Αλλάζει η ώρα: 4 άμεσα οφέλη που μας υπόσχονται οι περισσότερες ώρες κάτω από το φως του ήλιου

Χάνουμε μια ώρα ύπνου αλλά κερδίζουμε πολλά παραπάνω. Οι ειδικοί τα αναλύουν ένα προς ένα.
Την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου αλλάζει η ώρα. Και μαζί της θα μας φέρει άπλετο φως. Ας το εκμεταλλευτούμε!
Maria Korneeva via Getty Images
Την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου αλλάζει η ώρα. Και μαζί της θα μας φέρει άπλετο φως. Ας το εκμεταλλευτούμε!

Στις 30 Μαρτίου, αλλάζει η ώρα. Κι ενώ χάνουμε μια ώρα ύπνου, αξίζει τον κόπο, διότι κερδίζουμε άφθονες ώρες ήλιου. Όταν περνάμε χρόνο στον ήλιο, οι υπεριώδεις ακτίνες (UVR) που χαϊδεύουν το δέρμα μας ενεργοποιούν τη σύνθεση βιταμίνης D. Αυτή η λιποδιαλυτή βιταμίνη βοηθά τον οργανισμό να αποθηκεύει ασβέστιο και φώσφορο, δύο συστατικά απαραίτητα για γερά οστά, που παράλληλα συμβάλλουν στη μείωση της φλεγμονής, στην καταπολέμηση των λοιμώξεων και στην τόνωση της διάθεσή μας.

Πόσες ώρες κάτω από την ήλιο μας είναι αρκετές

Αυτό εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Γενικά όμως, οι περισσότεροι ειδικοί συνιστούν να απολαμβάνουμε από πέντε έως τριάντα λεπτά ηλιακού φωτός τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα. Κι αυτό θα έπρεπε να το κάνουμε άπαντες, γιατί μελέτη διαπίστωσε ότι η αποφυγή του ήλιου αυξάνει τον κίνδυνο θανάτου στον ίδιο βαθμό με το τσιγάρο.

Ωστόσο, η έκθεση στο ηλιακό φως επιφυλάσσει και αυτή ορισμένους κινδύνους. Ο πολύς και δυνατός ήλιος απειλεί να προκαλέσει καρκίνο του δέρματος, πρόωρη γήρανση, ρυτίδες και άλλες παθήσεις. Να γιατί οι δερματολόγοι επισημαίνουν να φοράμε αντηλιακό χειμώνα-καλοκαίρι. Αφού δεν έχει οριστεί μέχρι στιγμής κανένα ασφαλές επίπεδο έκθεσης στον ήλιο. Και κάτι τέτοιο μάλλον δεν θα γίνει και στο άμεσο μέλλον, μιας και οι θερμοκρασίες κάθε άνοιξη λόγω της κλιματικής κρίσης ανεβαίνουν και ο ήλιος μας δείχνει διαρκώς το πιο σκληρό του πρόσωπο.

Προσοχή: Όσοι έχουμε ανιχνευθεί με χαμηλά επίπεδα μελατονίνης και βιταμίνης D -που μάλλον έχουμε και πιο λευκό δέρμα- θα πρέπει να αυξήσουμε τις φορές που βγαίνουμε στον ήλιο σε 3-4 την εβδομάδα. Φυσικά χρησιμοποιούμε αντηλιακό με προστασία 50 βαθμών και φροντίζουμε η βόλτα μας στον ήλιο να γίνεται νωρίς το πρωί, γύρω στις 10:00 π.μ.. Γιατί διατρέχουμε υψηλότερο κίνδυνο εγκαύματος.

Και τι θα κερδίσουμε αν βγαίνουμε στον ήλιο

1. Η διάθεσή μας θα βελτιώνεται διαρκώς

Η έκθεση στο φυσικό φως τονώνει τη διάθεσή μας. Έτσι εξηγούνται αφενός το γεγονός ότι το φως του ήλιου αξιοποιείται για τη θεραπεία διαφορετικών τύπων κατάθλιψης, όπως η εποχιακή συναισθηματική διαταραχή (SAD) και αφετέρου το γεγονός η λήψη ηλιακού φωτός μειώνει την ίδια την πιθανότητα εμφάνισης κατάθλιψης.

Ερευνητές που μελέτησαν 400.000 ανθρώπους που πέρασαν 2,5 ώρες σε μέρη με φυσικό φως, διαπίστωσαν ότι για κάθε ώρα που περνούσαν έξω στον ήλιο, oι συμμετέχοντες σημείωσαν μείωση του κινδύνου εμφάνισης μακροχρόνιας κατάθλιψης. Χωρίς χάπια και σκευάσματα.

2. Ο ύπνος μας θα πηγαίνει από το καλό στο καλύτερο

Η λήψη επαρκούς ηλιακού φωτός ρυθμίζει άψογα τις ορμόνες του σώματος που επηρεάζουν τον κιρκάδιο ρυθμό μας, δηλαδή το εσωτερικό ρολόι του σώματός μας. Αυτό με απλά λόγια. σημαίνει ότι η έκθεση στο φως του ήλιου το πρωί μας βοηθά να αποκοιμηθούμε τη νύχτα και μετά το πρωινό ξύπνημα, να παραμείνουμε σε εγρήγορση όλη την υπόλοιπη ημέρα.

Κι αυτό δεν το λέμε εμείς αλλά μελέτη με δείγμα υπαλλήλους ενός γραφείου, που διαπίστωσε ότι όσο περισσότερο φυσικό φως λάμβαναν οι εργαζόμενοι, τόσο πιο ποιοτικό ύπνο έκαναν και τόσο πιο παραγωγικοί ήταν στη δουλειά.

3. Η αρτηριακή πίεση θα πέσει σε φυσιολογικά επίπεδα

Η υψηλή αρτηριακή πίεση είναι η κύρια αιτία πρόωρου θανάτου και ασθενειών. Κατά συνέπεια, η εύρεση τρόπων μείωσης των επιπέδων της βρίσκεται εδώ και δεκαετίες στο επίκεντρο πολλών ερευνητών. Μια από αυτές τις ομάδες των ερευνητών διαπίστωσε ότι το φως του ήλιου είναι ένας ουσιαστικώς παράγων που συμβάλλει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Αντίθετα, το να μην λαμβάνουμε αρκετό ηλιακό φως, αποτελεί παράγοντα κινδύνου για υπέρταση.

4. Ήλιος και απώλεια βάρους

Η έρευνα εντοπίζει ισχυρή συσχέτιση μεταξύ της λήψης περισσότερου ηλιακού φωτός και της απώλειας βάρους. Σύμφωνα με μια από τις πολλές μελέτες που το υποστηρίζουν αυτό, τα λιποκύτταρα κάτω από το ανώτερο στρώμα του δέρματός μας είναι ευαίσθητα στις ακτίνες του ήλιου και συρρικνώνονται όταν εκτίθενται στο φυσικό φως. Οι ερευνητές εικάζουν ότι αυτός θα μπορούσε να είναι ο λόγος για τον οποίο οι άνθρωποι τείνουμε να παίρνουμε βάρος κατά τους χειμερινούς μήνες, όταν το ηλιακό φως είναι πιο περιορισμένο.

Όλες αυτές οι μελέτες που έχουν διεξαχθεί κατά καιρούς, ρίχνουν φως στους λόγους που την άνοιξη και το καλοκαίρι είμαστε πιο δραστήριοι, πιο χαρούμενοι, αδυνατίζουμε πιο εύκολα και αισθανόμαστε γενικά πιο αισιόδοξοι. Ας το απολαύσουμε!

(Mε πληροφορίες από health).