Ας ξεκινήσουμε με τα καλά νέα – το NHS (Εθνικό Σύστημα Υγείας Ηνωμένου Βασιλείου) λέει ότι οι περισσότεροι καρδιακοί παλμοί είναι «ακίνδυνοι».
«Όταν έχουμε αίσθημα παλμών, οι χτύποι της καρδιάς μας είναι ασυνήθιστοι ή άβολοι», αναφέρεται ενώ συμπληρωματικά λέγεται ότι εκείνοι που τους βιώνουν μπορεί να αισθάνονται την καρδιά τους να «φτερουγίζει», να πάλλεται, να «τρέχει με χίλια» ή απλά οι παλμοί να μην είναι εκείνοι που έχουν συνηθίσει.
Μπορούν να διαρκέσουν για δευτερόλεπτα, λεπτά ή και περισσότερο και η «κοινή» κατάσταση μπορεί να προκύψει από έντονη άσκηση, έλλειψη ύπνου, άγχος, ορισμένα φάρμακα, αλκοόλ ή νικοτίνη.
Μπορούν ακόμα και να αποτελέσουν μέρος της εμμηνόπαυσης.
Υπάρχουν κάποιες φορές, ωστόσο, οι καρδιακοί παλμοί μπορούν να είναι σύμπτωμα μιας κατάστασης περισσότερο σοβαρής όπως αναιμία, υπερθυρεοειδισμός ή αρρυθμία (πρόβλημα του καρδιακού ρυθμού).
Πως μπορούμε να καταλάβουμε αν ισχύει κάτι τέτοιο;
Το πόσο διαρκεί το αίσθημα παλμών και πόσο συχνά επαναλαμβάνεται, μπορεί να είναι ένα ξεκάθαρο σημάδι ότι πρέπει να δούμε τον γιατρό μας, λέει το NHS. Αυτό συμβαίνει επίσης εάν εμφανίζονται παράλληλα με ορισμένα συμπτώματα.
Εάν διαρκέσουν περισσότερο από λίγα λεπτά, συνεχίσουμε να τους παρατηρούμε, κι αν επιδεινωθούν, θα πρέπει να επικοινωνήσουμε με το γιατρό μας. Το ίδιο ισχύει αν έχουμε καρδιακή πάθηση ή εάν έχουμε οικογενειακό ιστορικό καρδιακών προβλημάτων.
Εάν είμαστε κουρασμένοι, πιο χλωμοί από το συνηθισμένο, έχουμε δύσπνοια και/ή αντιμετωπίζουμε πονοκεφάλους μαζί με αίσθημα παλμών, μπορεί να έχουμε σιδηροπενική αναιμία.
Εάν συνοδεύονται από άγχος, υπερκινητικότητα, μυϊκή αδυναμία, ευαισθησία στο κρύο, διάρροια, κνησμό, ανάγκη για ούρηση περισσότερο από το συνηθισμένο και/ή δυσκολία στον ύπνο, μπορεί να έχουμε να κάνουμε με υπερδραστήριο θυρεοειδή (υπερθυρεοειδισμός).
Εν τω μεταξύ, το να αισθανόμαστε ζάλη, να έχουμε δύσπνοια και να έχουμε λιποθυμικές τάσεις από κοινού με αίσθημα παλμών μπορεί να είναι σημάδι καρδιακής αρρυθμίας.
Το NHS συμβουλεύει να καλέσουμε το Εθνικό Κέντρο Αμεσης Βοήθειας (166) ή να απευθυνθούμε στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών νοσοκομείων αν το αίσθημα παλμών συνοδεύεται από πόνο στο στήθος, «κοντή» αναπνοή, λιποθυμικό αίσθημα ή χάσιμο των αισθήσεων.
Πως μπορούμε να απαλλαγούμε από το αίσθημα παλμών;
Μπορεί να ακούγεται λίγο επιπόλαιο, αλλά εξαρτάται από το πως το αποκτήσαμε.
Εάν έχουμε σιδηροπενική αναιμία, η λήψη συμπληρωμάτων σιδήρου τι μπορεί να μας βοηθήσει;
Περισσότερος ύπνος, μείωση του στρες και μη υπερβολική κατανάλωση ποτών μπορεί να μας βοηθήσει να το ξεφορτωθούμε αν αυτή είναι η αιτία.
Ο υπερθυρεοειδισμός μπορεί να αντιμετωπιστεί με φάρμακα, ακτινοβολία ή χειρουργική επέμβαση.
Εάν πρόκειται για πρόβλημα καρδιάς, μπορεί να χρειαστεί να λάβουμε φάρμακα.
Ωστόσο, εάν το αίσθημα παλμών δεν συνοδεύονται από άλλα συμπτώματα, είναι σπάνιο και δεν διαρκεί πολύ, τα νέα είναι καλά. «Συχνά δεν χρειάζεται θεραπεία», λέει το NHS.