οι φορείς πήγαιναν στα κανάλια και έλεγαν το μακρύ και το κοντό τους, ότι πρέπει να γίνει έτσι ή αλλιώς κλπ. Εμείς αποφασίσαμε να μπούμε στο πεδίο. Τελειώσαμε το μάζεμα των ψαριών. Οι δείκτες στα νερά επανέρχονται στα φυσιολογικά. Πιστεύω ότι την Τετάρτη με τις τελευταίες μετρήσεις, αυτή την Τετάρτη απ’ ό, τι ξέρω από τον ΕΟΔΥ, θα υπάρχει άδεια για κολύμβηση μέσα στον Βόλο, εκεί που επιτρεπόταν και πριν, όχι μέσα στο λιμάνι, εκεί που είναι τα πλοία» προσέθεσε.

NurPhoto via Getty Images

Για το ζήτημα του θυροφράγματος, επανέλαβε πως είχε ειδοποιήσει έγκαιρα ότι θα έπρεπε να μπει ένα δίχτυ εκεί που μπήκε την προηγούμενη Τρίτη. «Έκανα αυτό που έπρεπε και εγώ εκτιμώ τους ανθρώπους οι οποίοι μπαίνουν στο πεδίο και αφού λυθεί το πρόβλημα, τότε θα δούμε ποιος φταίει και τι έχει συμβεί» ανέφερε ο κ. Κουρέτας.

Επίθεση σε υψηλούς τόνους προς τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας έκανε σε συνέντευξή του, ο δήμαρχος Βόλου, Αχιλλέας Μπέος, χαρακτηρίζοντας τον «νεκροθάφτη», αναφερόμενος στην ταφή των νεκρών ψαριών εντός του χειμάρρου Ξηριά, γεγονός για το οποίο ο δήμαρχος Βόλου έχει προβεί σε μηνυτήρια αναφορά.

Την ίδια ώρα, ευθύνες προς την κυβέρνηση και το υπουργείο Περιβάλλοντος καταλόγισε ο Στέφανος Κασσελάκης, για τα νεκρά ψάρια στην λίμνη Κάρλα, κατά την σημερινή του επίσκεψη στην πρωτεύουσα της Μαγνησίας.

Ο κ. Κασσελάκης αναρωτήθηκε «πού είναι το υπουργείο Περιβάλλοντος, που έχει το έργο υπό την εποπτεία της Κάρλας» και πρόσθεσε ότι «άφησαν την περιφέρεια να βγάλει το φίδι από την τρύπα. Αυτό που γίνεται στην Μαγνησία είναι ανήθικο και χρεοκοπεί μια ολόκληρη γενιά» είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και πρόσθεσε ότι οι πληγέντες από τις φωτιές και τις πλημμύρες του 2023, δεν έχουν λάβει ακόμη τις αποζημιώσεις που θα έπρεπε, λέγοντας ότι «πρόκειται για αδιανόητη κοροϊδία».

Αναφερόμενος στο συμβάν στον Παγασητικό με τα νεκρά ψάρια ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, είπε ότι θα συζητηθεί με τον πρωθυπουργό και τους αρμόδιους φορείς ενώ σημείωσε ότι η ταχύτητα που συνελέγησαν τα νεκρά ψάρια είναι ικανοποιητική και ο στόχος είναι να αποδοθούν οι εκτάσεις σε αυτούς που τις εκμεταλλεύονται, ενώ θα αποδοθεί και η ευθύνη εάν υπάρχει.

Προσέθεσε ότι με βάση τους ελέγχους που έχουν γίνει δεν εντοπίστηκε κάτι παθογόνο που να οδήγησε στη θανάτωση των ψαριών ή παράγοντας συνδεδεμένος με κάποιο νόσημα.

(με πληροφορίες από ΑΠΕ)

Δημοφιλή