Ακονίζουν μαχαίρια οι 6 της G7 κατά του Τραμπ. Φορτισμένο το κλίμα στη Σύνοδο του Κεμπέκ εξαιτίας της επιβολής δασμών

Ακονίζουν μαχαίρια οι 6 της G7 κατά του Τραμπ. Φορτισμένο το κλίμα στη Σύνοδο του Κεμπέκ εξαιτίας της επιβολής δασμών

Σε φορτισμένο κλίμα, εξαιτίας της πρόσφατης απόφασης των ΗΠΑ να επιβάλλουν δασμούς σε χάλυβα και αλουμίνιο, διεξάγεται σήμερα Παρασκευή και αύριο Σάββατο στον Κοναδά και στην πόλη Σαρλβουά η Σύνοδος Κορυφής της Ομάδας των Επτά (G7) στο Κεμπέκ του Καναδά. Το θέμα των αμερικανικών δασμών και των αντίμετρων από τον Καναδά και τις χώρες της ΕΕ είναι φυσικά το κυρίαρχο

Οι ηγέτες των επτά χωρών (Ηνωμένο Βασίλειο, ΗΠΑ, Γερμανία, Γαλλία, Καναδάς, Ιταλία, Ιαπωνία) έχουν ήδη δώσει...δείγματα των προθέσεων τους.

«Δεν μας νοιάζει εάν γίνουμε 6», δηλώνει ο Μακρόν

Ο Γάλλος πρόεδρος, Εμμανουέλ Μακρόν έδωσε τον τόνο δηλώνοντας σχετικά με τον Ντόναλντ Τραμπ και τις ΗΠΑ: «Ενδεχομένως ο Αμερικανός πρόεδρος δεν ενδιαφέρεται εάν θα απομονωθεί σήμερα, όμως εμάς δεν μας νοιάζει να είμαστε έξι, εφόσον καταστεί αναγκαίο. Διότι αυτοί οι έξι αντιπροσωπεύουν αξίες, αντιπροσωπεύουν μια οικονομική αγορά και κυρίως, αντιπροσωπεύουν μια πραγματική δύναμη σε διεθνές επίπεδο σήμερα».

Συνέχισε δε, λέγοντας πως «κανένας ηγέτης δεν είναι αιώνιος» ενώ υπαινίχθηκε πως θα υιοθετήσει μια πιο επιθετική στάση απέναντι στον Αμερικανό ομόλογό τονίζοντας παράλληλα πως οι άλλες έξι χώρες της G7 σχηματίζουν όλες μαζί μια μεγαλύτερη αγορά σε σύγκριση με την αμερικανική αγορά. «Δεν θα υπάρξει καμία παγκόσμια ηγεμονία, εφόσον γνωρίζουμε πώς να οργανωθούμε. Και δεν θέλουμε εκεί να υπάρχει μονάχα ένας».

Tony Gentile / Reuters

Η Μέρκελ προειδοποιεί για αντιδικίες

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ από την πελυρά της προέβλεψε πως θα ξεσπάσουν «αντιδικίες» κατά τη διάρκεια της Συνόδου.

«Έχουμε σοβαρό πρόβλημα με τις πολυμερείς συμφωνίες και για αυτόν ακριβώς τον λόγο θα έλθουμε αντιμέτωποι με αντιπαραθέσεις» ιδίως σε ό,τι αφορά «το διεθνές εμπόριο, την προστασία του περιβάλλοντος και της πολιτικές ανάπτυξης» υπογράμμισε απαριθμώντας τις «πολυάριθμες διαφορές» μεταξύ των Ευρωπαίων και των Αμερικανών, κατά τη διάρκεια μιας συνεδρίασης στο κοινοβούλιο όπου απάντησε σε επίκαιρες ερωτήσεις των βουλευτών.

Αυτές οι διαφωνίες είναι ιδιαίτερα πρόδηλες στη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, από την οποία πρόσφατα αποσύρθηκε μονομερώς ο Ντόναλντ Τραμπ ή και λόγω της απόφασής του να επιβάλει δασμούς στις εισαγωγές αλουμινίου και χάλυβα από όλα τα κράτη μέλη της G7.

H Άγγελα Μέρκελ σκοπεύει να εκμεταλλευτεί την ευκαιρία αυτής της Συνόδου για να έχει κατ’ ιδίαν συνομιλίες, ιδίως με τον νέο πρωθυπουργό της Ιταλίας Τζουζέπε Κόντε και τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν.

