
Η Επίτροπος Διεύρυνσης της ΕΕ, Μάρτα Κος, ακύρωσε το προγραμματισμένο ταξίδι της στην Τουρκία και τη συνάντησή της με τον υπουργό των Εξωτερικών Χακάν Φιντάν, επικαλούμενη τις ανησυχητικές εξελίξεις μετά τη σύλληψη του δημάρχου Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου.
Παράλληλα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι θα επανεξετάσει τις δεσμεύσεις της απέναντι στην Άγκυρα, την οποία ωστόσο την αποκάλεσε σημαντικό εταίρο, χωρίς όμως να ακυρώνει τον προγραμματισμένο διάλογο υψηλού επιπέδου για την οικονομία, ο οποίος αναμένεται να πραγματοποιηθεί στα τέλη της εβδομάδας.
Πιο ειδικά η Μάρτα Κος το βράδυ της Τρίτης ανακοίνωσε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο ότι ματαιώνει το προγραμματισμένο ταξίδι της στην Αττάλεια για το διπλωματικό φόρουμ το ερχόμενο σαββατοκύριακο καθώς και τη συνάντησή της με τον Τούρκο ΥΠΕΞ.
Σήμερα κατά την καθιερωμένη ενημέρωση των δημοσιογράφων η Κομισιόν έπειτα από ερώτηση κλήθηκε να σχολιάσει σχετικά και απάντησε ότι:
«Έπειτα από τις πρόσφατες ανησυχητικές εξελίξεις, πρέπει να επαναπροσδιορίσουμε προσεκτικά τη δέσμευσή μας, διατηρώντας παράλληλα ανοιχτούς διαύλους για να συζητήσουμε θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος - καθώς η Τουρκία είναι στρατηγικός εταίρος για εμάς»
Πρόσθεσε δε σχετικά με τον επερχόμενο διάλογο υψηλού επιπέδου μεταξύ του Επιτρόπου Ντομπρόβσκις και του Τούρκου υπουργού οικονομικών, Μεχμέτ Σιμσέκ ότι «πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα στην επανασύνδεσή μας με την Τουρκία, για την οποία το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο μας έχει δώσει εντολή. Θα συνεχίσουμε να θίγουμε ζητήματα και ανησυχίες που σχετίζονται με το κράτος δικαίου. Θέλουμε η Τουρκία να είναι αγκιστρωμένη στις ευρωπαϊκές αξίες.».
Σε ερώτηση δημοσιογράφου του Αθηναϊκού Πρακτορείου για τον εάν η Κομισιόν έχει επισήμως εκφράσει την ανησυχία της στις τουρκικές αρχές για το κράτος δικαίου στην Τουρκία, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής απέφυγε να απαντήσει.
Σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας
Εν τω μεταξύ σήμερα το Ευρωκοινοβούλιο ενέκρινε τις δύο ετήσιες εκθέσεις του σχετικά με την εξωτερική πολιτική και την πολιτική άμυνας και ασφάλειας της ΕΕ όπου υπάρχει και εκτενής αναφορά στην Τουρκία.
Σε αυτές το Κοινοβούλιο σημειώνει με λύπη τον ρόλο που διαδραματίζει η Τουρκία στην αποσταθεροποίηση ορισμένων περιοχών ενδιαφέροντος για την ΕΕ και τις γειτονικές της χώρες και επισημαίνει τις παράνομες δραστηριότητες κατά των ευρωπαϊκών συμφερόντων στην Ανατολική Μεσόγειο.
Επίσης καταδικάζει εκ νέου την υπογραφή των μνημονίων μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης.
Εκφράζει ακόμη την αποδοκιμασία του για το γεγονός ότι, παρά τις προσπάθειες αποκλιμάκωσης, η Τουρκία εξακολουθεί να διατηρεί την απειλή του casus belli κατά της Ελλάδας και καταδικάζει έντονα τις παράνομες δραστηριότητες της Τουρκίας στην Κύπρο, συμπεριλαμβανομένων της παραβίασης του καθεστώτος της πράσινης γραμμής, της αυξημένης στρατιωτικοποίησης των κατεχόμενων, αλλά και της στάσης της στην περιοχή των Βαρωσίων.
Το Κοινοβούλιο επαναλαμβάνει την έκκληση να επιδιώξει η Τουρκία μια εποικοδομητική προσέγγιση στη γειτονία της. Υπενθυμίζει δε ότι η διαδικασία προσχώρησης της Τουρκίας εξαρτάται από την πλήρη συμμόρφωσή της με τα κριτήρια της Κοπεγχάγης και από την εξομάλυνση των σχέσεών της με όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ και ζητά να τηρηθούν το καθεστώς της Πράσινης Γραμμής και η εντολή της ειρηνευτικής δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο.
Προτρέπει επίσης την Τουρκία και την τουρκοκυπριακή ηγεσία να πάψουν και να αναστρέψουν όλες τις μονομερείς δραστηριότητες, καθώς και την επίτευξη πραγματικής προόδου στις συνομιλίες για τη διευθέτηση του Κυπριακού, απαρέγκλιτα εντός του συμφωνημένου πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών, το οποίο αποτελεί το μόνο αποδεκτό πλαίσιο από την ΕΕ και τη διεθνή κοινότητα, και σύμφωνα με το δίκαιο, τις αξίες και τις αρχές της ΕΕ.