Αλάσκα: Ερευνες με φυστικοβούτυρο και black lights για έναν αρουραίο που μπορεί να μην υπάρχει

Ένας κάτοικος του νησιού Άγιος Παύλος στην Αλάσκα εντόπισε κάπου στην ύπαιθρο αρουραίο. Σε οποιοδήποτε μέρος στον πλανήτη θα ήταν κάτι φυσιολογικό. Όχι όμως στο συγκεκριμένο νησί.
Η ασυνήθιστη ιστορία έρχεται από τη Νήσο του Αγίου Παύλου, ένα μικρό νησί περίπου 350 κατοίκων ανάμεσα στην Αλάσκα και την Ρωσία (Φωτογραφία Αρχείου).
Η ασυνήθιστη ιστορία έρχεται από τη Νήσο του Αγίου Παύλου, ένα μικρό νησί περίπου 350 κατοίκων ανάμεσα στην Αλάσκα και την Ρωσία (Φωτογραφία Αρχείου).
Fernando Trabanco Fotografía via Getty Images

Στη Νήσο του Αγίου Παύλου, στην Βερίγγειο Θάλασσα, κάπου μεταξύ Αλάσκας και Ρωσίας, καθόταν αμέριμνος ένας κάτοικος έξω από το σπίτι του, όταν εντόπισε κάτι που του κίνησε την περιέργεια. Ήταν σίγουρος ότι αυτό που είδε ήταν ένας αρουραίος.

Αυτό που για πολλούς ανθρώπους σε μεγαλουπόλεις φαντάζει ως καθημερινότητα, δεν είναι ο κανόνας και για το συγκεκριμένο νησί. Αντίθετα, επικράτησε αναστάτωση, σε ένα μέρος που κάποιοι το αποκαλούν ως «Γκαλαπάνγκος του βορρά», χάρη στην ιδιαίτερη ποικιλομορφία ζωής που συναντάται εκεί.

Αφορμή για την αναστάτωση είναι ότι οι αρουραίοι εισβάλουν κρυφά μέσα στα καράβια και πολύ γρήγορα εγκαθίστανται και κατακλύουν απομακρυσμένα νησιά, καταστρέφοντας τοπικούς πληθυσμούς από πουλιά. Τρώνε αυγά, νεοσσούς, ακόμα και ενήλικα πτηνά, διαταράσσοντας σημαντικά τα ζωντανά μέχρι πρότινος οικοσυστήματα.

Αμέσως μετά τις αναφορές, τοπικές αρχές σάρωσαν το σπίτι και τον κήπο, αναζητώντας για κάποιο στοιχείο που θα τους οδηγούσε στον εντοπισμό του τρωκτικού. Έβαλαν παγίδες με φυστικοβούτυρο και τοποθέτησαν ειδικές κάμερες προκειμένου να διασταυρώσουν την ύπαρξη του, δίχως όμως αποτέλεσμα.

«Το γνωρίζουμε, επειδή το έχουμε δει αυτό σε άλλα νησιά, σε άλλες τοποθεσίες της Αλάσκα και σε άλλα μέρη του κόσμου, ότι οι αρουραίοι μπορούν να ξεκληρίσουν πληθυσμούς πουλιών, οπότε η απειλή είναι κάτι που οι κοινωνίες δεν πρέπει να το παίρνουν ελαφρά τη καρδία», ανέφερε η Lauren Divine, επικεφαλής του “Ecosystem Conservation Office στη Νήσο του Αγίου Παύλου.

Σε μερικά από τα πλέον απομακρυσμένα νησιά της Αλάσκας, αλλά και ολόκληρου του κόσμου, γίνονται προσπάθειες πολλών ετών για την απομάκρυνση μη ντόπιων πληθυσμών αρουραίων.

Η Νήσος Αγίου Παύλου, ανάμεσα σε Αλάσκα και Ρωσία. Νοτιοανατολικά διακρίνονται τα νησιά "Aleutian Chain".
Η Νήσος Αγίου Παύλου, ανάμεσα σε Αλάσκα και Ρωσία. Νοτιοανατολικά διακρίνονται τα νησιά "Aleutian Chain".
google maps

Σε εκατοντάδες νησιά ανά τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένου του νησιού “Rat Island” της Αλάσκας, έχουν γίνει απομακρύνσεις τρωκτικών, σύμφωνα με την Αμερικανική Υπηρεσία Άγριας Ζωής. Ωστόσο, τέτοιες προσπάθειες μπορούν να πάρουν χρόνια και να κοστίσουν εκατομμύρια δολάρια, οπότε η πρόληψη θεωρείται η καλύτερη άμυνα.

