Ο τρόπος που μιλάμε καθορίζει σε πολύ μεγάλο βαθμό τη διάθεσή μας, την ψυχολογία μας αλλά και το πόσο επιτυχημένοι θα είμαστε σε διάφορες πτυχές της ζωής μας.
Αυτό λένε πολλές έρευνες που συνδυάζουν τη γλωσσολογία και την ψυχολογία και έχουν δείξει ότι η χρήση συγκεκριμένων λέξεων συνδέεται στενά με τη διάθεση και την αποτελεσματικότητά μας σε σημαντικά πεδία της καθημερινής και της επαγγελματικής μας ζωής.
Μια που τον Ιανουάριο συνήθως βάζουμε στόχους για όλη τη χρονιά και ψάχνουμε τρόπους να τους πετύχουμε, με το να αλλάξουμε κάποιες λέξεις που χρησιμοποιούμε ή να υιοθετήσουμε κάποιες νέες εκφράσεις μπορούμε να κάνουμε μεγάλη διαφορά στην ψυχολογία και την καριέρα μας.
Σύμφωνα με τον καθηγητή του Stanford Bernard Roth, η γλώσσα καθορίζει τον τρόπο με τον οποίο προσεγγίζουμε τους στόχους μας. Στο βιβλίο του, The Achievement Habit, ο Roth προτείνει διάφορες εκφραστικές αλλαγές που μπορούμε να κάνουμε για να γίνουμε πιο χαρούμενοι και επιτυχημένοι.
Δυο από τις πιο εύκολες είναι οι εξής:
1. Αντικαταστήστε το «αλλά» με το «και»
Σίγουρα έχετε πει αρκετές φορές «Θέλω να πάω μια βόλτα αλλά έχω δουλειά να κάνω».
Αντίθετα, ο Roth προτείνει να λέμε «Θέλω να πάω μια βόλτα και έχω δουλειά να κάνω».
Η λέξη «αλλά» δημιουργεί, ενσυνείδητα και ασυνείδητα μια σύγκρουση (και κάποιες φορές ένα λόγο) να επιλέξετε το ένα από τα δύο πράγματα. Όμως συνήθως είναι δυνατόν να κάνετε και τα δύο, απλώς με κάποιο άλλο τρόπο, π.χ. να πάτε μια πιο σύντομη βόλτα και να προλάβετε και τη δουλειά σας.
Στο μεταξύ, όταν χρησιμοποιείτε το «και», το μυαλό σας αρχίζει ήδη να σκέφτεται πώς θα μπορέσει να συνδυάσει και τα δύο προετοιμάζοντας ήδη υποσυνείδητα τις λύσεις.
2. Αντικαταστήστε το «πρέπει» με το «θέλω»
Αυτό θα σας κάνει να θυμηθείτε γιατί «πρέπει» να κάνετε κάτι. Ένα απλό παράδειγμα: όταν ξαναπιάσετε τον εαυτό σας να λέει «Πρέπει να πάω γυμναστήριο» πείτε «Θέλω να πάω γυμναστήριο».
Έτσι, θυμίζετε στον εαυτό σας τον ουσιαστικό λόγο για τον οποίο κάνετε κάτι, είτε αυτό είναι η άσκηση, είτε η δουλειά, είτε οτιδήποτε άλλο. «Θέλω να πάω στη δουλειά (γιατί θέλω να πληρωθώ στο τέλος του μήνα και να πάρω το τάδε βιβλίο ή γιατί η δουλειά μου είναι δημιουργική κ.ο.κ.)
Αυτή η άσκηση, σύμφωνα με τον Roth, μας θυμίζει ότι τα περισσότερα πράγματα στη ζωή είναι επιλογές μας και πως ακόμα και κάποια φαινομενικά δυσάρεστα ή βαρετά πράγματα μπορούν να έχουν θετικά αποτελέσματα μακροπρόθεσμα.
Και οι δύο αυτές μικρές αλλαγές βασίζονται σε μια στρατηγική επίλυσης προβλημάτων που βοηθάει το άτομο να προκαλέσει τους μηχανισμούς της σκέψης του και να δει την ουσία των πραγμάτων.
Δοκιμάζοντας δηλαδή να εκφράσουμε το ίδιο δίλημμα ή την ίδια κατάσταση με διαφορετικό τρόπο, αρχίζουμε ήδη να σκεφτόμαστε τη λύση του και αποκτούμε περισσότερο έλεγχο στη ζωή και τις επιλογές μας.
Σύμφωνα με τον Roth: «Η εμπειρία του να έχεις τον έλεγχο της ζωής σου θα αλλάξει την πραγματικότητά σου και θα σου δώσει τη δύναμη να προχωρήσεις σχεδόν σε όλα όσα θέλεις πραγματικά να αλλάξεις».
#loveyourlifeorchangeit λοιπόν και αν η αρχή είναι το ήμισυ του παντός, αυτή φαίνεται να είναι μια καλή αρχή!