Αλμυρή τάρτα με ψητές μελιτζάνες

Μυστικά για μια επιτυχημένη συνταγή
.
Μαρία Καλογεροπούλου
.

Νόστιμη τάρτα με αφράτη ζύμη και γέμιση που θα ικανοποιήσει τους λάτρεις της μελιτζάνας. Η γεύση της απογειώνεται αν οι μελιτζάνες ψηθούν στα κάρβουνα και πάρουν αυτή την ιδιαίτερη καπνιστή νότα.

Αν όμως δεν έχετε αυτή τη δυνατότητα, θα σας πως, ένα μικρό κολπάκι που το κάνω ακόμη και στα κεφτεδάκια για να έχουν γεύση σαν να ψήθηκαν σε φωτιά με ξύλα, όπως παλιά.

Προσθέστε λίγη καπνιστή γλυκιά πάπρικα στη γέμιση και στη ζύμη της τάρτας!

.
Μαρία Καλογεροπούλου
.

Υλικά για τη ζύμη

400 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

1/2 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ

250 γρ. φρέσκο βούτυρο αγελαδινό

1 αβγό μεγάλο

1 κ.σ. παγωμένο γάλα

1 πρέζα αλάτι

1 πρέζα ζάχαρη

1/2 κ. γλ. πάπρικα γλυκιά καπνιστή

.
Μαρία Καλογεροπούλου
.

Υλικά για το μείγμα μελιτζάνας

5-6 μεγάλες τσακώνικες μελιτζάνες (ή 10 μεσαίες)

1 μέτριο ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο

3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες

1 μεγάλη πιπεριά Φλωρίνης ψιλοκομμένη

100 γρ. φέτα βαρελίσια πικάντικη

2-3 κ.σ. ελαιόλαδο

1/2 κούπα μαϊντανό ψιλοκομμένο

2 κ.σ. σιμιγδάλι ψιλό (προαιρετικά)

Υλικά για την μπεσαμέλ

300 γρ. φρέσκο γάλα

2 κ.σ. κόρν φλάουρ – νισεστές

1 κ.σ. φρέσκο βούτυρο

50 γρ. ρεγκάτο τριμμένο

70 γρ. γραβιέρα Αμφιλοχίας τριμμένη (όχι πολύ αλμυρή, ήπια)

1 αβγό

λίγη ρίγανη

1 κ. γλ. πάπρικα γλυκιά καπνιστή (προαιρετικά)

.
Μαρία Καλογεροπούλου
.

έξτρα τριμμένα τυριά για τις στρώσεις στην τάρτα

60 γρ. μοτσαρέλα σε φραντζόλα

60 γρ. gouda

60 γρ. ρεγκάτο

60 γρ. γραβιέρα Αμφιλοχίας (όχι πολύ αλμυρή, ήπια γεύση)

Εκτέλεση

Βήμα 1ο: Παρασκευή της ζύμης. Κοσκινίζουμε το αλεύρι. Προσθέτουμε το μπέικιν πάουντερ και την πάπρικα. Ανακατεύουμε να ομογενοποιηθούν. Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και ζυμώνουμε μέχρι να γίνει η ζύμη λεία και μαλακιά. (Το βούτυρο φροντίστε να είναι σε θερμοκρασία δωματίου. Δεν χρειάζεται μίξερ.) Αφήνουμε τη ζύμη στο ψυγείο να ξεκουραστεί.

.
Μαρία Καλογεροπούλου
.

Βήμα 2ο: Ψήνουμε τις μελιτζάνες στα κάρβουνα ή στο γκριλ του φούρνου μέχρι να καεί η εξωτερική φλούδα. Αφαιρούμε την ψίχα. (Οι μελιτζάνες ξεφλουδίζονται εύκολα τραβώντας με το χέρι μας τη φλοίδα ή αδειάζουμε τη σάρκα με τη βοήθεια κουταλιού). Τοποθετούμε τη σάρκα από τις μελιτζάνες σε σουρωτήρι με χοντρές τρύπες να κρυώσει και να αποβληθούν τα υγρά της.

.
Μαρία Καλογεροπούλου
.

Βήμα 3ο: Τσιγαρίζουμε σε ελαιόλαδο το κρεμμύδι, το σκόρδο και την πιπεριά μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτουμε τον πολτό μελιτζάνας και σιγοβράζουμε να εξατμιστούν τα υγρά της. Ανακατεύουμε συνεχώς να μην κολλήσουν τα υλικά στο σκεύος. Οι τσακώνικες μελιτζάνες δεν βγάζουν πολλά υγρά και γι’ αυτό θα χρειαστεί απλώς να ανακατέψετε καλά να ομοιογενοποιηθούν τα υλικά και να ζεσταθεί ο πολτός μελιτζάνας. Σβήνουμε την εστία και προσθέτουμε τη θρυμματισμένη φέτα. Ανακατεύουμε καλά. Με την θερμοκρασία του μείγματος η φέτα λιώνει. (Επιλέξτε βαρελίσια φέτα που είναι πιο μαλακιά από του δοχείου. Λιώνει πιο εύκολα και δεν μένουν ολόκληρα κομμάτια τυριού στην τάρτα).