Πέριξ των ανεπτυγμένων περιοχών της Νήσου Αγίου Παύλου έχουν τοποθετηθεί διάφορα μπλοκ από κερί, ειδικά διαμορφωμένα προκειμένου να γίνονται αντιληπτά τυχόν δαγκώματα από τρωκτικά. Ειδικοί φακοί εφαρμόζονται σε ορισμένα μπλοκ προκειμένου να ανιχνεύονται εύκολα τυχόν ακαθαρσίες.

Ιδιαίτερα προσεκτικοί καλούνται να είναι οι κάτοικοι της Νήσου, ενώ την ίδια στιγμή, οι τοπικές αρχές έχουν ζητήσει από το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ, άδεια προκειμένου να συνδράμει στις έρευνες σκύλος, που θα μπορεί να εντοπίσει μυρωδιές από τρωκτικά. Σε διαφορετική περίπτωση, οι τετράποδοι φίλοι μας, απαγορεύονται στο νησί για λόγους προστασίας ειδών όπως η φώκια.

Η αναφορά για τον αρουραίο έγινε τον Ιούνιο, ωστόσο δεν έχει βρεθεί κάποιο στοιχείο που να επιβεβαιώνει την ύπαρξη τρωκτικών στον Άγιο Παύλο. Παρόλα αυτά, η κατάσταση υψηλής ετοιμότητας αναμένεται να κρατήσει για αρκετούς μήνες ακόμα.

Η Divine παρομοιάζει την πορεία των ερευνών, με το να ψάχνει κανείς για βελόνα στα άχυρα, εάν υπάρχει όντως βελόνα. Στην κοινότητα των 350 περίπου κατοίκων που ζουν στο νότιο άκρο του νησιού, έχει εφαρμοστεί εδώ και χρόνια ένα πρόγραμμα αποτροπής, το οποίο περιλαμβάνει την τοποθέτηση ποντικοπαγίδων κοντά στο αεροδρόμιο και σε ανεπτυγμένες παραθαλάσσιες περιοχές, κοντά στα σημεία που ξεφορτώνουν τα πλόία τα εμπορεύματά τους.

Στα νησιά "Aleutian Chain" κάνουν τις φωλιές τους περισσότερα από 10 εκατομμύρια θαλασσοπούλια, διαφόρων ειδών σύμφωνα με εκτιμήσεις.
Στα νησιά "Aleutian Chain" κάνουν τις φωλιές τους περισσότερα από 10 εκατομμύρια θαλασσοπούλια, διαφόρων ειδών σύμφωνα με εκτιμήσεις.
Andre John / 500px via Getty Images

Η Αμερικανική Υπηρεσία Άγριας Ζωής εξετάζει σοβαρά ένα περιβαλλοντικό πλάνο για την εξάλειψη των πιθανών δεκάδων χιλιάδων αρουραίων που ζουν στα 4 ηφαιστειογενή και ακατοίκητα νησιά “Aleutian chain”, νοτιοδυτικά της Νήσου Αγίου Παύλου. Ο λόγος κρύβεται πίσω από το γεγονός ότι στα νησιά “Aleutian” κάνουν τις φωλιές τους περισσότερα από 10 εκατομμύρια θαλασσοπούλια, διαφόρων ειδών.

Σύμφωνα με την Υπηρεσία, η ποικιλία και ο ρυθμός αναπαραγωγής των πουλιών, σε νησιά όπου έχουν μετακινηθεί ξένοι πληθυσμοί αρουραίων, είναι αρκετά χαμηλός. Σύμφωνα με το AP, σε περίπτωση που εφαρμοστεί το πλάνο, αυτό αναμένεται να πάρει χρόνια ή και δεκαετίες μέχρι την ολοκλήρωσή του, μέχρι την εκπόνηση των μελετών και την εφαρμογή τους.

Άξιο αναφοράς είναι το παράδειγμα των νησιών “Rat Islands”, όπου πιστεύεται ότι οι αρουραίοι έφτασαν εκεί εξαιτίας της βύθισης ενός Ιαπωνικού πλοίου, στα τέλη του 18ου αιώνα. Μετά από μισό αιώνα περίπου, περιβαλλοντικές οργανώσεις πέταξαν από αέρος κάποιες δηλητηριώδεις ουσίες για την εξόντωσή τους.

Μετά την εξάλειψη των τρωκτικών, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι τα πτηνά επωφελήθηκαν μέσα από αυτό. Με βάση το εν λόγω δημοσίευμα, έρευνες πριν την εξόντωση των αρουραίων έδειξαν ότι στα νησιά αυτά δεν ακούγονταν ήχοι από σπουργίτια, κατι που άλλαξε εντελώς το 2013, όταν οι ήχοι των πουλιών ήταν σχεδόν αδιάκοποι.

Δημοφιλή