Άμαλ Χουσάιν, 7 ετών. Κάτοικος Υεμένης. Το ταλαιπωρημένο, αποστεωμένο της κορμί και η θλίψη στα μάτια της αποτυπώθηκαν στη μνήμη του κόσμου όταν ο φωτογράφος Τάιλερ Χικς έκανε ένα κλικ. Η φωτογραφία δημοσιεύτηκε στους New York Times και η φιγούρα του κοριτσιού έστρεψε την προσοχή του πλανήτη- έστω και για λίγο- στο έγκλημα που συντελείται στην Υεμένη. Στα 24ωρα απελπισίας, απόγνωσης και πόνου που διαδέχονται το ένα το άλλο εξαιτίας του αποκλεισμού ολόκληρων περιοχών στο πλαίσιο ενός ανηλεούς εμφυλίου πολέμου στον οποίο έχει εμπλακεί και εξωτερικές δυνάμεις με ηγέτιδα τη Σαουδική Αραβία.
Η Άμαλ Χουσάιν, έγινε η εικόνα του λιμού στην Υεμένη, ένα θλιβερό σύμβολο ενός πολυαίμακτου πολέμου. Και λίγο μετά πέθανε.
«Η καρδιά μου έχει ραγίσει», λέει η Μάριαμ Άλι, η μητέρα του κοριτσιού. «Η Άμαλ πάντα χαμογελούσε. Τώρα ανησυχώ και για τα άλλα μου παιδιά».
Μιλώντας στη ραδιοφωνική εκπομπή The Takeaway νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ο Χικς, που έχει βραβευθεί με Πούλιτζερ, δήλωσε ότι η φωτογράφηση της Άμαλ ήταν «δύσκολη», «σημαντική» αλλά και «σπαρακτική».
«Πραγματικά συνοψίζει το πόσο τραγικός και πόσο σοβαρός έχει γίνει ο υποσιτισμός και ο λιμός στην Υεμένη». δήλωσε ο φωτογράφος.
Η Υεμένη, η φτωχότερη χώρα της αραβικής χερσονήσου, σπαράσσεται εδώ και σχεδόν τέσσερα χρόνια από τον πόλεμο στον οποίο αντιπαρατίθενται η κυβέρνηση που στηρίζεται από τη Σαουδική Αραβία και οι σιίτες αντάρτες Χούτι, με καταστροφικά αποτελέσματα για τους αμάχους.
Την προηγούμενη εβδομάδα ο επικεφαλής ανθρωπιστικών επιχειρήσεων του ΟΗΕ, ο Μαρκ Λόουκοκ, προειδοποίησε το Συμβούλιο Ασφαλείας ότι η Υεμένη κινδυνεύει ”από έναν άμεσο και μεγάλο λιμό”, ο οποίος μπορεί να επηρεάσει 14 εκατομμύρια ανθρώπους, δηλαδή περίπου τον μισό πληθυσμό της χώρας.
Ο Λόουκοκ τόνισε ότι ο επικείμενος λιμός ενδέχεται να είναι ”μεγαλύτερος από οποιονδήποτε έχουν αντιμετωπίσει ποτέ” οι εργαζόμενοι σε ανθρωπιστικές οργανώσεις.
(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)