Αλλαγή της ευρωπαϊκής μεταναστευτικής πολιτικής;

Ποιες οι συνέπειες για την Ελλάδα;
10 Σεπτεμβρίου 2024 Γερμανός αστυνομικός πραγματοποιεί ελέγχους στα Γερμανοπολωνικά σύνορα.
10 Σεπτεμβρίου 2024 Γερμανός αστυνομικός πραγματοποιεί ελέγχους στα Γερμανοπολωνικά σύνορα.
Maja Hitij via Getty Images

Προσφάτως, ο υπουργός Δικαιοσύνης της Σουηδίας αναφέρθηκε στην τιτάνεια προσπάθεια των αρχών ασφαλείας να αντιμετωπίσουν μία επιδημία σοβαρών εγκλημάτων που διαπράττονται στη χώρα του από συμμορίες μεταναστών που ενέχονται στη διακίνηση ναρκωτικών.

Στο ίδιο μήκος κύματος ακολούθησε και ο υπουργός Δικαιοσύνης της Δανίας επισημαίνοντας τις αρνητικές συνέπειες της μακροχρόνιας αποτυχημένης μεταναστευτικής πολιτικής της Σουηδίας, με αποτέλεσμα το σοβαρό οργανωμένο έγκλημα να επηρεάζει όλες τις σκανδιναβικές χώρες.

Και οι πρόσφατες εξελίξεις με αντικείμενο το μεταναστευτικό και την εγκληματικότητα συμπληρώνονται με τα αυστηρά μέτρα που ανακοίνωσε η Γερμανία περί επαναφοράς των ελέγχων στα σύνορα της και την πραγματοποίηση απελάσεων μεταναστών και προσφύγων στο Αφγανιστάν και στο Ιράκ, μετά τις φονικές επιθέσεις στο Μαναχάιμ και στο Ζόλιγκεν.

Σημειωτέον ότι αυτή η αλλαγή στάσης στο μεταναστευτικό σε επίπεδο εθνικής πολιτικής της Σουηδίας και της Γερμανίας, υιοθετείται για πρώτη φορά στη μακροχρόνια υποστηρικτική ευρωπαΐκή μεταναστευτική πολιτική, γεγονός το οποίο άλλωστε προκάλεσε και τις έντονες ανησυχίες της Ευρωπαΐκής Επιτροπής.

Πρόκειται για δύο χώρες οι οποίες πρωτοστάτησαν και υποστήριξαν μία πολιτική ανοικτών συνόρων για την Ευρωπαϊκή Ένωση, προκειμένου να αμβλυνθούν οι απαιτήσεις φθηνού εργατικού δυναμικού της τεράστιας βιομηχανίας που διαθέτουν, αλλά και ως ενίσχυση του δημογραφικού τους προβλήματος που αντιμετωπίζουν.

Εφόσον λοιπόν η Γερμανία επαναφέρει τους ελέγχους στα σύνορα της και παράλληλα υλοποιήσει μία πολιτική απελάσεων για την προστασία της δημόσιας ασφάλειας, θα υπάρξουν αναμφίβολα σοβαρές επιδράσεις σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, τόσο με αυτές που η Γερμανία συνορεύει – συνολικά εννέα χώρες – όσο και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες με προεξάρχουσα την Ελλάδα.

Και τούτο διότι οι μεγαλύτερες μεταναστευτικές ροές προς την ευρωπαΐκή ήπειρο διέρχονται μέσω των ελληνικών νησιών και κατά δεύτερο λόγο μέσω της Ιταλίας. Συνεπώς η Ελλάδα θα αντιμετωπίσει αναμφισβήτητα σοβαρά προβλήματα με την επιστροφή απελαυνομένων μεταναστών από Γερμανία, αλλά και από άλλες ευρωπαϊκές χώρες που τυχόν ακολουθήσουν την ίδια πολιτική.

Εν κατακλείδι, εάν αυτή η αλλαγή στάσης στο μεταναστευτικό που εκδηλώνεται από Σουηδία και Γερμανία με έναν ιδιαίτερα κατηγορηματικό τρόπο, εφαρμοστεί και από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, τότε είναι βέβαιο ότι θα αποτελέσει την απαρχή σημαντικών εξελίξεων και αλλαγών της ευρωπαΐκής μεταναστευτικής πολιτικής. Ίδωμεν.-

***

*Ο κ. Ευάγγελος Στεργιούλης είναι Διδάκτωρ Κοινωνιολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου, Υποστράτηγος ε.α. της Ελληνικής Αστυνομίας και έχει διατελέσει προϊσταμένος των εθνικών υπηρεσιών Interpol και Europol.

Δημοφιλή