Η καγκελάριος της Γερμανίας εκτιμά ότι πιθανόν δεν θα εκδοθεί τελικό ανακοινωθέν μετά το τέλος της Συνόδου, όπως έγινε στην προηγούμενη G7 στην Ταορμίνα. Οι ΗΠΑ είχαν αρνηθεί να υπογράψουν το τελικό κείμενο συμπερασμάτων, εξαιτίας της απόσυρσης από την συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα.

Η Μέι δεν θα συναντήσει τελικά τον Τραμπ

Στο μεταξύ η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι δεν θα έχει τελικά επίσημη συνάντηση με τον αμερικανό πρόεδρο κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής της Ομάδας των Επτά (G7), παρότι θα έχει κατ' ιδίαν συναντήσεις με όλους τους υπόλοιπους ηγέτες που θα είναι παρόντες στη συνάντηση.

Η Μέι άφησε να γίνει σαφές πως το Λονδίνο θέλει η ΕΕ να επιδείξει αυτοσυγκράτηση όταν επιβάλλει μέτρα σε αντίποινα για τους δασμούς τωνΗΠΑ και διαβεβαίωσε ότι θα συνεχίσει να επισημαίνει τα οφέλη των ελεύθερων εμπορικών συναλλαγών.

«Προφανώς η Ευρωπαϊκή Ένωση θα ανταποδώσει. Θέλουμε να εξασφαλίσουμε, και εργαζόμαστε μαζί με άλλους στην Ευρωπαϊκή Ένωση για να εξασφαλίσουμε, ότι η ανταπόδοση αυτή θα είναι αναλογική, ότι θα είναι εντός του πλαισίου των κανόνων του ΠΟΕ», τόνισε η Μέι σε δημοσιογράφους. «Ως Ηνωμένο Βασίλειο (...) θέλουμε να είμαστε μεγάλοι υποστηρικτές του ελεύθερου εμπορίου σε όλο τον κόσμο και αυτό θα συνεχίσουμε να είμαστε», πρόσθεσε η συντηρητική πρωθυπουργός της Βρετανίας.

Η επικείμενη αποχώρηση της Βρετανίας από τηνΕΕ και η επιθυμία του Λονδίνου να τοποθετήσει μια διμερή εμπορική συμφωνία με τις ΗΠΑ στην καρδιά της στρατηγικής της για το Μπρέξιτ βάζει τη Μέι σε πολύ άβολη θέση. Για να περιορίσει τη μακροπρόθεσμη ζημιά από έναν εμπορικό πόλεμο, η Μέι καλείται να κρατήσει τον Τραμπ στο πλευρό της χωρίς να δώσει την εντύπωση αδυναμίας της κυβέρνησής της και ταυτόχρονα να τηρήσει της δεσμεύσεις που έχει αναλάβει το ΗΒ έναντι της ΕΕ.

Κορώνες Τραμπ στο Twitter

Από την πλευρά του ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ κατηγόρησε τον Καναδά, τη Γαλλία και γενικότερα την ΕΕ ότι επιβάλλουν «τεράστιους δασμούς» και εγείρουν μη νομισματικούς φραγμούς στο εμπόριο.

«Να πείτε παρακαλώ στον πρωθυπουργό (σ.σ. του Καναδά Τζάστιν) Τριντό και στον πρόεδρο (της Γαλλίας Εμανουέλ) Μακρόν ότι επιβάλλουν στιςΗΠΑ τεράστιους δασμούς και δημιουργούν μη νομισματικούς φραγμούς» στο εμπόριο, ανέφερε ο Τραμπ μέσω Twitter την Πέμπτη, προσθέτοντας ότι «αδημονεί να τους δει» σήμερα.

Η σύνοδος κορυφής αναμένεται πιο τεταμένη από κάθε άλλη φορά στα 42 χρόνια της ιστορίας της G7, καθώς η πολιτική του Τραμπ που συνοψίζει το σύνθημα «πρώτα η Αμερική» εγείρει τον κίνδυνο να ξεσπάσει παγκόσμιος εμπορικός πόλεμος και να ανοίξουν πελώρια διπλωματικά σχίσματα.

Ο πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τρουντό προέβλεψε σκληρές συζητήσεις για το εμπόριο, πάντως άλλες χώρες της G7, όπως η Ιαπωνία και η Ιταλία, μοιάζουν να μην έχουν την πρόθεση να προκαλέσουν τον αμερικανό πρόεδρο, αλλά ούτε να κάνουν παραχωρήσεις.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Δημοφιλή