Οι εξαγγελίες πολλές και διαχρονικές. Η αγορά και οι επαγγελματίες περιμένουν την υλοποίηση του μέτρου για να πάρουν μια ανάσα και να αποκτήσουν και πάλι πρόσβαση στους τραπεζικούς λογαριασμούς τους, αλλά ο προοδευτικά ακατάσχετος λογαριασμός παραμένει μια εξαγγελία χωρίς αντίκρισμα. Ο νόμος έχει ψηφιστεί από τον περασμένο Μάιο, παρόλα αυτά παραμένει ανενεργός.
Παρά το γεγονός ότι πρόθεση ήταν να συνδεθεί αρχικά με τη ρύθμιση των 120 δόσεων, η οποία έτρεξε τους προηγούμενους μήνες και στη συνέχεια με την πάγια ρύθμιση, από την πλευρά του υπουργείου Οικονομικών δεν έγινε καμία ενέργεια. Το αντίθετο μάλιστα, καθώς στη νέα πάγια ρύθμιση δεν υπάρχει πρόβλεψη για την προστασία από τις κατασχέσεις των ποσών που βρίσκονται σε τραπεζικούς λογαριασμούς για όσους ενταχθούν στη ρύθμιση.
Στόχος του μέτρου, εφόσον μπει σε εφαρμογή, θα είναι οι οφειλέτες να αποκτήσουν σταδιακά πρόσβαση στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς, οι οποίοι έχουν δεσμευτεί εξαιτίας οφειλών. Προϋπόθεση θα είναι ο οφειλέτης να έχει προχωρήσει στη ρύθμιση των οφειλών του και να εξυπηρετεί τις δόσεις του δανείου.
Το κέρδος από αυτή την κίνηση θα είναι διπλό. Πέρα από το γεγονός ότι θα δοθεί ένα επιπλέον κίνητρο στους οφειλέτες να ρυθμίσουν τα χρέη τους, θεωρείται δεδομένο ότι θα υπάρξει μείωση του «μαύρου χρήματος». Αυτό θα γίνει καθώς ένα σημαντικό μέρος των συναλλαγών γίνονται εκτός του τραπεζικού συστήματος προκειμένου οι οφειλέτες να αποφύγουν τις κατασχέσεις των χρημάτων τους.
Ο προοδευτικά ακατάσχετος λογαριασμός θα λειτουργεί ως εξής:
-Το όριο του ακατάσχετου λογαριασμού θα αυξάνεται εφόσον ο οφειλέτης ρυθμίσει το χρέος του και πληρώσει τουλάχιστον δύο δόσεις .
-Το σημερινό όριο των 1.250 ευρώ προσαυξάνεται κατά το άθροισμα των ποσών των δύο τελευταίων μηνιαίων δόσεων που εξοφλήθηκαν, το οποίο πολλαπλασιάζεται με συντελεστές από 3 έως και 4,5.
-Αν η δόση είναι 500 ευρώ με την εφαρμογή του πρώτου συντελεστή 3, προκύπτει το νέο ύψος ακατάσχετου λογαριασμού στα 1.500 ευρώ.
-Η συνέπεια του οφειλέτη στην εξυπηρέτηση των δόσεων θα ανταμείβεται με σταδιακή αύξηση του ακατάσχετου ορίου. Για παράδειγμα, σε έναν φορολογούμενο ο οποίος έχει ρυθμίσει τις οφειλές του με την πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων, εξοφλώντας δόσεις των 500 ευρώ, μπορεί να «κερδίσει» συντελεστή 3,8, αυξάνοντας τον ακατάσχετο λογαριασμό στα 1.900 ευρώ.
-Ο νόμος προβλέπει ότι τα όρια του ακατάσχετου λογαριασμού θα καθορίζονται κάθε μήνα και θα ισχύουν για ένα μήνα από την ημερομηνία χορήγησής του και ανανεώνονται μηνιαίως, εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις.
-Αν ο φορολογούμενος, ο οποίος έχει κερδίσει αύξηση ακατάσχετου λογαριασμού, χάσει τη ρύθμιση οφειλών (εξαιτίας μη καταβολής δύο συνεχόμενων δόσεων), χάνει τον αυξημένο ακατάσχετο αλλά και το δικαίωμα να τον διεκδικήσει εκ νέου.