Η τόσο κλισέ φράση «έλιωσε παπούτσια για να τα καταφέρει» συνάντησε την πραγματικότητα σε ένα ζευγάρι πάνινα της Αλεξάντρια Οκάζιο Κορτέζ. «Αυτό είναι το πρώτο ζευγάρι παπούτσια της προεκλογικής μου εκστρατείας» έγραψε μετά την εκλογή της στη Γερουσία, δείχνοντας τα ταλαιπωρημένα, βρώμικα, φθαρμένα παπούτσια της με τις τρύπες και τις λιωμένες σόλες. Και τι έγιναν αυτά τα «ενθύμια» που θύμιζαν παπούτσια άστεγου; Η 29χρονη γερουσιαστής των Δημοκρατικών όχι μόνο δεν τα πέταξε στα σκουπίδια, αλλά τα πάνινα παπούτσια της κατέληξαν στο Cornell Costume Collection, στην έκθεση «Γυναίκες στην εξουσία: Μόδα από την πρώτη γραμμή».
Αυτή η μικρή ιστορία δείχνει ότι η νευρώδης μελαχρινή από το Μπρονξ με την καταγωγή από το Πόρτο Ρίκο (ναι, ακριβώς όπως και η Λόπεζ) μπορεί να απολαμβάνει επικοινωνιακά επιτεύγματα σε μέρη όπου οι αντίπαλοί της δεν θα δοκίμαζαν καν.
Γερουσιαστές να χορεύουν, δεν έχουμε δει. Και ίσως να μην θέλουμε και να δούμε, δεδομένου του μέσου όρου ηλικίας τους. Η Κορτέζ όμως γιατί να μην χορέψει; Και γιατί να μην ποστάρει στο instagram βίντεο από το χορό της; Άλλωστε, υπήρχε και η κατάλληλη αφορμή. Πολιτικοί της αντίπαλοι την επέκριναν για ένα άλλο, παλιότερο βίντεο όπου ξεσάλωνε στο χορό και εκείνη ξαναχόρεψε -πιο χαριτωμένα και πιο γλυκά-, αυτή τη φορά μέσα στο Κογκρέσο, υπό τους ήχους του κλασικού αντιπολεμικού τραγουδιού του Edwin Starr,“War” . Λαμβάνοντας υπόψη τα σχεδόν 760.000 likes που συγκέντρωσε, προφανώς καλά έκανε.
Η νεότερη γυναίκα που εκλέχθηκε ποτέ στο Κογκρέσο, δεν έχει κρύψει την ταπεινή της καταγωγή. Από το 2008 που έχασε τον πατέρα της από καρκίνο, έμεινε μόνη της με τη μητέρα της στο Μπρονξ, παλεύοντας με τα φοιτητικά δάνεια -που πληρώνει μέχρι σήμερα- για να σπουδάσει.
Μέχρι και το 2017, έκανε καθημερινά αρκετά χιλιόμετρα από το φτωχικό Μπρονξ έως το πολυτελές Μανχάταν, τελώντας χρέη μπαργούμαν σε μπαρ της περιοχής.
Ωστόσο, η εκλογή της δεν ήταν παραμυθένια. Η Αλεξάντρια Οκάσιο Κορτέζ δεν προσγειώθηκε από το πουθενά στην πολιτική σκηνή των ΗΠΑ. Ως φοιτήτρια, είχε εργαστεί για τον Τεντ Κένεντι σε θέματα μετανάστευσης, ενώ το 2016 ήταν υπεύθυνη για τη διοργάνωση της προεκλογικής καμπάνιας του δημοκρατικού Μπέρνι Σάντερς.
Οι επικριτές της υποστηρίζουν ότι το δικό της προεκλογικό πρόγραμμα, που της εξασφάλισε την πολυπόθητη θέση στη Γερουσία, είναι εκτός πραγματικότητας: αυξήσεις μισθών για όλους, ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη για όλους (σ.σ. στις ΗΠΑ δεν ισχύει), πράσινη ανάπτυξη κ.α. Με λίγα λόγια, μόνο παγκόσμια ειρήνη δεν υποσχεθεί όπως συνηθίζουν να κάνουν οι υποψήφιες Miss Usa, όμως η Κορτέζ δεν προκαλεί γέλια όταν τα λέει, φέρνει ψήφους, είναι πειστική όταν τα υποστηρίζει και, εν πάση περιπτώσει, είναι τόσο νεαρή ώστε να της δικαιολογείται κάμποσος ρομαντισμός παραπάνω.
Στο κάτω-κάτω κατάφερε να πείσει κάνοντας την πιο οικονομική καμπάνια που έχει γίνει ποτέ από υποψήφιο γερουσιαστή. Με μόλις 200.000 δολάρια που συγκέντρωσε από υποστηρικτές της που έκαναν μικρές δωρεές, ένα διαφημιστικό σποτ που έφτιαξε σχεδόν μόνη της, με μόνη βοήθεια την οικογένεια της και ούτε έναν επαγγελματία, η Κορτέζ τα κατάφερε.
Και αυτή φαίνεται να είναι μόνο η αρχή, μιας πορείας που προδιαγράφεται λαμπρή και ενδεχομένως να μην φρενάρει πριν πατήσει το καλλίγραμμο πόδι της στο Οβάλ Γραφείο
Όχι ως καλεσμένη του νυν Προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ. Είναι σαφές εξάλλου ότι σιχαίνεται κάθε κύτταρό του και ο,τιδήποτε πρεσβεύει. Ως η πρώτη γυναίκα ένοικος του Λευκού Οίκου, μπορεί.
Η fake γυμνή φωτογραφία
Όταν κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο μια φωτογραφία που απεικόνιζε τα πόδια της μέσα σε μια μπανιέρα, η ίδια κατηγόρησε τα «δεξιά σάιτ» για fake news, αρνούμενη πως είχε δημοσιεύσει η ίδια την επίμαχη φωτογραφία στο λογαριασμό της στο instagram το 2016. Και ίσως να μην γινόταν τελικά πιστευτή, αν δεν εμφανιζόταν μια γυναίκα που διαβεβαίωσε ότι τα πόδια και η φωτογραφία ήταν δικά της και όχι της νεαρής πολιτικού.
Οι επικές κόντρες με τον Τραμπ
Εκείνη μπορεί να μετρά μόνο 2,3 εκατομμύρια followers στο twitter, υστερώντας αρκετά απέναντι στη διαδικτυακή παντοδυναμία του Τραμπ των 57 εκατομμυρίων, ωστόσο δεν διστάζει να τον προκαλεί με tag που συσχετίζουν την επιμονή του για το Τείχος στα σύνορα με τις πρακτικές της Κου Κλουξ Κλαν.