Βήμα 4ο: Φτιάχνουμε την μπεσαμέλ. Σε μια μικρή κατσαρόλα ρίχνουμε το βούτυρο, το γάλα και το κορν φλάουρ. Σιγοβράζουμε σε εστία χαμηλής έντασης και ανακατεύουμε διαρκώς. Στην αρχή ανακατεύουμε με αβγοδάρτη, μέχρι να λιώσει το βούτυρο και να διαλυθεί καλά το κόρν φλάουρ. Στη συνέχεια ανακατεύουμε με ξύλινη σπάτουλα εφαπτόμενη στον πάτο του σκεύους ώστε να μην κολλήσει η μπεσαμέλ. Όταν πήξει σβήνουμε την εστία. Αφήνουμε τη μπεσαμέλ λίγο να κρυώσει και προσθέτουμε το αβγό χτυπημένο όπως στην ομελέτα. Ανακατεύουμε με γρήγορες κινήσεις, προσθέτουμε και τα τυριά.

Βήμα 5ο: Ενώνουμε την μπεσαμέλ με το μείγμα μελιτζάνας. Προσθέτουμε το μαϊντανό και λίγη ρίγανη. Ανακατεύουμε καλά.

.
Μαρία Καλογεροπούλου
.

Βήμα 6ο: Στήνουμε την τάρτα. Χωρίζουμε το 1/3 της ζύμης και την αφήνουμε στο ψυγείο. Στρώνουμε την υπόλοιπη ζύμη σε ένα αντικολλητικό ταψί διαμέτρου περίπου 28 cm. Φροντίζουμε να καλύψουμε και τα πλαϊνά του ταψιού, να σηκωθεί δηλ. η ζύμη γύρω-γύρω περίπου 3-4 cm.

Πασπαλίζουμε την επιφάνεια της ζύμης με 60 γρ. μοτσαρέλα και 60 γρ. gouda. Ρίχνουμε το μείγμα μελιτζάνας – μπεσαμέλ. Πασπαλίζουμε με 60 γρ.ρεγκάτο και 60 γρ. γραβιέρα Αμφιλοχίας.

Τελειώνουμε την τάρτα στολίζοντάς τη με τη ζύμη που κρατήσαμε στο ψυγείο. Φτιάχνουμε κορδόνια πάχους περίπου 1 cm και τα τοποθετούμε στην τάρτα παράλληλα και κάθετα μεταξύ τους ώστε να σχηματιστούν ρόμβοι.

.
Μαρία Καλογεροπούλου
.

Ψήνουμε στους 180-200 βαθμούς Κελσίου, αντιστάσεις πάνω κάτω για 40΄. Ελέγχουμε εάν η τάρτα μας έχει πάρει ωραίο χρώμα αποκάτω και αν χρειαστεί συνεχίζουμε το ψήσιμο μόνο κάτω αντίσταση για άλλα 20΄ ανάλογα βεβαίως με τον φούρνο και το ταψί.

Σημαντικές επισημάνσεις

  • Σε περίπτωση που το μείγμα μελιτζάνας έχει υγρασία προσθέστε 2 κ.σ. σιμιγδάλι ψιλό αφού πρώτα την αναμείξετε με την μπεσαμέλ. Καλύτερα όμως να έχετε στύψει καλά τη σάρκα από τις μελιτζάνες και να την σιγοβράσετε ώστε να εξατμιστούν όλα της τα υγρά, παρά να προσθέσετε σιμιγδάλι.

  • Εφόσον ψήσετε τις μελιτζάνες στον ηλεκτρικό φούρνο και όχι στα κάρβουνα μπορείτε να ενισχύσετε την καπνιστή γεύση προσθέτοντας 1 κ. γλ. πάπρικα καπνιστή στο μείγμα μελιτζάνας και μπεσαμέλ. Βέβαια η γεύση που θα πάρετε εάν ψήσετε τις μελιτζάνες στα κάρβουνα, δεν υπάρχει!!!!

.
Μαρία Καλογεροπούλου
.

TIPS

  1. Αν σας περισσέψει ψημένη σάρκα μελιτζάνας διατηρήστε την σε σακούλα τροφίμων στην κατάψυξη. Μπορείτε να την χρησιμοποιήσετε για να φτιάξετε όποτε θελήσετε υπέροχες μελιτζανοσαλάτες. Σας προτείνω την κλασική με σκορδάκι και ξίδι ή μια πιο gourmet με ταχίνι, ψητά κρεμμύδια και φιστίκια Αιγίνης.

  2. Εάν θέλουμε να μην μαυρίσει η σάρκα από τις ψητές μελιτζάνες προσθέτουμε 1/2 χυμό λεμονιού. Δεν το θεωρώ απαραίτητο και δεν το συνιστώ σε αυτή τη συνταγή καθώς επηρεάζει το γευστικό αποτέλεσμα.

Αναδημοσίευση από magiacook.gr