Σύμφωνα με τους επιστήμονες, δίνοντας στα μωρά ηλικίας μεταξύ τεσσάρων και έξι μηνών μικρές μερίδες φιστικοβούτυρου, περιορίζουμε σημαντικά τον κίνδυνο για τυχόν αλλεργίες στα φιστίκια. Η έρευνα αποδεικνύει ότι κατά τον απογαλακτισμό, έχουμε την ευκαιρία να περιορίσουμε τις πιθανότητες αλλεργίας στα φιστίκια ακόμη και κατά 77%.
Και γιατί να προτιμήσουμε φιστικοβούτυρο;
Γιατί οι ειδικοί προειδοποιούν ότι ολόκληροι οι ξηροί καρποί ή ακόμη και οι ψιλοκομμένοι, επιφυλάσσουν τον κίνδυνο πνιγμού και δεν πρέπει να προσφέρονται σε παιδιά κάτω των πέντε ετών.
Πότε το μωρό μας είναι έτοιμο για την πρώτη του στερεή τροφή;
- Όταν μπορεί να μείνει σε καθιστή θέση, κρατώντας το κεφάλι του σταθερό
- Όταν συντονίζει τα μάτια, τα χέρια και το στόμα του, ώστε να μπορεί να δει και να περιεργαστεί το φαγητό του
- Όταν καταπίνει το φαγητό του χωρίς να μας δίνει την εντύπωση ότι ετοιμάζεται να το φτύσει
Πώς προκύπτουν οι διατροφικές αλλεργίες;
Oι αλλεργίες προκύπτουν όταν το ανοσοποιητικό μας σύστημα αντιλαμβάνεται κάτι πραγματικά αβλαβές ως σοβαρή απειλή. Για ορισμένους, ακόμη και μια ελάχιστη ποσότητα φιστικιού μπορεί να οδηγήσει σε μια τρομερά έντονη ανοσολογική αντίδραση, που απειλεί τη ζωή μας. Και το χειρότερο είναι ότι η αλλεργία στα φιστίκια παρουσιάζεται σήμερα όλο και συχνότερα.
Άλλοτε οι επιστήμονες πρότειναν την αποφυγή τροφών που ενδέχεται να προκαλέσουν αλλεργίες κατά την πρώιμη παιδική ηλικία. Ωστόσο, τα τελευταία 15 χρόνια, συστάσεις που στο παρελθόν εφαρμόζονταν κατά γράμμα σιγά-σιγά ανατρέπονται.
Η κατανάλωση φιστικιών σε μια ηλικία όπου το ανοσοποιητικό σύστημα βρίσκεται ακόμα υπό ανάπτυξη, βοηθά τον οργανισμό μας να ξεχωρίζει τους «φίλους» από τους «εχθρούς» του. Με άλλα λόγια, η επαφή με τα φιστίκια μέσα από ένα άλειμμα φιστικιού, υπόσχεται να περιορίσει, ή ακόμη και να αποτρέψει εντελώς τις αλλεργικές αντιδράσεις.
Στο Ισραήλ, όπου δεκάδες σνακ βασισμένα στα φιστίκια προσφέρονται κανονικά στα βρέφη, τα ποσοστά αλλεργιών είναι εξαιρετικά χαμηλότερα. Επιπλέον, έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Journal of Allergy and Clinical Immunology, διαπίστωσε ότι η καλύτερη περίοδος για να εισάγουμε τα φιστίκια στη διατροφή του μωρού μας, είναι μεταξύ τεσσάρων και έξι μηνών. Σε αυτή την ηλικία οι πιθανότητες αλλεργίας μπορούν να μειωθούν ακόμη και κατά 77%.
Αντίθετα, η καθυστέρηση της εισαγωγής τροφών με βάση τα φιστίκια μέχρι το παιδί να κλείσει τον πρώτο χρόνο της ζωής του, μειώνει τις πιθανότητες αλλεργίας μόνο κατά 33%.
Το ζουμί
Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι γονείς πρέπει να εισάγουμε τα μωρά μας στη στερεή τροφή προσφέροντας τους αρχικά μικρές ποσότητες φρούτων ή λαχανικών. Στη συνέχεια, εφόσον το μωρό μας προσαρμοστεί, τρία γεμάτα κουταλάκια του γλυκού φιστικοβούτυρο θα πρέπει να εισάγονται στο εβδομαδιαίο πλάνο διατροφής, με αυτή τη συνήθεια να εφαρμόζεται για μερικά χρόνια ακόμη.
Έξτρα τιπ
Επειδή το φιστικοβούτυρο, ενδέχεται ως προς την υφή του να είναι αρκετά στεγνό, μπορεί να χορηγηθεί αναμεμειγμένο με λίγο μητρικό γάλα.
Πηγή: ΒΒC