Άλμα 6% στην τιμή του σιταριού μετά την απόφαση της Ρωσίας. Ωστόσο αποπλέουν 12 πλοία από Ουκρανία

Μεταφέρουν φορτίο ρεκόρ σε αγροτικά προϊόντα αλλά η άνοδος τιμών εκτιμάται πως δεν θα σταματήσει άμεσα. Χώρες όπως η Γαλλία εξετάζουν την εναλλακτική χερσαίων εξαγωγών.
Nick Oxford via REUTERS

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του σιταριού στο Σικάγο σημείωσαν άλμα σχεδόν 6% σήμερα και το καλαμπόκι αυξήθηκε περισσότερο από 2%, καθώς η απόφαση της Ρωσίας να αναστείλει την συμμετοχή της στην συμφωνία για εξαγωγές σιτηρών από την Ουκρανία αυξάνει ξανά τις ανησυχίες για τις παγκόσμιες προμήθειες, που βέβαια ποτέ δεν είχαν καταλαγιάσει.

″Πρόκειται για μια πληθωριστική κίνηση, που υποστηρίζει τις τιμές του σιταριού και του καλαμποκιού”, δήλωσε ένας έμπορος με έδρα τη Σιγκαπούρη. ”Οι τιμές έχουν αυξηθεί, αλλά τα περαιτέρω κέρδη θα εξαρτηθούν από το πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση”.

Παρά την απόφαση της Μόσχας πάντως, 12 πλοία με φορτίο ρεκόρ μεταφέροντας 354.500 τόνους σιτηρά αγροτικών προϊόντων όπως δήλωσε εκπρόσωπος της στρατιωτικής διοίκησης της Οδησσού. Αυτό στο πλαίσιο σχεδίου τριών εκ των τεσσάρων μερών που μετείχαν στην αρχική συμφωνία, δηλαδή ΟΗΕ, Άγκυρα και Κίεβο.

Η Μόσχα ανέστειλε τη συμμετοχή της στη συμφωνία για εξαγωγή σιτηρών από την εμπόλεμη Ουκρανία το Σάββατο ως απάντηση στην, όπως αποκάλεσε, σοβαρή επίθεση με drones στον ρωσικό στόλο στην προσαρτημένη Κριμαία.

Το Κίεβο σχολιάζει πως η Ρωσία δικαιολογεί μια προηλειμμένη απόφαση αποχώρησης από την συμφωνία και πως χρησιμοποιεί τα τρόφιμα ως όπλα.

Εκατοντάδες χιλιάδες τόνοι σιταριού που έχει προγραμματιστεί να παραδοθούν στην Αφρική και τη Μέση Ανατολή κινδυνεύουν να παραμείνουν εγκλωβισμένοι με τις εξαγωγές ουκρανικού καλαμποκιού στην Ευρώπη να αναμένεται επίσης να πληγούν, όπως δήλωσαν δύο άλλοι έμποροι με έδρα τη Σιγκαπούρη.

Τα Ηνωμένα Έθνη, η Τουρκία και η Ουκρανία δήλωσαν ότι ασκούν πιέσεις στην Μόσχα να επιστρέψει στην συμφωνία.

Βάσει αυτής για τα σιτηρά με τη μεσολάβηση του ΟΗΕ, ένα Κοινό Κέντρο Συντονισμού (JCC) που στελεχώνεται από αξιωματούχους του ΟΗΕ, Τούρκους, Ρώσους και Ουκρανούς, συμφωνεί και επιθεωρεί τα πλοία.

Εναλλακτικές

Περισσότεροι από 9,5 εκατομμύρια τόνοι καλαμποκιού, σιταριού, προϊόντων ηλίανθου, κριθαριού, ελαιοκράμβης και σόγιας έχουν εξαχθεί από τη Μαύρη Θάλασσα από τον Ιούλιο.

Η δε αγορά σιτηρών υπέστη σοβαρό πλήγμα, όπως και ο προϋπολογισμός των νοικοκυριών από την περίοδο έναρξης της ρωσικής εισβολής και μετά καθώς οι οι δύο χώρες είναι από τους μεγαλύτερους προμηθευτές σιταριού στον κόσμο.

Στο μεταξύ, αρετές χώρες της Ευρώπης εξετάζουν πιθανές εναλλακτικές λύσεις.

Η Γαλλία θα συνεχίσει τις προσπάθειες για την λειτουργία του συστήματος που θα επιτρέψει την εξαγωγή σιτηρών μέσω χερσαίων οδών που διασχίζουν την Πολωνία και την Ρουμανία, αντί της μεταφοράς τους μέσω της Μαύρης Θάλασσας.

«Αν δεν μπορούν να μεταφερθούν μέσω της Μαύρης Θάλασσας, εξετάζουμε να μπορούν να περάσουν μέσω χερσαίων οδών (...) ιδιαίτερα εξετάζοντας τις χερσαίες οδούς μέσω της Ρουμανίας και της Πολωνίας», δήλωσε ο υπουργός Γεωργίας της Γαλλίας Μαρκ Φενό στο ραδιοφωνικό δίκτυο RMC.

«Θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες μέσω ενός συστήματος που δεν μας ρίχνει στα χέρια και την καλή διάθεση, ή, στην περίπτωσή μας, την κακή διάθεση του Βλαντίμιρ Πούτιν», δήλωσε ο Μαρκ Φενό.

Δημοφιλή